John de Wolf en Sjaak Swart te gast bij FC Ommen

  28-03-2024
  20:45 - 23:59

  Locatie
  gebouw Weerkomm’n te Ommen


  OMMEN – Feyenoord versus Ajax, dat is als water en vuur. Rotterdam tegen Amsterdam. Of het op donderdagavond 28 maart ook water en vuur wordt is afwachten. In ieder geval heeft de ‘witte donderdagcommissie’ van FC Ommen twee belangrijke kopstukken van beide clubs weten te strikken voor een pikante forumavond.

  Aan de in Enschede wonende journalist annex presentator Eddy van der Ley de taak om de gesprekken in goede banen te leiden en niet te laten ontaarden in een verbale oorlog. Dat het er gekruid en hoogstwaarschijnlijk stevig aan toe zal gaan in gebouw Weerkomm’n is zoiets als het intrappen van een open deur. Maar ongetwijfeld gaat ook de lach klinken in het bastion van FC Ommen.

  Feiten op een rij

  Hoewel de voormalige voetbalhelden nauwelijks introductie behoeven, toch maar even wat feiten op een rijtje om het geheugen op te frissen. Sjaak Swart loopt al 85 jaar rond op deze aardkloot en speelde in zijn voetbalcarrière alleen voor de Amsterdammers. Daarmee beleefde ‘Mister Ajax’ in de jaren zeventig gouden tijden. Swart wist met illustere voetbalmaatjes als Johan Cruijff, Piet Keizer en Johan Neeskens drie keer op rij de Europa Cup 1 te winnen, de voorloper van de huidige Champions League. Acht keer werd Swart met Ajax landskampioen. De ras-Ajacied trok 603 keer het iconische witte shirt met de rode baan over zijn schouders. Het is tegenwoordig in de oververhitte transfermarkt amper meer voor te stellen. Clubliefde is een relict uit vervlogen tijden, maar Sjaak Swart en Ajax kunnen tot de dag van vandaag nooit los van elkaar worden gezien. In 2018 verscheen van de hand van de sportschrijvers Jaap Visser en Matty Verkamman een boek over zijn leven als voetballer, met als titel ‘Sjaak Swart 80’.
  Tweede gast van de forumavond is John de Wolf, momenteel bij Feyenoord in dienst als assistent van hoofdtrainer Arne Slot. In zijn actieve jaren als centrale verdediger bij de Rotterdammers was hij de schrik van elke aanvaller, die niets ontziend de duels aanging. Een blok beton, met herkenbare lange manen en een woeste stoppelbaard. Net als Swart kwam ook De Wolf meerdere keren uit voor het Nederlands Elftal. Toch wordt hij vooral herinnerd aan zijn topjaren bij de club aan de Maas, waar hij beginjaren negentig vijf seizoenen lang actief was en uitgroeide tot een cultheld. In tegenstelling tot Amsterdamse Sjaak kwam de Rotterdamse Viking met zijn compromisloze manier van voetballen uit voor meerdere clubs. De Wolf begon zijn profcarrière bij Sparta en maakte furore bij FC Groningen, waar hij een transfer verdiende naar zijn voetballiefde Feyenoord. Daarna kwam de spijkerharde defender uit voor Wolverhampton Wanderers, FC VVV, Hapoel Ashkelon en Helmond Sport, om actief af te sluiten bij de amateurs van Zwart Wit ’28. Welnu, na zo’n rondgang heb je wel wat te vertellen en dat gaat op sportpark Westbroek vast en zeker gebeuren.

  De forumavond begint om 20.45 uur en is bedoeld voor leden, sponsoren, donateurs, vrijwilligers en iedereen die FC Ommen een warm hart toedraagt. Op deze avond wordt een verloting gehouden ten behoeve van het Inloophuis Ommen. Zie

  www.fcommen.nl

  Tekst: Willem Lampe