Anton Wolters blijft de ombouw van molen Den Oord aanjagen

0280713_Anton_-_2.jpg
Voordat molen Den Oord daadwerkelijk weer een zaagmolen is moet er flink wat werk worden verzet. Anton Wolters (op de voorgrond) is er dagelijks mee bezig. Op de achtergrond de medestrijders Johan Uulders en Jan Paarhuis.

OMMEN – Elke dag, de zondag uitgesloten, is er bedrijvigheid rond molen Den Oord. Dat is ook dringend nodig, want de verbouwing tot zaagmolen moet medio 2025 voltooid zijn. Bedoeling is dat na alle werkzaamheden de naam van de molen wordt veranderd in ‘Makkinga’s mölle’. Een directe verwijzing naar timmerman annex molenaar Roelof Makkinga, de man die in 1824 molen Den Oord liet verrijzen.

Een eeuw nadat de molen dienst had gedaan als zaagmolen werd de functie veranderd naar korenmolen, maar die metamorfose wordt weer teruggedraaid. Is de bedoeling. Een gigantisch karwei dat bekostigd wordt door gemeentelijke en provinciale subsidie. Johannes Kooistra, een molenaar uit de buurt van Heerenveen, geeft leiding en sturing aan het project, waarbij naast bouwbedrijf Salbam, vrijwilligers van Stichting Ommer Molens, en verder molenaars, aspirant-molenaars en leerlingen van het plaatselijke ATC (Arbeid Training Centrum) bij betrokken zijn. Volgend jaar moet een punt achter de restauratie worden gezet en gaat de kroon op het werk. “Dat gaat ons dit jaar niet meer lukken”, zegt Anton Wolters. “Op zich jammer, want de molen bestaat 200 jaar, maar goed, dat is niet anders. Er moet veel gebeuren, zowel aan de binnenkant, als aan de buitenkant van de molen.”

Geweldige toeristische attractie

Wolters is een van de initiatiefnemers achter het molenplan. Bekend als molenaar van De Lelie, maar eigenlijk meer een manusje-van-alles. Druk in z’n natuurvoedingswinkel, druk met z’n paardenstoet, druk als molenaar op De Lelie en continu bezig met het onderhoud van zijn koetsen, huifkarren en andere karossen. Of dat alles niet genoeg is heeft-ie ook bemoeienis met het fietsmuseum en de jaarlijkse de koetsentocht. In koetsiersoutfit op de bok is-ie meer Don Antonio, dan Anton Wolters. Daarnaast is de molenaar vrijwilliger bij Bostheater Ommen en als klap op de vuurpijl komt daar de restauratie en ombouw van molen Den Oord bij. Wie de bedrijvige 60-plusser een beetje kent – en wie doet dat niet, want Anton is een BO’er (Bekende Ommenaar) – weet: als Anton iets in de kop heeft, zit het niet in z’n kont. Geduld is niet zijn grootste deugd en krijgt-ie een idee, dan heeft-ie het liefst dat het niet morgen, maar gisteren al geregeld is. “Dat komt, ik ben een ondernemer”, zegt de molenaar 2.0. “Geduld en op de rem trappen is iets voor ambtenaren. Ik hou van mouwen opstropen en aanpakken. En van historie. Zeker wanneer het de lokale geschiedenis betreft. Die moeten we in ere houden en er respectvol mee omgaan, anders gaan geschiedenis, verhalen en kennis verloren. Dat wil ik voorkomen. De molens in Ommen zijn een rijk bezit. We hebben cultuur-historisch gezien goud in handen. Dat wordt dikwijls vergeten. We moeten ons erfgoed niet laten verslonzen, maar koesteren en zorgvuldig onderhouden. De molens zijn een geweldige toeristische attractie. Als we die wetenschap omarmen en er juist mee omgaan krijgt Ommen weer een ziel. Niet overal nieuwbouw neerklappen. Het echte, oude Ommen moet behouden blijven.”

‘Ambitieus plan’

Wolters is content dat zowel de provincie als de gemeente flink sponsoren en subsidie verstrekken. Dat ging niet zonder slag of stoot. De raad bestempelde het voornemen tot ombouw van Den Oord als ‘een ambitieus plan’, maar vroeg zich af in hoeverre het financieel haalbaar was. “Als de molen gaat zagen wordt dat een toeristische attractie die Ommen nog meer op de kaart zet”, weet Anton zeker. “We houden daarmee niet alleen de geschiedenis levend, maar behouden ook de kennis van hoe een molen in elkaar steekt en werkt. Daar maak ik me sterk voor. In het verleden had ik in de vorig jaar overleden raadslid Gerrit de Jonge een medestrijder, maar ook wethouder Bart Jaspers Faijer wilde altijd meedenken. Ik ben een doener, iemand van ‘niet zeuren, maar aanpakken’ en kan er slecht tegen als er continu op de rem wordt getrapt of wanneer ik teruggefloten word. Een zaagmolen in functie is een toeristische attractie die Ommen nog meer op de kaart zet en de geschiedenis van onze stad in ere houdt.”

Succes

Anton mist z’n rechterarm, maar van een fysieke beperking wil de bezige bij niets weten. “Het gaat er om wat je wel kunt, niet wat je niet kunt.” Anton bestuurt met zijn overgebleven arm zijn bedrijfsbusje, fietst van De Lelie naar Den Oord en bedient molen en klanten. Als een pitbull heeft hij zich met in het restauratieplan vastgebeten, dat jaren terug onder het toenmalige bestuur van de molenstichting ontsproot. Het plan tot ombouw van molen Den Oord moet volgend jaar zijn afgerond. Dagelijks zijn vaklui en liefhebbers in de weer om het plan gestalte te geven. En ja, er was tegenslag. Asbest, houtrot, complexe balkconstructies, om maar wat te noemen, maar er is niets dat Wolters tegenhoudt. Opgeven is geen optie. Anton knokt door tot de eerste planken in ‘Makkinga’s mölle’ in stukken worden gezaagd. Zijn slotakkoord is alleszeggend, “het wordt een succes, let maar op!”

Stichting Ommer Molens kan altijd hulp gebruiken. Niet alleen wat betreft fysiek arbeid, maar bijvoorbeeld ook op bestuurlijk vlak of bij het geven van rondleiding of voorlichting.

www.molensinommen.nl

Tekst/Foto’s: Willem Lampe

Meer foto's

Voor molenaar Anton Wolters ligt niet de vraag of molen Den Oord weer een zaagmolen wordt maar meer de verwachting wanneer er daadwerkelijk gezaagd kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.