Officiele opening Fietsmuseum

  01-04-2023
  11:00 - 23:59

  Locatie
  Kerkplein te Ommen


  OMMEN – Zaterdag 1 april is het zover, het nieuwe fietsmuseum wordt dan geopend. De officiële openingshandeling verricht wethouder Alice van den Nieuwboer om 11.00 uur.

  Als Historisch Rijwielmuseum Ommen gaat het museum een nieuwe fase in, op een eigen locatie in Ommen. Na de officiële opening, is er zaterdag vanaf 13.30 uur een Open Huis met een demonstratie van bijzondere fietsen.

  In het voormalig winkelpand aan het Kerkplein is er een grote collectie historische fietsen te bezichtigen waaronder bak-, werk- en toerfietsen. Ook worden er fietsverzamelobjecten en historische kleding tentoongesteld. “We zijn enorm blij met deze nieuwe locatie in het centrum”, zegt bestuurslid Anton Wolters, die samen met Arie en Dineke Broekmaat in 2017 aan de wieg stond van het fietsmuseum. “Vijf jaar hebben we rondgezworven, vijf jaar waren we in de Brugstraat te vinden. Eerst in het winkelpand van de familie Hurink, die enorm geholpen heeft om op gang te komen. Daarna was er even niks, toen moest de hele collectie in opslag, vervolgens weer naar de Brugstraat en nu dan een eigen locatie. Hoe mooi wil je het hebben! We merken dat er grote belangstelling is, om te weten hoe het er vroeger allemaal aan toe ging met het maken van fietsen. We kunnen het hier allemaal laten zien”, aldus een trotse Wolters.

  Klein maar fijn

  Volgens bestuurslid Dineke Broekmaat mag de ruimte van het nieuwe museum dan kleiner zijn dan op de vorige locaties, het doet volgens haar niks af van de beleving voor de bezoekers. “Klein maar fijn. Onze vrijwilligers hebben veel werk verzet. We konden onze belangrijkste fietsen en andere collecties er prima in kwijt. Vrijwilligers Piet en Aly de Vries hebben een groot aandeel gehad in de inrichting. De eerste complimenten van mensen die een glimp door de etalage waagden, zijn al binnen. We mikken met ons museum niet alleen op toeristen, maar ook op de Ommenaren. Bovendien spelen we in op de belangstelling van de scholen om een bezoek aan ons museum te brengen”, aldus Dineke Broekmaat.

  Open Huis

  Na de officiële plechtigheid is er ’s middags Open Huis. Iedereen kan dan het museum komen bezichtigen. Een groot aantal vrijwilligers hult zich in historische kleding en zal op de fiets aanwezig zijn. Verder is er op het Kerkplein een bijzondere show van enkele antieke fietsen van Jan van Leussen. Hij maakt fietsen, aan de hand van foto’s van modellen van voor of vlak na 1900, na.

   

  Tekst/Foto: Harry Woertink