Wandeling \’Op zoek naar de kudde\’

  28-05-2024
  09:30 - 23:59

  Locatie
  Lemelerberg te Lemele


  OMMEN – Dinsdag 28 mei mee houdt Landschap Overijssel een wandeling genaamd ‘Opzoek naar de kudde’. Deelnemers ontmoeten de herderin met haar schaapskudde. De wandeling wordt in samenwerking met Natuurcamping de Lemeler Esch georganiseerd.

  Het gebied is heel divers en bestaat uit heide, hoogteverschillen, vergezichten en het leefgebied van de Veluwse heideschapen. Wandelaars gaan opzoek naar de kudde en als deze eenmaal gevonden is, kan de herderin alles vertellen over de schapen, het begrazingsbeheer en de avonturen die ze meemaakt met de kudde en haar honden. Na de wandeling van ongeveer 2,5 uur staat er een smaakvolle lunch klaar.

  Vlakbij Ommen ligt Natura2000 gebied de Lemelerberg. Met zijn ongeveer 1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Een deel van het jaar wordt de heide begraasd door een kudde van ongeveer 200 schapen, waardoor er een verscheidenheid aan flora in het gebied ontstaat. De Lemelerberg heeft een rijke dierenwereld met onder andere veel vogelsoorten zoals de boomleeuwerik en boompieper. Zelfs de zeldzame nachtzwaluw gebruikt dit gebied. Roofvogels als de buizerd en de raaf zijn trouwe bezoekers. In het gebied zijn de afgelopen jaren Natura2000 werkzaamheden uitgevoerd. Op verschillende plekken heeft bos plaatsgemaakt voor een afwisselend heidelandschap met jeneverbes, bomen, hakhout en stuifzand. Heide is bovendien goed voor insecten, zoals graafbijen en vlinders. Maar ook vogels als de veldleeuwerik en nachtzwaluw.

  Ontvangst

  Om 9.30 uur ontvangst met koffie/cappuccino/thee en een plak huisgemaakte boscake. Daarna gaan de deelnemers op pad met een natuurgids en bij terugkomst staat er een smaakvolle lunch, bestaande uit een kop verse soep van de dag, focaccia tosti met ham, kaas, tomatensalsa en salade voor je klaar. En één drankje naar keuze. Er ka gekozen worden uit diverse frisdranken, koffie/thee, ranja of een sapje. Kinderen kunnen kiezen uit American pancakes met stroop en poedersuiker of een tosti ham/kaas. Kijk voor kosten en aanmelden op de website.

  www.landschapoverijssel.nl/activiteiten

  Foto: Vladimir Fotografie