Sponsors FC Ommen genieten van bier, vlees en tinnen poppetjes

0280236_FC_Ommen_-_sponsor_-_2.jpg
in de Stadsbrouwerij genoten de sponsors van FC Ommen van een ambachtelijk gebrouwen biertje. Op de voorgrond Gerrit van Elburg per 1 juli voorzitter van de sponsorcie van de club.

OMMEN – Een voetbalvereniging kan heden ten dage niet bestaan zonder sponsoren. Dat geldt voor grootmachten als Barcelona en Manchester City, maar ook op bescheidener schaal, voor clubs als HHC Hardenberg of FC Ommen. Sponsors melden zich in de regel niet aan, je moet proactief zakenmensen en ondernemers benaderen. De mannen en vrouwen die deze tak van sport hebben opgepakt, vallen onder de noemer ‘sponsorcommissie’. Juist. Toch even een kleine aanvulling: de sponsorcommissie van FC Ommen is blijvend bezig nieuwe sponsoren te werven, zonder de trouwe weldoeners uit het oog te verliezen.

Sponsors doneren een geldbedrag, leveren goederen of kopen een reclamebord voor plaatsing langs de heilige hoofdmat. Op wedstrijddagen zijn de suikerooms en -tantes van de club welkom voor een kop koffie en nadien een drankje, gepaard met een blokje kaas, stuk droge worst of hapje ‘bruin fruit’. Dit wordt zeker gewaardeerd en het is ook een manier om informeel bestaande contacten te versterken of nieuwe kennissen op te doen. Voetbal is op deze manier sterk verbonden met het zakenleven. Het bindt en verbindt. Bij FC Ommen wordt de noodzaak van sponsoring onderkend en om de waardering niet alleen in woord, maar ook in gebaar kenbaar te maken nodigde de sponsorcommissie van de club haar weldoeners uit voor een gezellige middag. Daar werd massaal gehoor aan gegeven.

Stadsbrouwerij en NTF

Halverwege de middag verzamelden de aanhangers van de FC zich in de bovenzaal van café-restaurant Flater. Mede-eigenaar Henk Smit was vanzelfsprekend ook van de partij, zat deze middag niet in de bediening, maar liet zich bedienen. Een vrije middag is natuurlijk ook wel es lekker. Smit is met compagnon Herman Hermes binnen de club vooral bekend als begunstigers van het jaarlijkse G-voetbaltoernooi, een evenement voor sporters met een beperking. Michel Neppelenbroek heette vanuit zijn rol als voorzitter van de sponsorcommissie de aanwezigen welkom en vertelde wat de bedoeling was van deze middag. Een bezoek aan de Stadsbrouwerij en het NTF (Nationaal Tinnen Figurenmuseum). Ook maakte hij van de gelegenheid gebruik om zijn opvolger te introduceren. Geboren en getogen in de Vechtstad behoeft Gerrit van Elburg nauwelijks nadere introductie. Per 1 juli aanstaande is hij de man die de hamer hanteert binnen de werkgroep.

Korreltjes kippenvoer

Na de koffie en openingsbabbel volgde een scheiding. Geen scheiding der geesten, maar een opsplitsing van de kudde. Een deel zette koers naar de onlangs geopende Stadsbrouwerij, leunend tegen café de Herberg, de tweede groep stapte richting het NTF, dat huist in het voormalige stadhuis aan de Vecht. In de Stadsbrouwerij gaf meesterbrouwer Hans Noorman uit Dwingeloo een cursus bierbrouwen. Volgens Noorman werd in de Middeleeuwen meer bier dan water gedronken. Water was dikwijls verontreinigd, doordat het volk kadavers, huisvuil en slachtafval maar zo in de gracht flikkerde en ook poep en plas van mens en dier belandde zo in de sloot. Water, samen met hop en belangrijk bestanddeel van bier, werd tenminste nog gekookt en daar werd je minder snel ziek van, mits met mate gedronken natuurlijk, dat is door de eeuwen heen niet veranderd. Ook liet Noorman de aanwezigen onderdelen proeven waaruit het godenvocht wordt geproduceerd. Bij een enkeling sloeg de paniek toe, want die had zich bij een bierproeverij iets anders voorgesteld dan op wat korreltjes kippenvoer kauwen, maar dat kwam helemaal goed. De beschikbare bieren waren genummerd, of was het een bingokaart, maar maximaal gaan voor een volle kaart was gevaarlijk, met het oog op de aansluitende trip naar de fragiele tinnen poppetjes. Nummertje 6 van de bierkaart doen, of toch gaan voor 4? Ach ja, het was als kinderen in een snoepwinkel. De rem erop. Maximaal twee, er mochten geen brokken worden gemaakt in het NTF.

Onontdekt pareltje

Opvallend en merkwaardig dat weinig aanwezigen bekend waren met de inhoud van het voormalige raadshuis. Het NTF, natuurlijk iedereen weet ervan, weinigen hadden het museum met een bezoek vereerd. Een onontdekt pareltje binnen handbereik. Zo dat dan gaat, je bent op vakantie in Griekenland en gaat kerkjes bekijken, terwijl in Ommen nooit een kerk wordt bezocht. Of hooguit een. En dan ook nog elke week dezelfde. Hoe dan ook, je vergapen aan miniatuursoldaatjes en verschillende geschiedkundige tafereeltjes maakt hongerig. Met rammelende maag werd afgesloten met een uitgebreide barbecue bij het Paviljoen aan de Vecht. Hier werd driftig gegeten, gedronken, gekeuveld en gebabbeld, kortom: gedoe wat met gevoel voor interessantitus geduid wordt als ‘netwerken’. En toch, op de keper beschouwd; als je in Ommen onderneemt, kan het aantrekkelijk zijn wie je verder kan helpen, bij wie je spul kunt afnemen of wie je toekomstige klant kan zijn. Weten met wie je te maken hebt. Het is o zo belangrijk. Dat belang werd tijdens deze informele bijeenkomst duidelijk. Bovendien was het een perfecte opwarmer in de aanloop naar het EK-duel Nederland-Frankrijk. Duimpie omhoog voor de sponsorcie van FC Ommen.

 

Tekst/Foto: Willem Lampe

Michel Neppelenbroek, aftredend voorzitter van de sponsorcie van FC Ommen, leidt op het terras van het paviljoen met enkele woorden de afsluitende barbecue in.

Meer foto's

Michel Neppelenbroek, aftredend voorzitter van de sponsorcie van FC Ommen, leidt op het terras van het paviljoen met enkele woorden de afsluitende barbecue in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.