Varende toeristen Klaske en Piet Bakker verliefd op Ommen

0280674_Bakker_-_2.jpg
Watersportliefhebbers Klaske en Piet Bakker uit Wolvega hebben het prima naar de zin in de haven van Ommen de Olenda en de haven van Ommen vormen de uitvalsbasis van waaruit het Vechtdal wordt verkend.

OMMEN – Schip ahoy! Het is voor het derde opeenvolgende jaar dat Klaske en Piet Bakker met hun vaartuig de Olenda zijn aangemeerd in Ommen. “Het bevalt ons hier prima”, verklaart Klaske. “De omgeving is prachtig, de mensen zijn vriendelijk, de haven is schoon en mooi en het dorp is gezellig.”

Kleine correctie naar de gastvrije scheepsvrouw van de Olenda: Ommen is een stad, weliswaar met dorpse allure, maar het heeft stadsrechten. Piet bedankt voor de tip en is het met zijn echtgenote eens. “We hebben vanaf hier mooie fietstochten gemaakt door het Vechtdal en willen als het weer opknapt, fietsend naar het monument, waar vroeger kamp Erika zat. We hebben erover gelezen en dat heeft diepe indruk op ons gemaakt.” De voortdurende regen op deze marktdag is een tegenvaller, maar dat wordt zonder klagen of mokken ingecalculeerd. Nederland wordt niet voor niets ‘een kikkerlandje’ genoemd. “Vorige week was het bijna dertig graden, nu zo’n beetje de helft”, zegt Piet. “Maakt niet uit, het knapt echt wel weer op.” De zongebruinde vrijetijdsschipper is het wandelende bewijs dat na regen altijd zonneschijn komt.

Hollandse meester

De Bakkers blijken echte watersportfanaten. “Van begin mei tot half september zitten we op het water en zijn we onderweg”, vertelt Klaske. “De buurvrouw en de dochters verzorgen de planten en de post. Eens in de zoveel tijd halen we de post op.” Piet is een dure voor het pensioenfonds en al meer dan twintig jaar in ruste. De oud-spoorman heeft na zijn actieve loopbaan het schilderen opgepakt. Niet de raamkozijnen, die zijn van kunststof, maar bij het ingaan van zijn pensioen kreeg de voormalige NS’er van het thuisfront een schildersezel en een beginnerscursus aangeboden. Zo dat tegenwoordig gaat, tovert Piet de iPhone uit de broekzak en showt enkele werken van zijn hand. Het wekt geen verbazing dat, naast enkele stillevens, havens, schepen, het water en de zee, met daarboven voortrazende wolken, een voorname rol vertolken in zijn schilderstukken, die de typering huisvlijt overstijgen. Wie weet wordt hij in navolging van Vincent van Gogh ooit een alom bekende Hollandse meester. De eerste stap in die richting is gezet. Piet staat op het punt huiswaarts te gaan. In zijn woonplaats Wolvega wordt een expositie geopend waar zijn werken zijn te bewonderen.
“Even met de boemel naar Zwolle en van daaruit richting Friesland. Gelijk even de post nakijken. Ach, het is prima te doen.”

Besmettelijk

De liefde voor Ommen is besmettelijk en overgewaaid op de kinderen. Dochter en schoonzoon staan met de camper op de Steenanjer, gelegen aan de zuidzijde van de Vecht en speciaal ingericht voor rijdende kampeerwagens. Het is de dag dat het Nederlands elftal het opneemt tegen Roemenië en terwijl Piet zich licht zorgen maakt of op het thuisfront alles commotie voorbij is voor de wedstrijd begint, verheugt schoonzoon Germ zich op een gezellig avondje voetbal kijken in café de Herberg. Nog dik anderhalve week Ommen en dan is het ‘trossen los’, dan vaart en dobbert de Olenda elders in waterrijk Nederland.

Tekst/Foto: Willem Lampe

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.