dinsdag 06 december 2022 | WEEK 49 |
Blog

Stichting Platform Gehandicapten viert 25-jarig jubileum

DALFSEN – Stichting Platform Gehandicapten Dalfsen vierde op 10 oktober een bescheiden feestje in het Pluscafé van de Trefkoele. Naast voorlichting op basisscholen kaartte het Platform tal van zaken de afgelopen jaren met succes aan; Zo kregen de Hervormde Kerk en het oude postkantoor een hellingbaan, werden entrees van gebouwen en winkels verbreed en werden de beide stuwen over de Vecht rolstoeltoegankelijk. Ook kwamen er blindengeleidebanen. In de week van de toegankelijkheid is hier feestelijk bij stilgestaan met de vrijwilligers en de organisaties waarmee samengewerkt wordt. Het Platform blijft niet stilzitten, er is nog genoeg werk te doen voordat de inclusieve samenleving in Dalfsen een feit is.

Ronald Kamphuis, Jumbo, Albert Huisjes, AH en Luuk Tijs Plus kregen deze avond namens Stichting Platform Gehandicapten Dalfsen een pluim uitgereikt voor hun winkels die voor gehandicapten optimaal toegankelijk zijn.

Foto: Johan Bokma

Gezelligheidsbridge in het Emmagebouw

DALFSEN – Op vrijdag 18 oktober houdt de Dalfser bridgeclub tussen 15.30 en 18.00 uur voor het eerst in het nieuwe seizoen de maandelijkse gezelligheidsbridge. Spelers zonder bridgepartner zijn hierbij eveneens welkom.
Er is geen sprake van een competitie, de ontmoeting met andere bridgers is even belangrijk als het spel zelf. Belangstellenden hoeven geen lid te zijn of te worden van de bridgeclub. Iedereen die het leuk vindt om te bridgen kan aanschuiven. Aanvang 15.30 uur in het Emmagebouw in Dalfsen. De toegangsprijs bedraagt 3 euro; 2 euro voor de zaal en 1 euro voor lekkere hapjes. De consumpties worden betaald met munten die aan de bar verkrijgbaar zijn.

Keukenland Wijhe viert 25-jarig bestaan

Feestelijke open dagen en diverse acties bij jubilerend familiebedrijf

(Advertorial)

WIJHE – Bij Keukenland Wijhe is het feest! Het familiebedrijf in Wijhe bestaat 25 jaar en viert dat deze maand samen met de klanten. “In oktober houden wij drie feestelijke open dagen en hebben we leuke acties in petto”, vertelt eigenaar Fred de Roos. “Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 oktober is iedereen welkom in onze showroom om onze collectie en de nieuwste trends op keukengebied te bewonderen. Er is van alles te zien en te beleven.”

In 1994 begon Fred het bedrijf samen met zijn vader Ben. “In 2008 is mijn vader met pensioen gegaan. Een paar jaar daarvoor had ik zijn aandeel al overgenomen”, vertelt Fred over de historie van het bedrijf. “Om het afzetgebied van Deventer en Zwolle te verkrijgen, hebben we destijds gekozen voor Wijhe. Dit had een gunstige ligging en dat pakte goed uit!”
De afgelopen jaren heeft hij niet stilgezeten; door de jaren heen vonden er regelmatig verbouwingen en/of uitbreidingen plaats. Dit jaar is er ook nog een nieuwe afdeling gerealiseerd. Speciaal voor het merk Comprex. “Deze strakke Italiaanse keukens zijn momenteel een ware trend!”
Over de vraag wat de kracht van Keukenland Wijhe is, hoeft Fred niet lang na te denken. “Bij Keukenland staan we voor een persoonlijke aanpak! Het gehele traject – van advies tot aan oplevering – heeft de klant met één en dezelfde organisatie te maken. Wij zijn openhartig naar onze klanten toe en geven altijd eerlijk advies. Bovendien geldt ‘afspraak is afspraak’. We werken met onze eigen mensen en houden alles in eigen hand, waardoor de kwaliteit gegarandeerd is. De ZZP’ers die we inhuren, zijn vaste, vertrouwde monteurs waar we al jaren prettig mee samenwerken. Van onze klanten horen we ook vaak dat we sterk zijn in 3D tekeningen. Dat wil nog wel eens verschillen van zaak tot zaak. Onze tekeningen lijken zeer realistisch, alsof het foto’s zijn!”

Trends

Tijdens de open dagen zijn tal van trends op keukengebied te zien, zoals de Quooker kranen en kookplaten met geïntegreerde afzuiging van fabrikant Bora. Wat men zeker niet mag missen, is de presentatie van Comprex, de al eerder genoemde nieuwe Italiaanse lijn (www.comprexwijhe.nl). “Verder staan er interessante kookdemonstraties op het programma en wordt er deskundig uitleg gegeven over apparaten, waaronder de combi-stoomoven, die momenteel erg ‘hot’ is. Tevens tonen wij de 3-in-1 oven Atag en de Pelgrim; een stoomoven, oven en magnetron ineen met maar liefst vijf functies. Namelijk traditioneel bakken, bakken met stoom, bakken in combinatie met magnetron, opwarmen en ontdooien met magnetron en koken, opwarmen en ontdooien met stoom. Iedereen is welkom, óók de mensen die deze apparatuur al in huis hebben.”
De collectie 2020 is nog niet beschikbaar, maar tijdens de open dagen zijn er al wel beelden, samples et cetera van te bekijken. Tot aan 2020 zal Keukenland Wijhe doorlopend met leuke acties komen. Van keukenapparatuur en keukenbladen tot heel veel andere prachtige keukenartikelen.
De open dag op vrijdag 18 oktober duurt van 10.00-21.00 uur; die op zaterdag 19 oktober van 9.00-16.00 uur en die op zondag 20 oktober van 12.00-17.00 uur.

