Elke tuin een kraamkamer voor bijen en vlinders

0280774_Oranjetipje_2.jpg
Oranjetipje op pinksterbloem.

REGIO – De Groene Loper Vechtdal heeft weer een mooie actie voor inwoners die samen de straat, buurt of tuin willen vergroenen.

Dit jaar is gekozen als thema: waardplanten, Planten van Waarde. Voor een gering bedrag kunnen inwoners van het Vechtdal een plantenpakket aanschaffen speciaal gericht op vlinders of wilde bijen. Voorgaande jaren waren de acties een groot succes. Waardplanten zijn planten die belangrijk zijn voor de voortplanting van vlinders, wilde bijen en andere insecten. Maar waardplanten hebben meer waarde: ze zijn een schuilplek, voedselvoorziening en kraamkamer ineen. Om een voorbeeld te noemen: het oranjetipje, een prachtig vlindertje met oranje puntjes aan de vleugels, is afhankelijk van pinksterbloemen. Maar omdat niet iedereen pinksterbloemen in de tuin wil hebben, heeft de Groene Loper Vechtdal gekozen voor meer aansprekende planten. Zo zitten er in het ‘Pakket Vlinder’ planten als Lange ereprijs, Duifkruid en Sedum, en in het ‘Pakket Wilde Bij’ Knoopkruid, Kaasjeskruid en Prunella (Bijenkorfje)

Kleurrijke actie

Deze actie van de Groene Loper Vechtdal wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel, het Cultuurfonds en de gemeenten Hardenberg, Ommen en Dalfsen. De organisaties die bijdragen aan de actie zijn zich bewust van het belang van meer groen. Niet alleen omdat de biodiversiteit achteruit holt, maar ook omdat groen in een tuin beter is voor het klimaat dan stenen. Groen heeft een verkoelende werking en kan ook nog eens water beter afvoeren. Dus: kom in actie met de buurt, wijk of straat en doe mee aan deze mooie, kleurrijke actie, waar niet alleen bijen en vlinders van profiteren, maar bewoners zelf ook. Kijk hiervoor op onderstaande website of mail (tot 1 oktober, maar wees er snel bij, want op = op) naar De Koppel in Hardenberg, info@dekoppel.com, of bel bij vragen naar Miriam Gerrits; 0523-273388. De planten worden eind oktober uitgeleverd.

www.natuurvoorelkaar.nl

 

Foto: Dook van Gils

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.