Ouderavond: Het puberbrein

  01-02-2023
  19:30 - 23:59

  Locatie
  Reimink te Lemelerveld


  DALFSEN – Saam Welzijn en de gemeente Dalfsen houden samen drie ouderavonden voor ouders van kinderen en jongeren van 10 t/m 24 jaar. Er worden thema’s besproken die tegenwoordig spelen in de gemeente. De ouderavonden vinden plaats op verschillende locaties in de gemeente te weten in Dalfsen, Nieuwleusen en in Lemelerveld.

  Afgelopen week vond de eerste ouderavond plaats in de Spil in Nieuwleusen. De aanwezigen werden welkom geheten door burgemeester Erica van Lente. “Er zijn belangrijke onderwerpen te bespreken. Wij als gemeente willen graag horen hoe ouders, de thema’s die besproken gaan worden, ervaren”, zei Van Lente. “Ook ik ben opgegroeid in enigszins een andere tijd. We leven nu in een virtuele wereld waar jongeren erg actief in zijn. En het is belangrijk dat zij weten waar zij terecht kunnen als zich problemen voordoen.”

  Ondermijnende activiteiten

  Het thema van de eerste ouderavond was: Hoe snel geld te verdienen? Jongeren komen steeds vaker in contact met ondermijnende activiteiten. Gerben Fredriks, medewerker van Halt (Het Alternatief) gaf door middel van een film inzicht in hoe dit soort signalen bij een kind te herkennen. Er werden tips gegeven en hoe hierover in gesprek te gaan. “Wij gaan voor iedere jongere voor een kansrijke toekomst. Eens maar nooit weer bestaat niet. Het begint met een onschuldig klusje om geld te verdienen, maar tegelijkertijd groeit de schuld richting de opdrachtgever of criminele organisatie. De zaken moeten vervolgens groter worden om de schuld te kunnen betalen en zo rolt een individu langzaam in de criminaliteit. Deze simpele voorstelling is een antwoord op het thema ‘De kosten van snel geld verdienen’. Fredriks legde ook uit wanneer jongeren worden doorverwezen naar HALT of naar de politie. “Een strafblad kan grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld reizen, het afgeven van een ‘verklaring van goed gedrag’, hypotheekverstrekkingen etc. “Het grote verschil is dat men bij HALT geen strafblad krijgt”, geeft Fredriks aan. “Wij proberen altijd samen met ouders en kind goede afspraken te maken. We gaan niet met het vingertje wijzen, maar proberen inzicht te geven in gedrag. Recentelijk hebben we de eerste klassen van de middelbare scholen bezocht om voorlichting te geven, want de kwetsbare plekken zijn onder meer de scholen en de schoolpleinen”, weet Fredriks.

  Nog twee ouderavonden

  De tweede ouderavond wordt gehouden op woensdag 1 februari, aanvang 19.30 uur locatie Reimink in Lemelerveld. Het thema is dan: ‘Het puberbrein’. Donderdag 16 februari is het thema ‘Waar is het feestje precies.’ Gesproken wordt dan over alcohol, blowen/lachgas etc. aanvang 19.30 in Theater de Stoomfabriek in Dalfsen. Een acteursteam van ‘Onder Invloed’ houdt ouders op luchtige wijze een spiegel voor aan de hand van herkenbare en humoristische scenes. Bij de thema’s wordt ook aangegeven dat kinderen en/of pubers niet direct met één van deze thema’s te maken hoeven te hebben. Maar het kan wel leerzaam zijn, want hoe moet je handelen, wanneer je kind in de toekomst wel met één van deze thema’s te maken krijgt? De ouderavonden zijn zeer interessant en iedereen uit de gemeente Dalfsen is welkom. Belangstellenden die naar één of naar beide ouderavonden willen gaan, kunnen zich gratis aanmelden via

  www.saamwelzijn.nl/ouderavond

  Tekst: Evert Jan Goos