Keukenland Wijhe is te vinden aan de Wengelerafweg 6 in Wijhe. Zie verder www.keukenland.nl. Keukenland Wijhe is ook te volgen op Facebook en Instagram.

Stichting Platform Gehandicapten Dalfsen kijkt tevreden terug

DALFSEN – Stichting Platform Gehandicapten Dalfsen (SPGD) bestaat deze week 25 jaar. “Dat willen we niet helemaal ongemerkt voorbij laten gaan”, zegt langstzittend lid Wilko Braam.

Braam werd geboren met een handicap (spina bifida) en hij is al vele jaren de mede aanjager. Dalfsen kende sinds 1991 al een zogenaamde BTB (bereikbaarheid, toegankelijkheid, bruikbaarheid) groep. De Stichting, een belangenorganisatie dat uit vele vrijwilligers bestaat, kwam daar in 1994 bij. “Het doel van onze stichting is om de belangen te behartigen van mensen met een (functie)beperking en chronisch zieken in de hele gemeente Dalfsen”, zegt Braam.

“Uitgangspunt daarbij is dat mensen met een functiebeperking of chronische ziekte, volwaardig kunnen deelnemen aan alle aspecten van het maatschappelijk leven. Het zelfstandig kunnen blijven functioneren is van grote waarde in onze participatiesamenleving. De SPGD spant zich onder andere in om aandacht te vragen voor aangepaste voorzieningen aan en in openbare gebouwen en wegen. Het SPGD informeert over nieuwe ontwikkelingen binnen de WMO en de zorg en blijft in gesprek met de gemeente waarbij de belangen voor onze achterban leidend zijn.”

BTB

Al sinds 1991 kent Dalfsen drie BTB werkgroepen. Deze werkgroepen zijn actief in de gehele gemeente Dalfsen. Zij hebben een signalerende functie ten aanzien van openbare ruimten en gebouwen. Denk aan stoepen die je niet op of af kunt. Signalen vanuit de BTB-groepen worden door het SPGD onder de aandacht van de gemeente, (sport) organisaties of bedrijven gebracht. Het platform kaartte al een aantal zaken met succes aan. Als voorbeeld werd genoemd: de hellingbaan bij het oude postkantoor en de Grote Kerk. Entrees van winkels werden verbreed en zo werden de overgangen bij Stuw Vilsteren en Vechterweerd rolstoeltoegankelijk gemaakt. Ook werden in het dorp op verschillende routes blindengeleidenbanen gerealiseerd. “Het was wel een lange weg maar gelukkig worden we ook steeds meer vroegtijdig bij bouwprojecten betrokken. Erg belangrijk want waarom zou je geld uitgeven om later aanpassingen te moeten doen. Wij hebben al wel veel bereikt, worden goed gehoord maar het kan nog altijd beter.” vervolgt Braam.

Voorlichting

SPGD vindt goede voorlichting belangrijk. “Om die reden geven we schoolvoorlichting in groep 7 en 8 van het basisonderwijs. De les bestaat uit een inleiding met een film en een praktisch gedeelte met hindernisbanen voor rolstoelers en blinden, met als doel leerlingen zelf te laten ervaren hoe het is om een fysieke beperking te hebben. De voorlichting wordt verzorgd door vrijwilligers met een beperking. Wij hebben ook goede contacten met onder andere de middenstand en de horeca. Een tijdje geleden hebben we nog een rondgang gedaan en goede gesprekken gevoerd met de middenstand. Er is gelukkig altijd veel begrip. Wij kijken toch altijd net iets anders naar een bepaalde situatie. Zo ontdekten wij een vrij hoge drempel bij een nooduitgang en daar kom ik met mijn rolstoel echt niet snel overheen”, zegt Braam.

Uitreiking ‘Pluimen’

Het 25 jarig jubileum, een klein feestje, wordt donderdag 10 oktober bescheiden gevierd met de vrijwilligers in de Trefkoele+ in Dalfsen. “Dan nomineren wij ook ondernemers die goed met ons meedenken en de winkel die het best toegankelijk is. Dan reiken wij een aantal pluimen uit”, besluit Braam.

Tekst: Evert Jan Goos
Foto: Archief

In 2000 werd op verzoek van Platform Gehandicapten Dalfsen, de Stuw Vilsteren rolstoeltoegankelijk gemaakt. Wilko Braam verrichtte samen met burgemeester Kobes van de gemeente Ommen en loco burgemeester G. van Gijssel van de gemeente Dalfsen de officiële opening.

