Station tot Station Loop

  29-05-2024
  19:30 - 23:59

  Locatie
  Start: station te Ommen


  DALFSEN/OMMEN – Hij staat op de wedstrijdagenda voor woensdagavond 29 mei: de vijftiende editie van de Station tot Station Loop. De hardloopwedstrijd van 10 Engelse mijl (ongeveer 16 kilometer) tussen de stations van beide gemeenten oefent al jaren grote aantrekkingskracht uit op atleten uit het gehele land. Net als in voorgaande edities waren de 1500 startplekken bij de start van de inschrijving in een mum van tijd vergeven.

  Natuurlijk besteedt de organiserende stichting Station tot Station Loop, in samenwerking met ACO Van Elderen Ommen en Railrunners Zwolle, aandacht aan dat jubileum. Waarbij het cijfer 15 in meerdere opzichten centraal komt te staan. “We hebben in onze archieven veertien lopers – nee, helaas geen vijftien – kunnen achterhalen die aan alle edities hebben meegedaan”, zegt Erik Hofland, bestuurslid van de stichting. “Zij zullen tijdens de loop herkenbaar zijn aan een startnummer dat eindigt op 15. Dus 15, 115, 215 enzovoort, tot 1415. Dat aantal past dus precies in het totale aantal startnummers.” Daarnaast besteedt de organisatie op haar eigen website en op sociale media aandacht aan de historie van de loop, aan de hand van verhalen van deelnemers.”
  Hofland is zo’n vijf jaar bestuurslid, maar kan over de geschiedenis meepraten omdat hij zelf dertien keer deelnam aan de Station tot Station Loop. “Vanaf het begin was het een prachtige loop door de natuur en het weidse uitzicht van het gebied tussen Ommen en Dalfsen. Daar hoorde je veel deelnemers over, elke editie opnieuw. In het begin merkte je dat de organisatie nog een beetje zoekende was naar de juiste vorm, maar die hadden ze snel gevonden.”

  Honderd vrijwilligers

  Al na enkele jaren werd het aantal deelnemers verruimd naar 1500, een aantal dat steevast – en meestal in no-time – gehaald werd. Hofland: “Er waren ook altijd veel positieve reacties van deelnemers: over de loop zelf, maar ook over de geoliede organisatie. Waarbij erbij aangetekend moet worden dat de circa honderd vrijwilligers die er elk jaar de schouders onder zetten, de drijvende kracht achter het evenement zijn. We zijn zuinig op hen en proberen hen ook elk jaar in de watten te leggen, met name door de jaarlijkse barbecue in der laatste week van juni.”
  Standaard is ook vanaf het begin de bijdrage aan een lokaal of regionaal goed doel, dat jaarlijks wordt aangewezen. Van elke inschrijving wordt hiervoor één euro opzij gelegd, zodat de organisatie elk jaar 1500 euro kan doneren. “We maken daar een officieel momentje van, zodat het doel ook wat extra aandacht in de media krijgt”, aldus Hofland. Dit jaar gaat de opbrengst naar Kindertas Dalfsen, de organisatie die kinderen van arme gezinnen elk jaar een Sinterklaascadeautje geeft.

  Singlet

  Elke deelnemer krijgt bovendien elk jaar een gadget, een kleinigheidje dat herinnert aan de deelname. Dit jaar ontvangen alle lopers een singlet (een shirt zonder mouwen) dat met het cijfer vijftien refereert aan het jubileum. Voor veel lopers vormt de Stationloop niet alleen een mooie tocht door de natuur – inclusief de doortocht door de Vilsterse molen, die ook al jarenlang tot de vaste ‘rituelen’ behoort – maar ook is het een sportieve uitdaging. “Met name voor mensen die afstanden van 5 of 10 kilometer gewend zijn. Dan is die zestien kilometer toch weer een treetje hoger”, weet Hofland. “Deze afstand zit mooi tussen de 10 kilometer en de halve marathon is, dat is voor veel atleten aantrekkelijk.”
  Het startschot voor de Station tot Station Loop klinkt op 29 mei om 19.30 uur. De route start bij station Ommen en voert naar de finish bij station Dalfsen. Meer informatie: www.acovanelderen.nl.

  Tekst: Hans Keesmaat
  Foto’s: Archief