Vechterweerd Event

  02-09-2023
  Hele dag

  Locatie
  Vechterweerd te Dalfsen


  DALFSEN – Het initiatief komt van het Dalfser Kunstlokaal, maar drie ‘noabers’ hebben eveneens de hand in de organisatie van het Vechterweerd Event 2023. Op zaterdag 2 en zondag 3 september vindt dit tweedaagse culturele wandelevenement voor de tweede keer plaats rond de sluis en de stuw Vechterweerd. Met een meervoudig doel: bezoekers te laten genieten van de prachtige natuurlijke omgeving én van culturele uitingen als schilderkunst en muziek.

  “Mensen laten genieten van wat er in hun eigen woonomgeving te beleven valt”, zo vat Henk Riezebos het gezamenlijke doel samen. Riezebos is beheerder van het Dalfser Kunstlokaal, een plek in de dorpskern – aan de Julianastraat – waar schilders-in-spé lessen volgen of zelfstandig werken, en waar elke eerste zaterdag van de maand jamsessies plaatsvinden. Ook repeteert er een toneelgroep en zo zijn er nog enkele culturele activiteiten. “Het leek ons leuk om daarmee naar buiten te treden via een evenement in een prachtige omgeving”, zegt hij. De keus viel op de omgeving van sluis en stuw Vechterweerd, waarna de ‘noabers’ van deze omgeving besloten aan te haken. De twee buitenplaatsen Vechterweerd en De Broekhuizen sloten zich aan, evenals boerencamping Boerhoes in de Marshoek. Afzonderlijk deden deze organisaties voorheen ook al het nodige aan culturele activiteiten op eigen erf. De formule bleek vorig jaar succesvol en daarom wordt de formule dit jaar uitgespreid over twee dagen. Zaterdag voltooien de leden van de schildersgroep hun reeds voorbereide werkstukken, waarna deze op zondag in het landschap worden geëxposeerd. Aansluitend krijgt de organisatie ze in bruikleen en worden ze de komende maanden elders tentoongesteld, om te beginnen in de Trefkoele en aansluitend waarschijnlijk in het gemeentehuis van Dalfsen.

  Muzikale opening

  Dit jaar gaan de schilders aan de slag met het thema ‘De Vecht en mobiliteit’. Vermeldenswaard is de officiële opening van de expositie van de schildersgroep, zondagmorgen om 10.00 uur. Dat gebeurt bij de sluiswachterswoning met een speech en muzikale omlijsting. Muziek is er trouwens het gehele weekend te horen op verschillende locaties in het gebied. Die komt van uiteenlopende gezelschappen, variërend van Dorpskoor Hoge H en Natuurkoor Salland (met toepasselijke ‘riversongs’ ) tot verschillende duo’s en trio’s, de jazzband Djessi en de rondlopende troubadour Johan Geerts, met liedjes over het Vechtdal. De Share Croppers verzorgen enkele voorstellingen in de vorm van een korte musical. Tevens zijn bij de Buitenplaats, De Broekhuizen en Boerhoes de tuinen open en is er van alles te doen, te horen en te beleven. Bij de Vechterweerdsluis is er zondag vanaf 11.00 uur een kunst- en een culinaire markt.

  ‘No waste’

  De organisatorische opzet staat in het teken van ‘no waste’, dus zonder verspilling van grondstoffen. Van de bezoekers wordt daarom een kleine mate van voorbereiding gevraagd. Bij de entree aan beide zijden van de Vecht is een informatiekraam te vinden met onder meer de routes en tijdschema’s van de optredens en bezienswaardigheden. Verder wordt aangeraden met goede wandelschoenen te komen, contant geld op zak te hebben voor eventuele aankopen en een eigen mok mee te nemen om op de markt drinken in te doen.
  Het gebied is toegankelijk voor wandelaars met goede schoenen en voor fietsers. Ook op de scootmobiel kan men bij de ingang veel activiteiten bezoeken. Voor het evenement is een parkeerplaats voor fiets en auto’s gerealiseerd, zowel aan de zuidkant (Koepelallee) als aan de noordkant (De Broekhuizen). Tijdens het evenement gaat het schutten van de Vechterweerdsluis gewoon door. Bezoekers die per boot, kano of schip komen, moeten aanleggen in de haven en bij Boerhoes. Het Vechterweerd Event is gratis toegankelijk, maar een vrije gift wordt op prijs gesteld. Die wordt besteed aan nieuwe plannen voor het evenement.

  Beeld van het eerste Vechterweerd Event, vorig jaar. Het culturele wandelevenement is dit keer verspreid over twee dagen.

  Tekst: Hans Keesmaat