Ondernemend Ommen staat aan de vooravond van een nieuw topevenement

OMMEN – OEG! OEG? Ja OEG! Het Ondernemers Eindejaars Gala. Ommen barst van de ondernemers in het centrum, op de industrieterreinen, in de buitengebieden maar ook gewoon aan huis; overal zijn ondernemers gevestigd.

Een groot deel van deze ondernemers zijn verenigd in verschillende netwerkverenigingen of ondernemersverenigingen. Deze verenigingen hebben hun handen ineen geslagen en organiseren het OEG.

Zakennet, ZP Ommen, Koninklijke Horeca afdeling Ommen, HVO, en de OVO dragen allemaal bij aan het evenement voor Ondernemend Ommen en willen ervoor zorgen dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

Het doel van de avond is simpel: De samenwerking onder Ommer ondernemers nog verder versterken. Dit gebeurt in een ongedwongen relaxte sfeer met een hapje en drankje, muziek van The Pianohouse, een bekende spreker (wie dat is, is nog geheim) en als klap op de vuurpijl een prijs: Het Ondernemerscompliment 2019. Voor het Ondernemerscompliment 2019 kan iedereen in aanmerking komen die met zijn of haar onderneming iets gepresteerd heeft dat een compliment verdiend. Dit kan een compleet energiezuinige verbouwing zijn, een marketingactie die het landelijke nieuws bereikte, of simpelweg een topservice aan de klant.

De presentatie van deze avond is in handen van Arvin Mulder; Oud Ommenaar en werkzaam bij RTL als publieksopwarmer voor onder andere Zomer met Art, The Voice of Holland, Bankgiro Miljonairs en de Wie is de Mol finale.

Aanmelden voor OEG? Of meer informatie? Kijk op: www.oeg.nu en bestel kaarten.

Jan Snijder 40 jaar in dienst bij Ekkelenkamp

OMMEN – Onder de medewerkers van Ekkelenkamp staat Jan Snijder vooral bekend als de man van de lekkerste pannenkoeken. Maar in die 40 jaar heeft de kok ook broodjes tot culinaire hoogstandjes bereid. Al 40 jaar een vaste waarde in het team.

Een fijne collega en altijd een grapje klaar. Oud collega Gerjan herinnert zich nog goed dat hij ooit een weddenschap met Jan afsloot: “Ik zag Jan en Ina (zijn vrouw), destijds collega’s bij Ekkelenkamp, al een tijdje om elkaar heen draaien. Ik riep dat als ze binnen een jaar zouden trouwen, ik de taart zou maken. Daar stond ik dan, twee dagen lang een bruidstaart te maken.”

Willem en Ron Ekkelenkamp, de twee generaties Ekkelenkamp die beiden met Jan Snijder hebben samengewerkt, ervaren Jan vooral als een betrouwbare en fijne werknemer. “In die 40 jaar heeft hij altijd voor ons klaargestaan en daar zijn wij hem enorm dankbaar voor”, sluiten Willem en Ron af.

Maandag werd hij verrast en opgehaald in een oldtimer, zijn passie. Na een klein tourrondje stond het team van Ekkelenkamp klaar voor een verassingsfeestje. Hij werd verrast met twee kaarten voor de Formule 1 in Zandvoort, aankomend jaar. Het team heeft alles op alles gezet om aan deze kaarten te komen, want ze waren het er over eens dat dit het ultieme cadeau zou zijn. “Toen de kaarten in de verkoop gingen hebben we met vijf collega’s op verschillende computers geprobeerd kaarten te krijgen en uiteindelijk is het ons gelukt! Fantastisch!”, aldus het team.

Eigenaren Ellen en Ron vullen nog aan: “40 jaar! Jan was hier al heel wat jaren werkzaam toen Ron geboren werd en heeft ook mee mogen maken dat de volgende twee zonen Ekkelenkamp geboren zijn. Heel bijzonder en hopelijk op naar het volgende jubileum.”

Kerstconcert Crescendo wordt Adventsconcert

OMMEN – Het Harmonie-orkest van Crescendo stond te popelen om weer een mooi kerstconcert te geven in Ommen. Echter door omstandigheden kan dit helaas niet met kerst georganiseerd worden.

Omdat het concert aan het begin van de Advent gehouden wordt (9 dec.), moest ook de muziek anders gekozen worden. Van de nood werd een deugd gemaakt. De Harmonie laat nu de kerstklanken geleidelijk ontstaan uit wereldse muziek.

Bijna kerstmuziek

Het orkest begint met nummers, die passen bij de eerste sneeuw en het laatste vallend blad. Aan de ene kant oude muziek met hoorngeschal, zoals de Suite in Es for Millitary Band (Holst) en Arioso (J.S. Bach) aan de andere kant schitterende filmmuziek, als Gabriella’s Song (Nilsson) en Gloria Estafette (Gloria Estefan). Dan volgen er nummers waarin kerstmuziek probeert naar voren te komen in Jingle Bells goes Rio en Christmas at the Movies. In de finale wint eindelijk de kerstmuziek en klinken White Christmas en Sleigh-ride en tenslotte de oude kersttraditional Away in a manger.
Crescendo laat zien dat de Advent muzikaal een rijke periode is, waarbij de Harmonie, met een sterke houtgroep, zich thuisvoelt. Belangstellenden zijn welkom op 9 december om 19.30 uur in de Hervormde kerk, de toegang is gratis. Zie ook

www.crescendo-ommen.nl

Sinterklaasactie in de gemeente Dalfsen een groot succes

0245533_IMG-20221125-WA0007.jpg
.

