Politiek Verwoord

0280560_Ron_de_Wit__-_LPO.jpg

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Ron de Wit van de LPO aan het woord.

“Hey Ron, heb jij nog tijd om een stukje te schrijven voor het Ommer Nieuws? Misschien kan je de belangrijkste zaken uit de bijdrage halen?” Zo stuurde fractievoorzitter Dick Remmers vanuit Noorwegen, tijdens zijn vakantie. Ja, er is al een bijdrage geschreven voor 11 juli, een dag eerder is Dick weer terug in Ommen, na een reis naar de Noordkaap. Dus er is in het voren gewerkt. Gelukkig kan dat met dit onderwerp, de Kadernota. Dus zit ik tijdens de tweede dag dat het 30 graden is achter de laptop dit stukje te schrijven (en bedenk of het in Noorwegen ook zo warm is). Maar wat zijn nu de belangrijkste zaken uit de bijdrage die over de Kadernota gaan? Dat we in financieel goed weer zitten? Dat we blij zijn met een onderzoek naar een rolstoelpad (een wens die de LPO eerder heeft geuit)? Of dat we vinden dat er nog wel meer gedaan mag worden gedaan aan het onderhoud aan wegen, fiets-/wandelpaden en het openbaar groen? Net als de vorige keer dat ik iets mocht schrijven wil ik het weer over participatie hebben. Maar nu specifiek gericht op jongeren. Misschien wel de jongeren die deze column in het Ommer Nieuws niet lezen. Of doen ze dat wel? Laat het me maar weten. Ik ben benieuwd.

Alweer participatie?

Een belangrijk onderwerp is de participatie van jongeren. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat als je boven de 45 bent, je niet meer kunt inschatten wat jongeren van iets vinden. Of dat helemaal waar is, weet ik niet. Maar het geeft wel iets om over na te denken. Want als raadslid besluit ik samen met mijn 16 collega’s voor ruim 19.000 inwoners. En daarbij zit ook een grote groep jongeren. Jongeren die willen wonen in de gemeente waar ze zijn opgegroeid. Jongeren die misschien wel andere wensen hebben dan een gemiddelde inwoner van Ommen. Dan moet je juist met de jongeren in gesprek. Met de jongeren praten in plaats van over de jongeren praten.

Jongerenraad

Daarom wil de LPO een jongerenraad in het leven roepen. En daarom zal de LPO tijdens de behandeling van de kadernota daar een motie voor indienen. Een jongerenraad is niet een kleine gemeenteraad. Dat werkt zo niet, denk ik tenminste. Nee, een jongerenraad die gevraagd en ongevraagd advies geeft aan de gemeenteraad of het college. Een groep jongeren die enkele keren per jaar met elkaar in gesprek gaan over wat zij belangrijk vinden. Over wonen of over uitgaan of over veiligheid of over… Dat weten de jongeren waarschijnlijk zelf het beste. En dan niet zo’n vergadercultuur of een papieren tijger. Maar met de scholen, het jongerenwerk en de jongeren zelf, het gaan hebben over onderwerpen die er voor hun toe doen. Als je je kunt vinden in het bovenstaande verhaal of je wilt politiek meedenken (ongeacht jouw leeftijd), dan kan je lid worden van de LPO. Voor 10 euro per jaar ben je al lid. Kijk voor meer informatie op www.lokalepartijommen.nl

Jouw mening geven over onderwerpen die jij belangrijk vindt, kan tijdens de inloop van onze fractievergadering (iedere maandag vóór een raads- of commissievergadering).

Ron de Wit,
Raadslid LPO

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.