Zwembad Carrousel biedt een kijkje achter de schermen bij 25-jarig jubileum

0279917_SAM0013.JPG
Bezoekers konden tijdens meerdere rondleidingen informatie krijgen over de duurzame manier waarop zwembad Carrousel wordt verwarmd en onderhouden.

OMMEN – Zwembad Carrousel viert dit jaar het 25-jarig jubileum met een reeks van activiteiten gedurende het hele jaar. Afgelopen woensdag stonden het zwembad en de ontvangstruimte in het teken van duurzaamheid.

Op drie momenten van de dag boden medewerkers van het zwembad belangstellenden een kijkje achter de schermen. Aan de hand van een rondleiding langs onder meer de technische installaties en de zonnepanelen schetsten bedrijfsleider Rick Gerrits en gemeenteambtenaar Marten Schiphorst (beheer openbare gebouwen) een beeld van de wijze waarop het zwembad op een duurzame manier wordt verwarmd. Zij legden onder meer uit hoe de temperatuur in het zwembad vrijwel altijd – dus dag en nacht – gelijk blijft dankzij de zonnecollectoren die in 2021 werden toegevoegd toen het bad gerenoveerd werd. Een teveel aan stroomopbrengst kan worden gebufferd voor later gebruik.

Energiebesparing

In de hal besteedden diverse organisaties op uiteenlopende manieren aandacht aan duurzaamheid en de manier waarop je daar als inwoner zelf invulling aan kunt geven. Vanuit de gemeente waren het Energie Klusteam Ommen, de energiecoaches en medewerkers van het Duurzaam Bouwloket aanwezig om belangstellenden te informeren over energiebesparing en duurzaam (ver)bouwen. Ook gaf de gemeente meer info over hulp bij het aanvragen van subsidie voor maatregelen en investeringen die het klimaat ten goede komen, zoals de aanschaf van een regenton, sedum-dakbedekking en het vervangen van tegels door groen in de tuin of op het erf. De Nationale Bijenvereniging en The Pollinators waren present met info over manieren waarop je de bijenstand in je woonomgeving gunstig kunt beïnvloeden, medewerkers van kringloopwinkel Noggus&Noggus verzorgden workshops en buurtsportcoach Jari Kouwen had leuke, op duurzaamheid geënte activiteiten voor jong en oud.

Maandelijks activiteiten

Het zwembad is een onderdeel van multifunctioneel centrum Carrousel in Ommen. Het jubileumprogramma ging begin februari van start met een spaaractie voor een tienbadenkaart, in samenwerking met de lokale supermarkten Albert Heijn en Jumbo. Aansluitend vinden vrijwel elke maand jubileumactiviteiten plaats in de Carrousel. Van een clinic van duikcentrum Vechtdal tot een techniekdag en van een ontbijt tot een wellnessavond. Daarbij is gekozen voor een zo breed mogelijk programma om uiteenlopende doelgroepen aan te spreken. Het volledige programma staat op www.carrousel-ommen.nl.
Voor veel Ommenaren is zwembad Carrousel al jaren een pleisterplaats voor een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld voor Herman Martens, die samen met zijn vrouw Roelien ‘al zeker vijftien jaar’ baantjes trekt. “Tot volle tevredenheid”, zegt hij, “Er heerst een goede sfeer, ook dankzij de medewerkers die toezicht houden en het barpersoneel. Je kunt met vragen altijd bij hen terecht.” Martens is sowieso sportief aangelegd: “Ik heb gevoetbald, en naast zwemmen doe ik ook aan tennissen en schaatsen. Ik vind eigenlijk alle sporten leuk. Maar het is vooral belangrijk om in de beweging te blijven, zeker naarmate je ouder wordt. Met een gezonde leefstijl voel je je fitter en prettiger.”
In het najaar wordt teruggeblikt op de afgelopen 25 jaar, met een bescheiden tentoonstelling. Aan de hand van archiefmateriaal wordt dan teruggeblikt op een kwart eeuw historie. Voor de tentoonstelling roept de Carrousel ook inwoners op om foto’s of knipsels te delen. Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met de Carrousel.

 

 

www.carrousel-ommen.nl

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.