DALFSEN – Na een oproep van Humanitas Dalfsen en de Protestantse Gemeente Dalfsen om gezinnen die het financieel niet al te breed hebben een leuk sinterklaasfeest te geven, is er hartverwarmend gereageerd.

“We hebben enorm veel lieve en positieve reacties gekregen. Dit hadden we nooit gedacht en nooit durven hopen”, aldus de coördinator van de sinterklaasactie, Marian Bekedam. “We konden alle gezinnen met beperkte financiële middelen in de hele gemeente Dalfsen een prachtig gevulde sinterklaastas brengen met leuke cadeautjes voor de kinderen en iets lekkers voor het hele gezin. Net als andere jaren zijn de tassen zeer enthousiast ontvangen. De ouders zijn erg dankbaar en blij. Zo konden ook deze gezinnen een gezellig sinterklaasfeest vieren. Maar dit was alleen mogelijk doordat zoveel mensen hebben gedoneerd. En daarom voor iedereen die ons heeft geholpen een heel erg groot DANKJEWEL!

Hard nodig

Humanitas merkte ook dit jaar dat er weer meer gezinnen waren die in aanmerking kwamen voor deze actie. “De sinterklaasactie is hard nodig, ook voor mensen zo dichtbij in onze eigen gemeente”, zegt Marian: “We blijven deze actie dan ook organiseren en we hopen ook volgend jaar weer op uw enthousiaste medewerking.” Zijn er vragen of wilt u meer informatie over de sinterklaasactie neem dan contact op met de organisatie via mail of telefonisch: marian.humanitas@outlook.com of bel naar: 06-10538330

Dansfabriek (X Mas editie)

DALFSEN – Op zaterdag 10 december staat er een nieuwe editie van de Dansfabriek op het dansmenu bij Grand Café de Fabriek. Vanaf 21.30 uur laat DJ Henri Geerlings de dansvloer weer sidderen, de toegang is gratis.

‘Open kerk’ tijdens de kerstmarkt

NIEUWLEUSEN – Tijdens de jaarlijkse kerstmarkt in Nieuwleusen op 10 december is er in de Grote Kerk aan de Dommelerdijk een ‘Open kerk’ tussen 16.00 en 20.00 uur. Diverse muzikanten en koren verzorgen hier hun optredens, een ieder is welkom om binnen te lopen.

Kerstwandeling in Vilsteren

VILSTEREN – Op Tweede Kerstdag houdt de activiteitencommissie uit Vilsteren weer een ‘levende’ kerstwandeltocht, waarbij het kerstverhaal door vele spelers en figuranten wordt vertolkt.

De eerste groep vertrekt rond 17.00 uur vanuit De Vilsterij onder leiding van een verteller en de laatste groep start uiterlijk om 21.00 uur. De tocht duurt circa 60 minuten en iedereen kan deelnemen. Al dolend door de bossen rond Vilsteren zijn er koningen te zien, herders, engelen en soldaten. En uiteindelijk wordt er stilgestaan rondom de kerststal. Kaarten voor deelname aan deze wandeltocht kunnen uitsluitend gekocht worden op zaterdag 10 december in De Vilsterij (schuin achter de kerk) tussen 13.30 en 14.30 uur.

Uitreiking Overijsselse Vrijwilligersprijs in de gemeente Dalfsen

0245540_Vrijwilligers_kinderwerk_Lemelerveld.JPG
Vrijwilligers kinderwerk Lemelerveld

DALFSEN – Ook dit jaar is aan een groot aantal vrijwilligersorganisaties gevraagd om vrijwilligers te kiezen die een extra blijk van waardering verdienen. Van trainer tot mantelzorger en van bestuurder tot groene vrijwilliger.

In de gemeente Dalfsen zijn op dinsdag 29 november de Overijsselse Vrijwilligersprijzen uitgereikt door Statenlid Jan Westert, Ivonne Saueressig en Carin de Cloe van Landschap Overijssel aan Henk Snijder, Trudie Kramer, de vrijwilligers van kinderwerk Lemelerveld en aan Wim Lengkeek.

Henk Snijder

Als we het hebben over een gewaardeerde vrijwilliger die onvoorwaardelijk voor iedereen klaarstaat, dan is dat Henk Snijder. Wat hij doet is erg divers, om wat voorbeelden te noemen: hij is bestuurslid van VSPBND (Vereniging Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw Nieuwleusen/Dalfsen), vrijwillig molenaar op twee molens (Molen Massier in Nieuwleusen en de Vilsterse Molen). Hij voert hand-en-spandiensten uit voor het bouwbedrijf waar hij jaren zelf aan het roer heeft gestaan en hij past ook nog twee dagen in de week op zijn kleinkinderen. Het liefst zou Henk zich nog meer inzetten, echter dat laat zijn gezondheid helaas niet meer toe.

