Open dag MTC Route 66

  06-05-2023
  10:00 - 16:00

  Locatie
  Ommerkanaal West 1 te Ommen


  OMMEN – Elke belangstellende is zaterdag 6 mei tussen 10.00 en 16.00 uur welkom om een kijkje te nemen in en rond het clubhuis van MTC (Motor Touring Club) Route 66. Het schitterende onderkomen van de motorliefhebbers is niet te missen. Het splinternieuwe clubgebouw ligt aan de noordkant van Ommen aan het kanaal dat richting Vecht kabbelt, pal naast de oprit van de N35. Adres: Ommerkanaal West 1, 7731XR Ommen.

  Het is amper drie jaar geleden dat hier een ‘krengenhuussie’ stond, omgeven door ondoordringbaar struikgewas en opgeschoten jonge boomloten. Een wat sinister aandoende stek, waar ooit kadavers voor korte tijd werden opgeslagen. De motorrijders van Route 66 lieten op dit vergeten, verwaarloosde en ietwat desolate stuk grond, ingeklemd tussen autoweg en kanaal, een schitterend thuishonk verrijzen.
  De motorclub huisde sinds jaar en dag aan de Witharenweg, waar een boerderij van de familie Praas dienst deed als clubgebouw. De boerenhoeve met schuur ging na het overlijden van vader en moeder Praas over in handen van zoon Henk. Nadat die jaren later ook overleed, gingen huis en opstallen naar de erfgenamen en moest de motorclub op zoek naar een andere locatie. In overleg met de gemeente werd het uiteindelijk het perceel aan het kanaal, ook al omdat dit buiten de bebouwing lag, ideaal met het oog op eventuele overlast van af- en aanrijdende motoren.

  In eigen beheer

  Oké, de stek was bepaald en daarna was het handjes uit de mouwen. “We hebben wel het geluk dat onze leden overal contacten hebben”, licht clublid Jan Zwinselman toe. “De een wist hardhout op te scharrelen voor een vriendenprijs, een ander een hekwerk en weer een ander bouwmateriaal. Ook de inzet van graafmachines en ander grof geschut werd door onze leden geregeld. Het was de mouwen opstropen en aan de slag. Als je gezamenlijk iets tot stand hebt gebracht, zeker zo’n groot project als dit, dan ben je daar trots op. Daarnaast is het goed voor de onderlinge binding, zo van: dat hebben we toch maar even geflikt met z’n allen. We hebben dit bijna voor de volle honderd procent in eigen beheer gerealiseerd. Dat laten we graag zien aan het publiek. Vandaar de open dag. In iets meer dan twee jaar is dit uit de grond gestampt. Een prachtig clubhuis, met mooie eigen ruimte eromheen. Is het koud, zitten we binnen. Is het mooi weer, dan lekker naar buiten. Biertje mee en de barbecue aan. Twee keer per week komen we samen. Beetje kletsen. Soms wat prutsen. Of een biljartje leggen. Wat ons bindt is de liefde voor motoren en het rijden op de motor.”

  Vechtgenotenrit

  Binnen de motorclub, die zo’n vijftig personen telt, worden tourritten gehouden in binnen- en buitenland, af en toe komt er een gastspreker langs die vertelt over zijn wereldreis, vanzelfsprekend op de motor, een ander komt tekst en uitleg geven over navigatiesystemen, of er zijn excursies zoals onlangs naar de IJssellinie in Olst. Op de motorclub wordt nooit tevergeefs een beroep gedaan als er gereden moet worden voor bijvoorbeeld de ziekte ALS of de Vechtgenotenrit. Voor de leek heeft de term ‘motorclub’ een twijfelachtig imago, vanwege clubs als Satudarah of No Surrender. MTC Route 66 heeft daar niks mee te maken. “Het is een club van gelijkgestemden”, licht Zwinselman toe. “Bij FC Ommen houden ze van voetbal. Wij van motoren. Iedereen is welkom en kan lid worden. Het enige waar je aan moet voldoen is het hebben van een motor en vanzelfsprekend een rijbewijs.”

  Canadese barn

  De motorclub bestaat al meer dan veertig jaar en dankt zijn naam aan de eerste thuisbasis, de befaamde uitgaansgelegenheid Route 66. “Enkele stamgasten in bezit van een motor, die steevast aan de achterste bar hun biertje dronken, werden door kroegeigenaar Tom Bey gestimuleerd om een motorclub op te richten”, put Jan de Groot uit zijn grijze massa. “Zo gezegd, zo gedaan. We vergaderden elke vrijdagmiddag in zijn tent. Aan de achterste bar. Biertje binnen handbereik. Vanuit de Route 66 zijn we verhuisd naar Witharen, waar we bijna veertig jaar hebben gezeten. Nu zitten we hier. Tot volle tevredenheid. En eerlijk is eerlijk, door de coronaperiode hebben we lekker kunnen doorpakken met de bouw. Meerdere leden hadden plots tijd genoeg en ja, binnen onze gelederen hebben we handige kerels met contacten in de bouwwereld. Het zijn aanpakkers, geen flauwekulverkopers en luchtfietsers. Het was hier een enorme bende, maar het idee van een Canadese barn (schuur, WL) is aardig uit de verf gekomen. Laat het publiek maar komen. Welkom. We laten maar wat graag zien wat we hier met eigen leden tot stand hebben gebracht. We hopen op mooi weer en veel respons.”

  Tekst: Willem Lampe