Heel Nieuwleusen Bakt

  03-06-2023
  14:00 - 16:00

  Locatie
  Kulturhus de Spil te Nieuwleusen


  NIEUWLEUSEN – Het idee voor ‘Heel Nieuwleusen bakt’ ontstond tijdens één van de kookavonden die maandelijks plaatsvinden in kulturhus De Spil in Nieuwleusen. “Op een gegeven moment keken we elkaar aan en dachten we allebei hetzelfde: waarom zouden we niet proberen om nog meer mensen te inspireren bij het koken en bakken?”, vertelt Gerda van Heiningen.

  Brigitte Westrik viel haar meteen enthousiast bij: “Het past helemaal bij de doelstelling van De Spil: we willen mensen samenbrengen. Onze plek middenin Nieuwleusen nodigt daar ook toe uit.” Zo werd het zaadje geplant voor het evenement dat op zaterdagmiddag 3 juni voor het eerst gaat plaatsvinden: ‘Heel Nieuwleusen bakt’.
  Brigitte Westrik is als assistent-manager betrokken bij het horecagedeelte van De Spil. Gerda van Heiningen heeft een eigen bedrijfje: ‘Wat doen we in de pan’. Onder dat motto verzorgt ze maandelijkse kookavonden in De Spil. Steevast op de tweede dinsdagavond van de maand gaat ze aan de slag met inwoners uit Nieuwleusen en omstreken om gezond, maar vooral betaalbaar te leren koken. Ze geeft gratis workshops voor mensen met een klein budget.
  De formule van ‘Heel Nieuwleusen bakt’ is deels ontleend aan het televisieprogramma dat bijna dezelfde naam draagt. Inwoners van Nieuwleusen en directe omgeving kunnen zelfstandig of in teamverband aan de slag om de mooiste en lekkerste taart te bakken en vooral te decoreren. Want het is met name dat laatste element dat in De Spil gestalte krijgt.

  Finishing touch

  “Natuurlijk wilden we het liefst dat het volledige bakproces bij ons in de Spil zou plaatsvinden, dat is voor het publiek ook het leukste”, legt Gerda uit. “Maar we liepen daarbij aan tegen financiële en organisatorische grenzen: hoe krijg je al die ovens op een rij? Dus hebben we bedacht dat de deelnemers thuis een taart gaan bakken en deze meenemen naar De Spil. Op zaterdagmiddag gaan ze dan, voor het oog van de jury en het publiek, in een feestelijke sfeer de ‘finishing touch’ aanbrengen door hun taart te decoreren.” Dat gebeurt als het weer meewerkt in de buitenlucht, op het plein voor De Spil. Zit het weer tegen, dan wordt uitgeweken naar de sporthal. Het evenement duurt van 14.00 tot 16.00 uur.
  Net als op tv krijgt ieder bakkersteam een eigen werkruimte in de vorm van een kraam, waar ze aan de slag kunnen. De Spil zorgt ter plekke voor voldoende en vooral gevarieerd decoratiemateriaal. Uiteraard is het een wedstrijd: wie maakt de mooie taart met het thema ‘zomer’? De jury, bestaande uit Gerda en twee collega’s van De Spil, beoordeelt zowel op smaak als op uiterlijk. “Bij het laatste gaat het er vooral om dat het iets origineels en vernieuwends is”, zegt Brigitte. Bezoekers kunnen tijdens (en na) de wedstrijd de taarten bewonderen en wellicht even proeven.
  Kandidaten moeten zich vooraf aanmelden. Dit kan tot 27 mei via horeca@despeilnieuwleusen.nl. Deelname kost 10 euro per persoon/team.

  Foto: Brigitte Westrik (links) en Gerda van Heiningen organiseren samen ‘Heel Nieuwleusen bakt’, op zaterdagmiddag 3 juni in kulturhus De Spil in Nieuwleusen.