Henk Snijder

Trudie Kramer

Zij is al jaren één van de drijvende krachten in de EHBO Vereniging Hoonhorst -Dalfsen. Als er een evenement is in Dalfsen en omstreken, staat zij in haar vrije uren klaar om de EHBO te verzorgen. Buiten evenementenuren om is zij druk met fondsen werven, voorraden beheren etc. Zonder haar inzet zou de vereniging een zeer belangrijke kracht missen.

Trudie Kramer

Vrijwilligers kinderwerk Lemelerveld

De vrijwilligers van het kinderwerk zetten zich ieder jaar weer in om in het voor- en najaar leuke activiteiten voor kinderen te organiseren. Zo organiseert deze groep de jaarlijkse Timmerweek. Zij zetten zich vol overgave in om alle kinderen van de basisschool dan een fantastische week te bezorgen. Er wordt dan ook veel gesponsord door hun inzet: zij regelen dat de lokale bakker, de supermarkt, de snackbar etc. meedoen. En ze zorgen ervoor dat het gehele dorp actief bij deze week wordt betrokken.

0245540_Vrijwilligers_kinderwerk_Lemelerveld.JPG
Vrijwilligers kinderwerk Lemelerveld

Wim Lengkeek

Er wordt in elke gemeente ook een groene vrijwilligersprijs uitgereikt. Deze is speciaal voor vrijwilligers die zich inzetten voor een groener Overijssel. Wim is coördinator van de Knotgroep Dalfsen en organiseert alle werkdagen met de groep. Hij is actief met de jeugd en de scouting in de natuur. Henk houdt contact met de eigenaar van de landschapselementen, regelt gereedschap, soep en koffie en stelt alle leden van de groep op de hoogte van het programma en de werklocaties. Wim is altijd opgewekt en positief en bereikt daardoor veel jongeren. Zo heeft hij op de Natuurwerkdag zo’n 100 jongeren onder zijn hoede en dat al meer dan 10 jaar.

Wim Lengkeek

Voetbal regio Dalfsen

Spelmoment uit de thuiswedstrijd van s.v. Nieuwleusen tegen Enter Vooruit. De Nieuwleusenaren hielden de punten thuis.

SV Dalfsen komt net te kort tegen koploper TVC’28

Dalfsen speelde de gure uitwedstrijd tegen Tubbigs Trots uit Tubbergen en verloor met 2-1. TVC’28 is één van de titelkandidaten in de eerste klasse 1E en Dalfsen heeft het traditioneel lastig tegen deze tegenstander. Het begin was voor TVC’28 en Dalfsen werd teruggedrongen in de verdediging. De eerste kans was voor de thuisclub uit een corner, maar de afwerking was niet zuiver genoeg. Dalfsen deed wat terug via een counter, maar de kopbal ging net naast. Even later was het toch raak voor TVC’28 waarbij de bal door de benen van Mark Knol het doel in rolde. Het was in deze fase aan dezelfde Knol te danken dat er door de Tukkers niet meer gescoord werd. Na de hervatting pakte TVC’28 de draad weer op en aanval op aanval volgde. Dalfsen hield nog even stand maar moest toch toestaan dat TVC’28 in de 56e minuut de 2-0 scoorde. Hierna lag het initiatief bij Dalfsen dat de mouwen opstroopte en de strijd aanging. Dit leidde in de 72e minuut tot een penalty die onberispelijk door Koen Sloot werd binnengeschoten. Dalfsen zette alles op alles om de gelijkmaker te scoren en was hier een paar keer dichtbij. Maar ook TVC’28 was een paar keer dicht bij een doelpunt dus het bleef lang spannend. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord en mocht TVC’28 de drie punten bij schrijven. Zondag speelt Dalfsen thuis tegen SVBO uit Barger-Oosterveld. Deze laatste thuiswedstrijd voor de winterstop op Sportpark Gerner begint om 14.00 uur.

