Ccoba-lezing over het werk van schilder Pieter Bruegel

  13-12-2022
  20:00 - 23:59

  Locatie
  bibliotheek te Ommen


  OMMEN – Op 13 december neemt Han van Hagen geinteresseerden mee langs het verbazingwekkende werk van de schilder Pieter Bruegel de Oude. Deze Ccoba-lezing vindt plaats om 20.00 uur in de bibliotheek.

  Het is behoedzaam bewegen in de werkelijkheid van de zestiende-eeuwse schilder Pieter Bruegel de Oude. Vreemde figuren kruisen je pad. Een galgenveld, krakende skeletten die de heerschappij overnemen. Pieter Bruegel leefde in een roerige tijd. De Spaanse overheersing en de zelfverrijking van inhalige pausen bepaalden het dagelijkse leven in de Nederlanden. Het is verbazingwekkend hoe de gewiekste Bruegel zijn eigen gedachten hierover stiekem op het doek schilderde. Hij moest wel, de kerkelijke rechtbank lag met verklikkers op de loer. Met spreekwoorden als geschilderde parabels worden boeren en burgers het rechte pad gewezen. Want als de boeren van Bruegel eenmaal losgaan, is het te laat en is er geen houden meer aan.

  Reserveren

  Voor deze lezing wordt aanbevolen om online te reserveren. De toegangsprijs bedraagt 7 euro, bibliotheekleden betalen 5 euro en vrienden van Ccoba 3 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bibliotheeksalland.nl/ccoba, in de bibliotheek en ter plekke voor aanvang van de voorstelling.