Open Monumentendag met fietstocht en stadswandeling

  10-09-2022 - 10-10-2022
  12:00 - 23:59

  Locatie
  startpunt: Historisch Museum te Ommen


  Open Monumentendag met een fietstocht en een stadswandeling

  OMMEN – Met een uitgezette fietsroute langs monumenten en een stadswandeling wordt zaterdag 10 september in Ommen de Open Monumentendag gehouden. Het is die dag ook de Overijsselse Molendag. De startlocatie is het Historisch Museum aan Den Oordt, waar vanaf 12.00 uur gratis routekaartjes verkrijgbaar zijn. De officiële start van de fiets- en wandelroute wordt om 12.00 uur verricht door wethouder Alice van den Nieuwboer.

  De uitgezette fietsroute met een lengte van 21 kilometer komt langs verschillende mooie plekjes in de omgeving van Ommen, zoals Het Laar, De Wolfskuil Giethmen, Archem, Eerde en Besthmen. Ook de Besthmenermolen kan bezocht worden.

  Stadswandeling

  Vanaf het Historisch Museum kunnen belangstellenden ook een stadswandeling door Ommen maken langs een vijftal opengestelde monumenten. Dit zijn achtereenvolgens: molen Den Oordt met het Historisch Museum en TIP, de Hervormde Kerk, het Nationaal Tinnenfiguren Museum in het voormalig gemeentehuis, de Rooms Katholieke Kerk en de Gereformeerde Kerk aan de Bouwstraat. In de kerken zijn vrijwilligers aanwezig om de bezoekers te vertellen over de geschiedenis van de kerk.
  Voor de organisatie tekent de stichting Open Monumentendag Ommen. “Met de Open Monumentendag willen we graag iedereen actief betrekken bij het monumentale erfgoed”, zegt Gerda Wermink, voorzitter van de stichting. “Er kan een keus gemaakt worden uit een fietstocht of een stadswandeling. De combinatie van beiden is uiteraard ook mogelijk.”

  Klassendag

  Elk jaar wordt, voorafgaande aan de Open Monumentendag een zogeheten Klassendag georganiseerd voor een (basis)school in de gemeente Ommen. Dit keer is het de beurt aan de christelijke basisschool De Schakel uit Beerzerveld. Leerlingen worden in het Historisch Museum gewezen op het belang van het cultureel historisch erfgoed.

  Het Historisch Museum Ommen is de startlocatie van de Open Monumentendag in Ommen

  Tekst/Foto: Harry Woertink