Hoonhorst zet te laat het licht aan

In 2010 werd Hoonhorst bekroond tot meest duurzame dorp van Overijssel. Met die geldprijs van 1.500.000 euro heeft Hoonhorst tal van initiatieven ontplooid om onder andere bewust met energiegebruik om te gaan. En daar werkt de voetbalvereniging ook aan mee. Zo was naast het de energie neutrale thuisbasis De Potstal het hybrideveld in Hoonhorst het eerste veld in de gemeente met duurzame LED-verlichting. En ook voor het hoofdveld heeft de voetbalvereniging geïnvesteerd in energiezuinige verlichting. Binnenkort wordt deze geplaatst en tot dat moment moet VV Hoonhorst het nog doen met de conventionele verlichting. Een kwartier voor het einde van de thuiswedstrijd tegen Heeten werd bij een 2-2 stand de veldverlichting dan ook pas aangezet omdat het dermate duister werd, rekening houdend met de hoge energieprijzen. Iedereen op of rond het veld begreep dat, behalve scheidsrechter Oosterman. Hij opperde eerst de verlichting te doven om vervolgens te besluiten de wedstrijd te staken totdat alle lampen branden. En met conventionele verlichting duurt dat een kleine tien minuten. Volgend de regeltjes had de scheidsrechter gelijk, maar vol onbegrip zochten de teams de kleedkamer op. Hoonhorst begon overigens belabberd aan de wedstrijd. Het licht stond letterlijk en figuurlijk nog niet aan. Al na zes minuten keek Hoonhorst tegen een 0-2 achterstand aan. Heeten voetbalde goed en vergat voor rust verder afstand te nemen van Hoonhorst. Hoonhorst daarentegen speelde de eerste helft ondermaats en mocht niet klagen met de nog te overbruggen achterstand van 0-2. Ook na de hervatting leek er geen vuiltje aan de lucht voor Heeten. Maar  Hoonhorst kwam als herboren uit de kleedkamer. Het was de energieke invaller Joey Kroes die direct al 1 op 1 met de Heeten doelman kwam, maar hij scoorde niet. De daaruit volgende corner werd wel binnen gewerkt (1-2). Een kwartier erna scoorde Hoonhorst de gelijkmaker. Met voorbereidend werk van Kroes en Sten Klein Herenbrink schoot Ivor Smook de bal binnen (2-2). Hoonhorst had de wedstrijd zomaar na zijn hand kunnen zetten, totdat de scheidsrechter een klein kwartier voor het einde van de wedstrijd het spel stillegde. De trainer van Heeten maakte dankbaar gebruik van het moment om zijn team te instrueren. In de slotfase besliste Heeten alsnog de wedstrijd. Eindstand 2-3. Zondag speelt Hoonhorst de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar, uit tegen Broekland.

 Lemelerveld verliest in Reutum

Lemelerveld speelde uit tegen Reutum en verloor in slotminuut met 2-1. Twee ploegen die dicht bij elkaar staan op ranglijst waren goed aan elkaar gewaagd. De thuisploeg had deze keer het geluk aan haarzijde. Lemelerveld kwam na twintig minuten spelen op voorsprong door een goede goal van Matthias Reimink. Op een slecht moment voor Lemelerveld scoorde de thuisploeg een minuut voor rust de gelijkmaker. Doelpunt was van Sam Holsink. Na de hervatting wederom een gelijkgaande wedstijd. De wedstrijd kantelde enigszins toen Lemelerveld tien minuten voor tijd met tien man kwam te staan. Reutum voelde dat er meer in zat en vlak voor tijd viel de winnende voor de thuisploeg door Wout Mensink. Eindstand 2-1. Door deze nederlaag zakt Lemelerveld naar een twaalfde plek op de ranglijst. Zondag speelt Lemelerveld om 14.00 uur thuis tegen Vorden. Bij winst gaat Lemelerveld over deze ploeg heen op de ranglijst en schuift op naar de middenmoot.

S.V. Nieuwleusen dendert door

Nieuwleusen speelde thuis tegen Enter Vooruit en werd met een ‘koude’ drup aan de neus naar huis gestuurd. Windstand 3-1. Nieuwleusen na veertien minuten op een achterstand toen Kris Tinholt zich de bal iets te makkelijk liet ontfutselen door Sander Jansen en omdat Tim Hoogenkamp niet helemaal op zijn post stond, kon Henri Knol vrij makkelijk de 0-1 voorsprong inschieten. Nieuwleusen probeerde wel de bakens te verzetten maar het was Job Voortman die na een half uur alleen op Hoogenkamp af kon gaan maar hij redde cruciaal. Want in plaats van 0-2 werd het drie minuten later 1-1 toen Roy Bollemaat de fijne vrije trap van Ruben Brinkman perfect met zijn hoofd schampte en keeper Teun Nijhof kansloos liet. Het spel golfde voor de rust nog op en neer waarbij ook Enter Vooruit een duit in het zakje deed met wederom een kans voor Henri Knol nadat  Voortman Leon de Raad uitspeelde. Ruststand 1-1. Na de hervatting kwamen Jille Brinksma en Niels Koets het team versterken en vervolgde Nieuwleusen in een 1-4-3-3 formatie de wedstrijd. Dit leverde direct al een kans op voor Randy Vink, nadat Reinier Meijerink goed door ging op de Enter keeper, Vink’s schot miste precisie. Het spel bleef op en neer gaan maar dat was ook wel een kolfje naar de hand voor Brinksma die zijn snelheid optimaal benutte en de Enter verdediging handen vol werk bezorgde. Het was dan ook dezelfde speler die een mooie diepe bal van Leon de Raad schitterend afmaakte met ‘buitenkantje’ rechts in verre hoek. Het was ook niet verassend dat het ook Brinksma was die de eindstand van 3-1 liet aantekenen, nadat hij op aangeven van Stijn Hoekstra keeper Teun Nijhof beheerst uitspeelde. Eindstand 3-1. Al met al een hele nuttige overwinning die de debutant in de tweede klasse nu op een hele verdienstelijke vierde plaats doet belanden. Zaterdag speelt Nieuwleusen de laatste wedstrijd voor de winterstop om 15.00 uur in Meppel tegen de plaatselijke F.C.

