Voorstelling: Kerst in de Hongerwinter

  16-12-2022
  19:00 - 23:59

  Locatie
  Kerkplein te Ommen


  OMMEN – Met een levend kerstspel op vrijdag 16 december treden meerdere organisaties voor het voetlicht. ‘Kerst in de Hongerwinter’ is het thema van twee buitenvoorstellingen van het Historisch Rijwielmuseum Ommen, het vrijetijdskoor De Bargzangers uit Lemele en de Ommer Midwinterhoornblazers. Plaats van handeling is het Kerkplein.

  De eerste voorstelling begint om 19.00 uur en om 20.00 uur wordt het kerstspel opnieuw opgevoerd. In beide optredens wordt het publiek teruggebracht in een periode van de Tweede Wereldoorlog. Er is zang, er wordt verteld en een levend kerstspel opgevoerd. De toegang is gratis.

  Kerst- en winterliederen

  Een kwartier voor aanvang zullen blazers van de Ommer Midwinterhoornblazers op hun houten blaasinstrumenten met hun ‘roep’ aankondigen dat in het hart van Ommen een levend kerstspel wordt opgevoerd. “Wat het publiek kan verwachten? Na een welkomstwoord zingen De Bargzangers uit Lemele enkele kerst- en winterliederen”, aldus Gerrit Voort, initiator en voorzitter van het Historisch Rijwielmuseum. “Aansluitend wordt het kerstverhaal verteld door Ben Kruitbosch, die de titel ‘Kerst in de Hongerwinter’ benadrukt. Figuranten van het Historisch Rijwielmuseum beelden vervolgens de figuren van het kerstverhaal uit. Het is voor ons de eerste keer dat we dit doen. Wij hebben er veel zin in en iedereen is enthousiast om mee te doen”, weet Voort.

  Passend decor

  “Met onze historische fietsen en kleding zorgen we voor een passend decor. Bovendien spelen we voor ons museum aan het Kerkplein. Dat zorgt dan tegelijk ook weer voor een beetje naamsbekendheid van het museum. Het museum levert de fietsen en de acteurs. We onderhouden goede contacten met De Bargzangers. Zij wilden graag meedoen en zitten ook al te popelen tijdens het kerstspel op te kunnen treden. Ook zijn we erg blij met de medewerking van Ben Kruitbosch als voorlezer van het kerstverhaal”, aldus Voort.

  Tekst: Harry Woertink
  Foto: Johan Overweg