Open dag BalkInn

  01-02-2023
  10:00 - 16:00

  Locatie
  Westerveen 32 te Nieuwleusen


  NIEUWLEUSEN – Natuurboerderij Balk-Inn in Nieuwleusen is nog niet helemaal af, maar toch doen de initiatiefnemers graag mee aan de Groene Karavaan van Natuur voor Elkaar in het Vechtdal. Want er staat een vracht aan plantmateriaal klaar om geplant te worden en ze laten graag zien hoe de natuurboerderij er straks uit gaat zien.

  “We willen kinderen en hun ouders graag op een leuke manier in verbinding brengen met hun omgeving, de natuur en elkaar”, zeggen Frieda Schuurman en Andries Bos van de Groene Karavaan. Wie nu naar BalkInn gaat, kan meteen zien waar de natuurboerderij in oprichting haar naam aan dankt: vier ezels verwelkomen de gasten. Het is de bedoeling dat er nog veel meer dieren komen, zodat gezinnen van dichtbij en van elders die kunnen komen bekijken. Het dierenverblijf is al klaar, maar er moeten nog hokken in. Als deze klaar zijn, krijgen de ezels gezelschap van kippen, konijnen, geiten, schapen, varkens en nog meer dieren. Daarnaast komen er op het terrein onder meer een labyrint, vlindertuin, moestuin en een pluktuin. Ook al is het nog niet af, de 40 vrijwilligers hebben al enorm veel gedaan. Ze vertellen op de open dag tijdens de Groene Karavaan graag over de verdere plannen. Als alles een beetje meezit vindt de officiële opening plaats voor de zomervakantie.

  Herberg

  De toevoeging Inn aan BalkInn betekent herberg en dat wil deze plek straks graag zijn voor de wijde omgeving: een plek waar je dieren kunt zien, iets leert over de omgeving en de natuur. “De vrijwilligers komen vaak uit het onderwijs en hebben een liefde voor de natuur. Sommige vrijwilligers weten enorm veel over een onderwerp, bijvoorbeeld vogels, insecten of bomen. Die kennis willen we graag op een leuke manier overdragen. We maken leskisten voor de basisscholen, op basis van de seizoenen. En we gaan hier leuke educatieve activiteiten doen. Ons doel is om kinderen én volwassenen te leren kijken naar de natuur”, legt Frieda uit.
  Op 1 februari kunnen de bezoekers zien wat er al gerealiseerd is door vele handen die hebben getimmerd, gemetseld, beton gestort en nog veel meer werk hebben verzet. En er wordt die dag een begin gemaakt met de aanleg van het terrein. De tekeningen daarvoor zijn gemaakt door het gerenommeerde tuinontwerpbureau van wijlen tuinarchitecte Mien Ruijs. “Veel plantgoed staat al klaar. Groep 6 van Basisschool De Wegwijzer plant struiken en bijenplanten rond de bijenstal op het terrein. Dit is de start van de herinrichting van het terrein. Van weiland met ezels en schapen naar een echte natuurboerderij”, aldus Andries. Belangstellenden kunnen het verloop van de bouw en de terreininrichting bekijken tijdens de open dag. ’s Middags kunnen kinderen in het dierenverblijf potjes met stro maken als onderkomen voor oorwurmen. En er zijn natuurspelletjes en een kwis. De open dag op 1 februari duurt van 10.00 tot 16.00 uur aan de Westerveen 32 in Nieuwleusen. Meer weten? Kijk op
   

  www.balkinn.nl