USV sluit jaar0 af in stijl: 0-0 tegen De Blesse

Voor USV stond tegen De Blesse de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar op het programma. Na afloop werd een toch wel bijzondere balans opgemaakt van de eerste helft van het seizoen. Om te beginnen het goede nieuws. USV verloor slechts 1x en incasseerde in de afgelopen tien wedstrijden slechts zeven tegentreffers. In de 4e klasse A doet niemand USV dat na. Er is ook een andere kant van de medaille. Die laat zien dat er ook maar twee ploegen zijn die minder doelpunten scoorden dan de schamele negen stuks van USV. De 0-0 tegen De Blesse was dan ook geen toeval. Voor rust werd niemand warm van het vertoonde spel. Wel was er in de 17e minuut aan beide kanten reden tot opwinding. Een doelgerichte USV-inzet werd door een verdediger van de gasten met de arm geblokkeerd. Dit schoolvoorbeeld van een strafschop werd onbegrijpelijk genoeg gedevalueerd tot corner. In de tegenaanval liet USV achterin een steekje vallen. Bas Chierandjoe moest aan de noodrem en mazzelde met een gele kaart. USV kwam na de hervatting goed uit de kleedkamer en zette de gasten onder druk. Toch slaagde USV er niet in de prima De Blesse doelman Joran de Groot in grote verlegenheid te brengen. Zo hield De Blesse het droog en bleef intussen mikken op een tegenstoot. Met de tienervoorhoede Jort Kouwen- Robin Borger- Dirk Jan Jansen probeerde USV in de slotminuten de winst alsnog te forceren. Borger was nog het meest dichtbij, maar kon zijn inzet net niet genoeg snelheid meegeven. Zo bleef het op sportpark Hulsterlanden bij nul graden en nul doelpunten.  USV hervat de competitie in het eerste weekend van februari.

 

Verslag: Evert Jan Goos

Kunstmarkt in de Trefkoele

DALFSEN – Op zondagmiddag 11 december is er in de Trefkoele een kunstmarkt. Er staan maar liefst 32 kramen met een divers aanbod aan schilderijen, keramiek, glaskunst, houtobjecten, sieraden etc. Ook worden er demonstraties gegeven, de midwinterhoornblazers laten van zich horen, er is een kinderkunstactiviteit en popkoor Just for Fun treedt op. De middag duurt van 13.00 tot 17.00 en de toegang is gratis. Kijk voor een overzicht van alle deelnemers op

www.trefkoeleplus.nl/kunstmarkt

Schoenmakerij en voetbal in nieuwste uitgave De Darde Klokke

OMMEN – Het jongste nummer (205) van het Ommer historisch kwartaaltijdschrift De Darde Klokke is verschenen en staat weer boordevol met verhalen. Ommer Alex Schuurman neemt de lezers mee door Ommen van meer dan een halve eeuw geleden en staat stil bij de stadsbewoners van toen. Ook een verhaal over de oudste schoenmakerij. Redacteur Ben Wösten ontrafelde de geschiedenis van vier generaties schoenmakerij Van Kesteren.

Van Kesteren begon in 1881 met een schoenenwinkel annex café aan de Brugstraat. De laatste eigenaar van genoemde schoenenwinkel was Wilhelmus (Wim) van Kesteren. Hij runde samen met zijn vrouw Ans de laatste dertig jaar als opvolger van zijn vader en moeder de familiewinkel. Nog steeds kunnen de klanten bij hem terecht voor reparaties. De winkel aan het Kerkplein bestaat als zodanig niet meer en is in 2003 gesloten. De familie Van Kesteren was niet alleen bezig met de verkoop en reparaties maar was ook actief in het sociale leven van Ommen. In de dertiger jaren was Willem van Kesteren lid van de gemeenteraad. Ook voor de Ommer muziekvereniging Crescendo waren zij actief.

Ajax

Sinds 2021 heeft Ommen één voetbalvereniging, die heel toepasselijk FC Ommen heet. Het betrof een fusie van OVC ‘21 en OZC. De oudste voetbalvereniging van Ommen, die ooit als OVC begon (en later V.V. Ommen heette), werd opgericht in 1921 en speelde haar wedstrijden op zondag. Voetbalkenner en historicus Mannes Schoppink ging op onderzoek uit en weet te melden dat OZC in 1959 het levenslicht zag. De ‘Z’ in de afkorting stond voor ‘zaterdag’, want daarover mocht geen enkel misverstand bestaan. Ook vóór 1959 werd er in Ommen echter al op zaterdag gevoetbald. In de jaren ’30 gebeurde dat bij Ajax, in de jaren ’50 bij CSO (Christelijke Sportclub Ommen). Op de eerste ledenlijst van CSO staan 45 namen. De oudste leden waren de 41-jarige Jan Steen (1908-1985, uitbater van Café Weertman) en de 40-jarige Herman Stolmeijer (1909-2002, leraar Frans op de Chr. ULO Groen van Prinsterer aan De Maat), de 37-jarige schilder Albert Jan Vosjan (1912-1978) en de 36-jarige Gerrit Schuurman (1913-1967). Jongste lid was de 10-jarige Evert Veltman (1938-2002).
In 1958 hield CSO op te bestaan: te weinig senioren om een representatief elftal op de been te kunnen Maar het bloed kroop echter waar het niet gaan kon. Het was postbode Henk Steen die er in 1959 opnieuw de schouders eronder zette met de oprichting van OZC. En niet voor niets zou Steen later ‘De vader van het zaterdagvoetbal in Ommen’ worden genoemd. Echter, het werd dit keer geen christelijke club in tegenstelling tot het ter ziele gegane CSO.

