Molen- en Museum-Doedag

  06-08-2022
  01:00 - 23:59

  Locatie
  Diverse locaties in gemeente te Ommen


  OMMEN – Molens die open zijn en een museum waar van alles te doen is. Het zijn de ingrediënten voor de Molen- en Museum-Doedag op zaterdag 6 augustus in Ommen. De organisatie van deze publieksdag is in handen van de historische vereniging CCO en Stichting Ommer Molens.

  Bij het Historisch Museum worden demonstraties gegeven van oude ambachten waarbij het publiek zelf ook aan de slag kan, zoals bijvoorbeeld bij het op ouderwetse wijze wassen in een wastobbe. De kinderen mogen springtouwtjes draaien bij de touwslager. Voor de jeugd zijn er ook Oudhollandse spelletjes. Ook kan er een rondritje gemaakt worden met paard en wagen. De inwendige mens wordt ook niet vergeten met bijvoorbeeld ouderwetse kruudmoes, knieperties, pannenkoeken, watergruwel of boerenjongens.

  Vijf molens

  Met vijf korenmolens is de gemeente Ommen rijkelijk bedeeld. Bij voldoende wind draaien ze zaterdag ook alle vijf en worden ook verschillende randactiviteiten gehouden. Behalve de Museum-Doedag is er bij molen Den Oordt nog meer spektakel. Er komt een mobiele zaagmachine die bomen zaagt tot planken. Activiteiten bij de Besthmenermolen aan de Hammerweg zijn het dorsen van graan met een antieke dorsmachine en er zijn bakkers van het bakkerijmuseum uit Hellendoorn voor het bakken van ovenverse broden en koeken. Bij de Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg is draaiorgelmuziek en er is een expositie van ‘Kunst onder de Wieken’ te bezichtigen. Bij molen De Lelie aan het Molenpad worden pannenkoeken gebakken en de Vilstersemolen opent ook de deuren op deze Ommer Molendag. Tussen de deelnemende molens is een fietsroute uitgezet.

  Voor breed publiek

  De Ommer Molendag en Museum-Doedag wordt georganiseerd om een breed publiek kennis te laten maken met het cultureel erfgoed in Ommen. Alle molens hebben hun eigen verhaal en bijzonderheden en de molenaars willen er dan ook graag over vertellen. De combinatie van Ommer Molendag en Museum-Doedag is voor het publiek aantrekkelijk doordat het Historisch Museum in een van de Ommer molens is gevestigd.

  Foto: Een antieke dorsmachine bij de Besthmenermolen in 2019 die ook 5 augustus van de partij is. Foto: OudOmmen.nl.