Rampjaarherdenking

  18-06-2022
  10:00 - 23:59

  Locatie
  Ommerschans te Ommen


  OMMEN – Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Bommen Berend Overijssel binnenviel. In de Ommerschans wordt daar uitgebreid aandacht aan besteed op zaterdag 18 juni.

  Deze hele dag staat in het teken van de muiterij op de schans in 1672 en het verlaten hiervan, waardoor de bisschop van Munster deze zonder slag of stoot kon innemen.

  Compagnie te voet

  Van 10.00 uur tot 17.00 uur zal re-enactmentgroep ‘Compagnie te Voet‘ aanwezig zijn en het leger van toen zo goed mogelijk uitbeelden. Verder is er een 17e-eeuwse markt met muziek en entertainment. Toneelgroep ‘de Firma’ uit Ommen verzorgt een optreden en er is voldoende eten en drinken. Ook zal een mobiele Escaperoom de Ommerschans aandoen.
  Tot slot verzorgt historicus Luc Panhuysen ’s avonds een lezing in de schuur van de Veldzichthoeve. De lezing zal vooral gaan over het oosten van Nederland tijdens het Rampjaar.
  In 1672 trokken de troepen van Bommen Berend door Overijssel. In Oldenzaal, Ommen, Deventer, Zwolle, Blokzijl en vele andere plekken in onze provincie sloeg de Münsterse bisschop Bernhard von Galen keihard toe.