Stadsrechten 

Verder aandacht voor de stadrechten die Ommen bijna 775 jaar geleden kreeg. De strategische ligging was een belangrijke reden voor de bisschop van Utrecht Otto III om Ommen in 1248 stadsrecht te verlenen. Samen met Zwolle en Hardenberg vormde Ommen namelijk een versterkte plaats tegen de Drenten, die in opstand waren geweest. De stad Ommen is omringd geweest met muren, wallen en poorten. Buiten de wallen was om de stad een gracht gegraven, die in verbinding stond met de Vecht. Aangenomen wordt dat het ging om houten vesten en omheiningen. De eerste schermutseling waar de stad Ommen mee te maken kreeg was op 9 mei 1330 als een troepenmacht Ommen binnenvalt. De heren van Rechteren en van Voorst voerden een oorlog tegen Bisschop Jan van Diest, waarbij Ommen het middelpunt van het krijgsrumoer werd. Huizen werden in brand gestoken en allen vesten en muren met de grond gelijkgemaakt. Het ontbrak de Bisschop aan geld om de muren weer te laten opbouwen, want de stad bleef jarenlang ontmanteld.
De volledige verhalen en andere verhalen zijn te lezen in het nieuwste nummer. Abonnees van de kwartaaluitgave van De Darde Klokke krijgen het tijdschrift thuis toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.

 

Geen doelpunten bij duel Terwolde – Vilsteren

TERWOLDE– Oei, oei, oei, wat een k-nederlaag leed Vilsteren in de thuiswedstrijd tegen Voorst. Diep in blessuretijd kreeg joeg Simon Wijtenhorst een vrije trap achter de kansloze Job de Groot, terwijl even daarvoor een goal van Vilsteren op aandrang van de clubgrensrechter door arbiter Damman werd afgekeurd vanwege vermeend buitenspel. Tja, wat moet je zeggen. Clubliefde gaat ver, laten we het daar maar bij houden. Hoe dan ook, gedane zaken nemen geen keer. Niet blijven hangen in treurnis, drie keer slikken, kop omhoog, borst vooruit en op naar het volgende karwei ‘Terwolde uit’. Het kostte Dik Runherd enige hoofdbrekens in de aanloop naar het duel tegen de club uit het dorp gelegen tussen Olst en Deventer, maar dan aan de westkant van de IJssel. De oefenmeester uit Balkbrug had eerder deze week bijgetekend voor nog een seizoen als eerste verantwoordelijke voor de hoofdmacht van v.v. Vilsteren en mocht gelijk bewijzen waarom voetballend Vilsteren een mateloos vertrouwen in hem heeft. Vaste waarden Stijn Niens, Rowi Hollegien en Senn Hendriks waren niet beschikbaar en ook in Vilsteren geldt ‘een ongeluk komt zelden alleen’. Genoeg gestreept? Nee. De absentielijst werd aangevuld met routinier Wouter Mars. Te geblesseerd om te starten. De zoveelste aderlating. Runherd moest schuiven, puzzelen en inpassen, maar goed hij heeft vaker met dit bijltje gehakt.

Er werd niet gescoord in het vrieskoude Terwolde. Runherd kon ermee leven. “We misten onze aanjagers”, lichtte de trainer van geel-zwart toe. “Jelle Niens en Sven Koggel speelden wel, maar die waren ook niet honderd procent fit. Maar we hebben hard gewerkt, weinig weggegeven, maar eerlijk is eerlijk ook niet veel gecreëerd. De 0-0 was in mijn ogen een logische en terechte uitslag.”

Runherd kwam tot de volgende elf: Job de Groot, Lars Noordman, Mike van der Kolk, Rick Kortstee, Matthijs Kamphuis, Koen Kortstee, Jelle Niens (aanvoerder), Sven Koggel (46. Diede Veltmaat), Jari Vlierman (46 Jeffery Feijen), Justus von Martels en Lars Kampman.
Stand 5E: Davo 10-25, CCW ’16 10-21 (33-8), Voorst 10-21 (31-13), Zwolle 10-20, Go Ahead 10-19, Vilsteren 10-14, Epse 10-13, Terwolde 10-11, Emst 10-10, Wesepe 9-6, Batavia ’90 8-3 en Wissel 9-3.
Zondag sluit Vilsteren de eerste competitiehelft op eigen terrein af tegen Epse. De wedstrijd op de Molenesch begint om 14.00 uur.

Verslag: Willem Lampe