Wethouder Bart Jaspers Faijer verruilt Ommen voor Urk

Bart Jaspers Faijer, nu nog wethouder in Ommen, gaat binnen afzienbare tijd aan de slag als burgemeester van Urk. “Het samenbindende karakter van het ambt, dat past wel bij me, denk ik.”

‘Hechte sociale gemeenschap met veel eigenheid’

OMMEN – Het verlangen was er al heel lang, maar het was de eerste keer dat de Ommer wethouder Bart Jaspers Faijer op een burgemeestersfunctie solliciteerde. En het was meteen raak: De Rouvener, lid van de ChristenUnie, is voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Urk. Een prachtige baan, vindt hij. “Het is een geleend ambt, dat je is toevertrouwd.”

Verscheidene mensen tipten hem toen de vacature vrijkwam, maar Jaspers Faijer was aanvankelijk niet van plan om te solliciteren. “Ik wist niet zeker of ik er wel geschikt voor was”, zo verklaart hij zijn twijfel. Daarnaast speelden er praktische bezwaren: een gezin met vijf opgroeiende kinderen en een boerderijwoning in Rouveen, die al generaties in bezit is van de familie van zijn vrouw en die het gezin niet graag wilde opgeven (‘om die reden zijn we ook niet verhuisd naar Ommen’). Maar die zijn inmiddels geen sta-in-de-weg meer. “Onze oudste zoon Bart van 23 neemt zijn intrek in één van de twee wooneenheden”, legt de wethouder uit. “Hij neemt dus een deel van het huis over en neemt zelf de verbouwing ter hand. Daarnaast hoopt onze jongste dochter binnenkort twintig te worden; ze is dus volwassen.”

Dienstbaar

De liefde voor het openbaar bestuur al jaren diep geworteld bij Bart Jaspers Faijer. Die bloeide op toen hij werkte bij landbouworganisatie Stimuland. “Daar had ik veel te maken met provinciale en gemeentelijke bestuurders”, blikt hij terug. “In die tijd groeide mijn interesse voor het openbaar bestuur. Je krijgt een brede blik en bent dienstbaar aan de inwoners. Maar een wethouder is vooral politiek-bestuurlijk bezig, terwijl een burgemeester dat juist níet is. Die heeft meer afstand tot het eigenlijke besturen, maar zet zich juist breed in voor de gehele samenleving. Je staat dichter bij de mensen. Het samenbindende karakter, dat leek me wel iets dat bij me past.”
Dat hij als wethouder in Ommen tot driemaal toe werd genomineerd als ‘beste bestuurder’ zag hij als een bevestiging voor een eventuele opstap tot het burgemeestersambt. “Vooral de motivatie ervan sterkte me: er vielen woorden als open, transparant en eerlijk. Dat vind ik ook belangrijk. Het is een geleend ambt; het is je toevertrouwd. Dat schept verplichtingen en die kun je alleen nakomen als je je open en transparant opstelt.”

Beeldvorming

Urk was dus de eerste gemeente die ‘langskwam’. Zo op het oog niet de meest aantrekkelijke: zijn voorganger vertrok al na drie jaar en de gemeente haalde meermalen de media met onverkwikkelijke zaken, waarbij voorgaande burgemeesters ook persoonlijk bedreigd werden. Jaspers Faijer onderkent dat, maar tekent erbij aan: “Urk heeft de beeldvorming in de media tegen, maar die verruwing zie je overal in het land, dat vind ik niet typerend voor Urk. Wat mij vooral sterkte was dat de vertrouwenscommissie – bestaande uit de fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad – alles afwegend mij als de beste kandidaat beschouwde. Dat geeft vertrouwen.”
Maar hij werd vooral over de drempel geholpen door een andere vertrouweling. “Iemand uit mijn ChristenUnie-netwerk, die mij heel goed kent, tipte mij over deze baan en verzekerde mij: Bart, dat is iets voor jou, jij gaat daar heel goed passen. Ik heb in eerste instantie gereageerd met de woorden: het zit in mijn hoofd, maar nog niet in mijn hart.”

Sfeer proeven

Om aan de twijfel een einde te maken, besloot hij op een zaterdag in de auto te stappen en samen met zijn vrouw Urk te bezoeken. “Niet om mensen aan te spreken, maar vooral om rond te kijken en sfeer te proeven. Daar zag ik terug wat ik me herinnerde van een programma dat ik jaren geleden volgde over hoe Urk samenwerkt. Onderdeel daarvan was een busrit met bestuurders onder leiding van toenmalig burgemeester Pieter van Maaren, die daar tekst en uitleg over gaf. Urk komt op mij over als een krachtige en hechte sociale gemeenschap, karakteristiek, zelfbewust en met veel eigenheid. Dat bleek ook uit een promotiefilmpje voor deze vacature: ze zoeken een burgemeester die stáát voor de openbare orde en veiligheid, terwijl de raadsleden aangeven dat ze zoeken naar een burgemeester waar ze als één man omheen kunnen staan. Daar spreekt zorg uit voor de kandidaat die ze zoeken. Ik besef dat er veel van me gevraagd zal worden, maar ik heb het gevoel dat men mij daarin steunt zodra ik hun vertrouwen gewonnen heb.”

Respectvol

Hoe kijkt hij terug op zes jaar wethouderschap in Ommen? “Een geweldige tijd. Ommen kenmerkt zich door een respectvolle omgang met elkaar, zowel in college en raad als onder de bevolking. De volksaard is mild hier, ik voel me er thuis. We zitten bestuurlijk gelukkig in een heel stabiele periode, waarin we bezig zijn met het opbouwen van een nieuwe gemeentelijke organisatie en het ontvlechten van de samenwerking met Hardenberg.”

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.