Stegeren centraal in theatervoorstelling ‘Alias Maurits’

0280738_DSCF8384.JPG

STEGEREN/VROOMSHOOP – De verzetsgroep Salland in Stegeren speelde een cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog met de gedropte geheim agent Jaap Beekman, alias Maurits.

Tussen 1944 en 1945 bereidde Beekman, via zijn zendberichten naar de Raad van Verzet in Londen, maar liefst dertien succesvolle droppings in Stegeren voor. Dankzij de zwijgzame bevolking van Stegeren bleef het onderduikershol nabij kamp Erika bij Ommen onontdekt door de Duitsers.

Deels waargebeurd

In 2025 komt dit doorleefde verhaal van verzet, liefde, verraad en bevrijding tot leven in de theatervoorstelling ‘Alias Maurits’ in Het Punt in Vroomshoop. Het stuk, geschreven door Hans Nieboer, is deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal aangeleverd door Philip Beekman, zoon van Jaap Beekman. Meer dan 50 spelers en speelsters beginnen binnenkort onder leiding van regisseur Jennifer Jansen met de repetities. De voorstelling vindt plaats op 4, 5 en 12 april en 2 en 3 mei 2025. Gezinus Veldman, bekend dirigent uit Vroomshoop, verzorgt de muziek en leidt de kopergroep van de Harmonie Vroomshoop. John Mulder van Buro Kordaat zorgt voor het beeldmateriaal en de toneelaankleding. Alberto Stegeman fungeert als voice-over. De kick-off vond onlangs plaats in Het Punt met een entree in een legerwagen uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij hoofdrolspelers Alfred van der Veen (Jaap Beekman) en José Runhaar (Yolande Unternahrer) enthousiast werden verwelkomd. ‘Alias Maurits’ maakt deel uit van de herdenking en viering van 80 jaar bevrijding in 2025 door het 4 mei comité Vroomshoop. De voorstelling volgt op de succesvolle productie ‘5 april 1945’ uit 2015. Meer informatie is te vinden op de website.

aliasmaurits.nl

Foto: Daniëlle ter Avest

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.