Open Monumentendag

  10-09-2022
  10:00 - 16:00

  Locatie
  Diverse locaties te Dalfsen


  DALFSEN – Op 10 september presenteert de Historische Kring Dalfsen weer de jaarlijkse Open Monumentendag. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn er diverse monumenten voor het publiek toegankelijk. Er worden rondleidingen gegeven en er vinden activiteiten plaats. Het thema van dit jaar is duurzaamheid.

  De monumenten die belangstellenden kunnen bezoeken, zijn onder meer: Kasteel Rechteren, hier wordt een presentatie gegeven in het koetshuis over de vorderingen van het onderhoud van het kasteel. Ook is er een expositie van een deel van het schildersmuseum van Ep Meesters. Bij Havezate De Leemcule zijn de tuinen te bekijken, de Westermolen en de Synagoge zijn geopend voor bezoekers en dat geldt ook voor Huize Den Berg, waar de museumschuur met oude landbouwgereedschappen te bekijken is en waar de proeverij ‘Pruttel-Zak’ door de familie Van der Mee wordt georganiseerd. Verder krijgt men in de Grote Kerk desgewenst een rondleiding, waarbij de heren Van Lenthe en Hoving muzikale intermezzo’s verzorgen. En ook de RK Cyriacuskerk is te bezichtigen, hier leidt de heer G. Veldhuis bezoekers rond.

  Wandelroutes

  De Historische Kring Dalfsen heeft twee wandelroutes voor uitgezet. Één van 1,6 km en één van 2,3 km. Deze ontdekkingsreizen voeren langs bijzondere monumenten in Oud Dalfsen. Ook voor minder mobiele bezoekers zijn de routes goed begaanbaar. Vanaf 9.30 uur kan men starten vanaf de Westermolen. Eerder dit jaar heeft de gemeente Dalfsen 60 stoeptegels met een QR-code geplaatst bij historische locaties. Door deze met een smartphone te scannen, komt men via de website www.dnavandalfsen.nl bij het achtergrondverhaal van die locatie. Met behulp van een QR-code krijgt men toegang tot de wandeling. Er is ook een boekje beschikbaar voor degenen die geen smartphone hebben. Men kan de volgorde overigens zelf bepalen.
  De Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door de Historische Kring Dalfsen in combinatie met het Bierfestival en Molendag onder de noemer van ‘’Proef Dalfsen’’.