‘Ik wil vooral proberen het vertrouwen in de overheid te herstellen’

0280515_Erica_van_Lente_foto_Esther_Hardon.jpg
Erica van Lente verruilt Dalfsen voor Midden-Groningen waar ze volgende week dinsdag wordt beëdigd als nieuwe burgemeester. “Ik heb in contacten met inwoners altijd ingezet op nieuwsgierigheid en betrokkenheid.”

Erica van Lente verruilt Dalfsen voor het twee keer zo grote Midden-Groningen:

DALFSEN – De afgelopen weken nam Erica van Lente afscheid als burgemeester van Dalfsen. Informeel via ontmoetingen op locaties in de verschillende kernen en formeel afgelopen maandag via de buitengewone raadsvergadering en aansluitende afscheidsreceptie in het gemeentehuis. Volgende week begint ze aan haar nieuwe baan als burgemeester van Midden-Groningen (de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde, ruim 60.000 inwoners). Dinsdagavond wordt ze daar tijdens een bijzondere raadsvergadering geïnstalleerd.

Met haar benoeming tot burgemeester van Midden-Groningen keert zij terug naar haar ‘roots’, zo heet het in de volksmond. Helemaal juist is dat niet, tekent ze erbij aan. Ze werd geboren in Arnhem, maar verhuisde in haar eerste levensjaar naar Lelystad. “Ik ben dus opgegroeid in het ‘nieuwe land’, Flevoland dus. Maar ik heb wel twintig jaar gewoond en gewerkt in Groningen, dus ik zie die omgeving toch een beetje als de plek waar ik thuishoor. Dat was ook mijn uitgangspunt bij eventuele sollicitaties: liefst niet teveel zuidelijk of westelijk.”
Dat ze haar eerste termijn in Dalfsen niet afmaakt, vindt zij niet onoverkomelijk: “Vijfeneenhalf jaar is vrijwel een volledige termijn, dus ik heb het gevoel dat ik zo’n periode toch heb afgerond. Daarnaast is het ook niet mijn stijl om ergens decennia lang te blijven zitten. Ik heb naar verwachting nog zo’n 25 werkzame levensjaren voor de boeg. Dan vind ik het gezond om af en toe eens iets nieuws op te pakken.” Waar ze over een jaar of tien hoopt te staan? “Zo ver kan en wil ik niet vooruit kijken. Ik heb me voorlopig voor zes jaar verbonden aan Midden-Groningen. Daarna zien we verder, maar ik sluit op voorhand niets uit. Misschien ga ik daarna wel iets heel anders doen.”

Gaswinning

Ze verwacht een periode tegemoet te gaan met stevige opdrachten. “Ik ken de problematiek van Midden-Groningen. Met name de schadeafwikkeling van de stopgezette gaswinning zal veel tijd en inspanning vergen. Ik had er al mee te maken toen ik in 2017 en 2018 waarnemend burgemeester was in Bedum. De persoonlijke verhalen van mensen raakten me. Ik ben de ontwikkelingen altijd van nabij blijven volgen. Ik ben blijven meeleven, met name ook rond de forse beving van maart 2019. Ik was toen nog maar net burgemeester van Dalfsen, woonde nog op een vakantiepark en dacht toen echt even: kan ik vanuit Dalfsen nog iets betekenen voor de mensen daar? Toen de uitkomsten van de parlementaire enquête bekend werden, heb ik met tissues voor de tv gezeten. Zo betrokken voelde ik me daarbij. Ik wil me straks vooral inzetten om het vertrouwen in de overheid te herwinnen. Door te doen wat nodig is en door benaderbaar te zijn, het persoonlijke contact te zoeken. Dat is ook mijn bestuurlijke stijl: nieuwsgierigheid, interesse tonen in individuele mensen, op basis van gelijkwaardigheid. We zijn niet gelijk, want we hebben vaak een andere rol en bevoegdheden, maar wel gelijkwaardig.”

