Gemeente Dalfsen start zoektocht naar nieuwe burgemeester

0280994_GemeentehuisDalfsen1.JPG

DALFSEN – Op 1 juli 2024 is Erica van Lente gestopt als burgemeester van de gemeente Dalfsen. Dat betekent dat de gemeente op zoek moet naar een nieuwe burgemeester. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wie bepaalt wie de nieuwe burgemeester wordt? En hoe kunt u als inwoner meedenken over de ideale burgemeester voor de gemeente Dalfsen?

De stappen die genomen moeten worden voor de benoeming van een burgemeester liggen voor een groot deel wettelijk vast. De gemeenteraad van Dalfsen bepaalt wie de nieuwe burgemeester van Dalfsen wordt. De raad moet hiervoor samenwerken met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Commissaris van de Koning van de provincie Overijssel. De Koning benoemt uiteindelijk de nieuwe burgemeester.

Vertrouwenscommissie

Omdat het niet praktisch is om met de hele gemeenteraad (21 raadsleden) een profielschets (vacaturetekst) op te stellen en sollicitatiegesprekken te voeren, benoemt de gemeenteraad daarvoor uit haar midden een vertrouwenscommissie. De gemeenteraad heeft tijdens de raadsvergadering van 8 juli besloten welke raadsleden de vertrouwenscommissie vormen.

Inwoners denken mee

De gemeenteraad vindt het belangrijk dat een nieuwe burgemeester past bij de gemeente en de mensen die er wonen. Daarom wordt aan inwoners gevraagd om mee te denken. Welke eigenschappen heeft de ideale burgemeester van de gemeente Dalfsen? Alle inwoners van de gemeente Dalfsen kunnen van 15 juli t/m 30 augustus 2024 een korte vragenlijst invullen op www.burgemeesterdalfsen.nl.

Profielschets

Op basis van de wensen en behoeften van inwoners maakt de gemeenteraad een profielschets. Daarin staat aan welke eisen de nieuwe burgemeester moet voldoen, welke wensen en verwachtingen er zijn, maar ook wat de nieuwe burgemeester van Dalfsen mag verwachten. De profielschets is eigenlijk een soort vacaturetekst voor de nieuwe burgemeester. De gemeenteraad bespreekt de profielschets met de Commissaris van de Koning van de provincie Overijssel tijdens de raadsvergadering van 30 september 2024. Deze vergadering is openbaar, er kan live worden meegekeken vanuit de raadzaal in het gemeentehuis of via www.gemeenteraaddalfsen.nl.

Na de raadsvergadering van 30 september begint de sollicitatieprocedure. Om de sollicitanten te beschermen is hun sollicitatie geheim voor iedereen die niet officieel bij de burgemeestersbenoeming betrokken is. Het streven is dat de raad begin 2025 haar aanbeveling doet voor de benoeming van een nieuwe burgemeester, met als doel om de nieuwe burgemeester in het voorjaar van 2025 te installeren.

Waarnemend burgemeester

Het duurt dus nog even totdat de gemeente Dalfsen weer een Kroonbenoemde burgemeester heeft. Dit is te lang om zonder burgemeester te zitten. Daarom heeft Commissaris van de Koning van de provincie Overijssel, Andries Heidema, besloten om Rikus Jager te benoemen als waarnemend burgemeester voor de tijd dat de burgemeesterspost vacant is.

Meer informatie

Meer informatie over het benoemen van de nieuwe burgemeester van de gemeente Dalfsen is te vinden op: www.burgemeesterdalfsen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.