Politiek Verwoord: CU Dalfsen

0279281_ChristenUnie.jpg

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Rietje Lassche van de CU aan het woord.

Maak u niet ongerust, dit wordt geen column over Joost Klein of het Eurovisiesongfestival. Daar is al zo veel over gezegd en geschreven. Wat zou ik daar nog aan kunnen toevoegen. Nee, deze column gaat over Europa en de Europese verkiezingen. Voor velen een ver van mijn bed show. Maar Europa is dichterbij dan je denkt en daarom belangrijker dan je misschien denkt!!

Vorige maand waren we op vakantie. Naast ons stond een vriendelijk ouder echtpaar uit Engeland. Regelmatig maakten we een praatje over de mooie omgeving en het fijne weer. Op een avond kwam het gesprek op de Brexit. Zij stemden tegen de Brexit en zien nu tot hun verdriet hoe de problemen in Engeland na die Brexit steeds groter worden: import en export moeilijker, migratie nog nooit zo hoog, belemmeringen voor reizen naar Europa etc. Ze gaven aan: de oudere generatie heeft de jongeren in de steek gelaten. Zij liet zich opjutten met verkeerde argumenten en valse informatie en bangmakerij. Nu hebben velen spijt van hun stem voor de Brexit en jongeren spijt dat ze niet massaal tegen stemden.

En hier in Nederland dreigt iets soortgelijks te gebeuren: verhalen over wat Brussel allemaal wel niet verkeerd doet, rare wetten die Brussel op zou leggen en de onrechtvaardige regels voor de boeren. Natuurlijk gebeuren er soms vreemde dingen in Brussel, dat wil ik helemaal niet wegpoetsen. Maar door daarop te focussen, vergeten we wat ooit het doel was deze Europese samenwerking en wat Europa ons heeft gebracht en nog brengt. Wat in 1957 begon met zes landen is nu uitgegroeid naar een samenwerkingsverband van 27 landen. Het eerste doel: door samen te werken minder oorlog verbrede zich naar: door samenwerken het leven van de mensen beter, makkelijker en veiliger maken. Kijk eens om je heen en let op al die dingen die je zo gewoon vindt maar eigenlijk heel bijzonder zijn: geen oorlog meer in Europa sinds 1945; vrij reizen van het ene naar het andere land, geen lange rijden voor de douane, overal betalen met de euro, bescherming van rechten en gelijke behandeling etc.

Met Pinksteren hadden waren we bij een familieweekend en bij de borrel kwam het gesprek met een paar jongeren op de politiek en de Europese verkiezingen. Dat bleek ver van hen af te staan. Ik moest toen denken aan de verzuchting van de Britse buurman tijdens onze vakantie dat vooral de jongeren de dupe waren van de Brexit. Ik heb nog geprobeerd om de jonge generatie een beetje warm te maken voor de politiek en voor Europa maar ik weet niet hoe groot de invloed van tante Rietje op hen is. Wat ik tegen hen zei, herhaal ik hier graag:

GA STEMMEN, EUROPA IS DICHTERBIJ DAN JE DENKT!!!

Rietje Lassche,
ChristenUnie

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.