Betrokkenheid

Hoe kijkt ze terug op haar periode in Dalfsen? “Les één in het leven is dat dingen altijd anders lopen dan je verwacht. Ik had niet gedacht dat we in Dalfsen te maken zouden krijgen met zoiets als de coronacrisis, of dat ik een keer de inzet van de ME heb moeten inroepen. Ik heb wel altijd ingezet op nieuwsgierigheid en betrokkenheid, niet alleen ceremonieel, maar ook inhoudelijk. Bijvoorbeeld bij huwelijksjubilea of de avonden voor nieuwe inwoners, maar ook in gesprekken met boeren over hun problemen of met omwonenden rond opvanglocaties van vluchtelingen. Ik heb geprobeerd betrokkenheid te tonen door met inwoners in gesprek te gaan, ook over lastige of gevoelige onderwerpen. Meeleven met mensen in vreugde en verdriet; het is een manier om als burgemeester bij te dragen aan verbinding.”
Ze noemt als voorbeeld ingrijpende incidenten als het ernstige ongeval op de Buldersweg of de woningbrand in Nieuwleusen in 2019, waarbij één zoon omkwam en de ander verdachte werd. “Dat zijn aangrijpende momenten, waarbij ik op een persoonlijke manier probeer tot steun te zijn. Ik realiseer me welke impact zulke ervaringen hebben op zowel de slachtoffers als de betrokken hulpverleners. Om die reden investeer ik ook in nabesprekingen met brandweerlieden.”

Vergunningen

Dat gold bijvoorbeeld ook bij evenementen waarvoor geen vergunning was aangevraagd, terwijl dat wel had gemoeten. “Als het even kan, nodig ik de organisatoren uit op het gemeentehuis om in gesprek te gaan en hen bewust te maken van de risico’s. Ook als je het niet met elkaar eens bent, kun je elkaar altijd respectvol tegemoet treden. Als je dat niet doet, bestaat de kans dat je elkaar niet meer als mens ziet.”
Ze heeft de ervaring dat de meeste mensen zich in gesprekken heel redelijk opstellen, maar niet altijd. Heeft ze in haar functie persoonlijke bedreigingen ervaren? “Er zijn wel eens harde woorden gevallen, waarvan ik in enkele gevallen melding – dus geen aangifte – heb gedaan bij de politie. Grensoverschrijdend gedrag moet geen patroon worden. Mijn werk moet ook leuk en interessant blijven, anders hou je het niet vol.”

Wat ze haar opvolger – in eerste instantie een waarnemer – zou adviseren? “Er zal de komende tijd veel op Dalfsen af komen. Er zullen belangrijke beslissingen genomen moeten worden over de verdere invulling van Dalfserveld West. Ook de recente plannen van Defensie voor een munitiedepot zullen de gemoederen bezighouden. Verder treedt de Spreidingswet in november gewoon in werking, en ook daar zal de gemeente invulling aan moeten geven. Daar kun je als burgemeester je handen vol aan hebben, maar verwaarloos nooit het directe contact met inwoners: de huwelijksjubilea, de gesprekken op straat, het bezoeken van evenementen, er zijn op heftige momenten – daar zou elke burgemeester voldoende tijd voor vrij moeten maken.”

Toegevoegde ‘h’

Of ze contact zal blijven houden met Dalfsen? “Het voordeel van mijn nieuwe baan is dat ik straks Dalfsen niet meer als werk, maar als vakantieplek zal beschouwen. Ik merkte dat dat destijds ook voor Bedum gold: als burgemeester ga je opeens anders tegen je omgeving aankijken, en andersom geldt dat natuurlijk ook. We hebben bij het laatste B&W-overleg berekend dat we ruwweg duizend uur bij elkaar hebben gezeten voor overleg. Ik verwacht wel dat ik met sommige collega’s en inwoners contact zal blijven houden, maar de praktijk zal uitwijzen wie dat zijn.”
Ze benoemt lachend nog een ander voordeel van haar nieuwe baan: “In Midden-Groningen zullen ze in elk geval mijn achternaam weer goed spellen. Want die is nog nooit zo vaak verkeerd gespeld als in Dalfsen: met een toegevoegde ‘h’. Logisch en begrijpelijk natuurlijk, afgaand op de gelijknamige buurtschap. Maar straks is het gewoon weer: Van Lente. Hoe je dat spelt? Inderdaad, zoals het voorjaar.”

Tekst: Hans Keesmaat
Foto: Esther Hardon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.