Zomereditie van Sallands Bakfeest een succes

0280830_Zomereditie_Bakfeest1.JPG
De eerste editie van de Zomereditie van het Sallands Bakfeest was een succes ondanks het wisselvallige weer. Op zondagmiddag bracht met name Dennie Christian de stemming er goed in.

Vooral door combinatie met de zomerkermis

DALFSEN – Het weer was niet altijd geweldig, maar de eerste Zomereditie van het Sallands Bakfeest werd afgelopen weekend niettemin een succes. Vooral de combinatie met de jaarlijkse zomerkermis bleek goed te werken. Beide evenementen bleken elkaar op het evenemententerrein van Dalfsen goed aan te vullen.

De combinatie van deze twee afzonderlijke evenementen kwam eigenlijk min of meer toevallig tot stand. De zomerkermis staat begin juli al een flink aantal jaren op het programma. Toen de zes man tellende vriendengroep van het Sallands Bakfeest besloot om naast het traditionele evenement in november ook een zomereditie te organiseren, kozen ze daar het eerste weekend van juli voor uit. “We wilden eens iets anders: een feestje waarbij we – in tegenstelling tot november – grote kans hebben op mooi weer, laagdrempelig en voor de hele familie”, zo verwoordt Bert Dijsselhof namens het zestal de uitgangspunten. Bij de vergunningaanvraag bleek evenwel dat het uitgekozen weekend samenviel met de jaarlijkse zomerkermis.

Elkaar aanvullen

Een probleem? Niet echt, vonden beide partijen. Kermisorganisator Jos Nada legt uit hoe het verder ging. “De gemeente gaf met mijn toestemming mijn telefoonnummer door aan de mensen van het Bakfeest, waarna we besloten om samen te onderzoeken wat er mogelijk was. We zagen al snel dat we elkaar zouden kunnen aanvullen en versterken. Als kermisexploitanten hoopten we een veel groter publiek te kunnen bereiken, ook uit de regio.” Die verwachting bleek te kloppen, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de reactie van Lemelervelder Paul Hulsman. “Voor één van de twee evenementen waren we waarschijnlijk niet naar Dalfsen gekomen”, zegt hij, terwijl hij met dochter Amy (14) en zoon Wes (11) over het kermisterrein loopt. “Juist de combinatie maakt het aantrekkelijk. De kinderen vinden de kermis geweldig en ikzelf vind de muziek een leuke aanvulling.” Er waren veel gelijkluidende reacties te horen. Waar de één vooral voor de kermis kwam, werd een ander juist aangetrokken door het festivalsfeertje dat door de toevoeging van het Sallands Bakfeest ontstond op het evenemententerrein. De zaterdagavond was, naast de kermis en de optredend, vooral aantrekkelijk voor de voetballiefhebber. Want de organisatie van het Bakfeest besloot om de EK-wedstrijd Nederland-Turkije op een groot scherm te vertonen, waardoor voetballiefhebbers deze thriller gezamenlijk konden beleven. Dat gebeurde dan ook, en vooral de uiteindelijke winst van het Nederlands elftal verhoogde de stemming in hoge mate. Al bij de gelijkmaker volgde de ontlading, en na afloop van de 2-1 stroomde het aanwezige publiek nog even massaal de kermis op. “We merken het aan de klandizie”, stelde Nada vast. “We draaien absoluut meer omzet. Wat mij betreft doen we het volgend jaar weer.”

Meerdere buien

De vriendengroep van het Bakfeest weet dat laatste nog niet zeker. “We gaan deze zomereditie eerst evalueren”, aldus Gerwin Visscher. “Maar we zijn niet ontevreden over deze eerste keer. Je bent natuurlijk sterk afhankelijk van het weer, en dat zat wat tegen.” Zaterdagavond was het bewolkt, maar bleef het droog, maar zondagmiddag moesten de aanwezigen meerdere buien trotseren. Het drukte de stemming niet. Want zodra het droog werd, wisten met name Dennie Christian en het Dalfser duo Harten 10 de handen op elkaar te krijgen.

En waar de zaterdagavond het meer gangbare Bakfeest-publiek aanlokte, bleek de zondagmiddag vooral een familiefeest, dat hele gezinnen op de been bracht. “Voor de kinderen kom ik naar de kermis, maar het is de live-muziek die voor de sfeer zorgt”, aldus Dalfsenaar Rik Hogenkamp. “Het zorgt voor een festivalsfeertje, een beetje zoals vroeger, tijdens het Damovofeest rond Hemelvaartdag.” Overigens vindt het ‘gewone’ Sallands Bakfeest – straks voor de 21ste keer – weer plaats in november. De voorbereidingen zijn al van start gegaan.

Tekst/Foto(s): Hans Keesmaat

Meer foto's

SAMSUNG CSC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.