Politiek Verwoord: CU Ommen

0279248_0277009CUOmmen.jpg

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Marleen Hemstede van de CU aan het woord.

Gaat u stemmen op 6 juni? Of zijn de Europese Parlementsverkiezingen een ver-van-mijn-bed-show? Weet, uw stem doet er toe!
Je mist pas iets als het weg is. Staat u er wel eens bij stil hoe kritische geluiden in Rusland de kop worden ingedrukt, hoe vrouwen in o.a. Afghanistan en Iran worden afgeranseld en gedood als ze zich niet aan de strikte regels van de sharia houden? Oorlogen die er wereldwijd gevoerd worden omdat men de ander het licht in de ogen niet gunt? Ook in Nederland hebben we andere tijden gekend en vieren we jaarlijks de bevrijding. Hoe dankbaar mogen we daarvoor zijn! Met oprukkend antisemitisme en een verhoogd dreigingsniveau is bescherming van onze democratie en vrijheid belangrijk. Bas Boscher verwoordde dit prachtig: “De vrijheid vergeet zichzelf, ze wordt vanzelfsprekend, pas als ze bedreigd wordt zien we haar weer in al haar glorie en o zo kostbaar.” Echte vrijheid is vanuit je overtuigingen en geloof keuzes maken in het leven. Een kostbaarheid die niet vanzelfsprekend is en die het beschermen waard is. Maar vrijheid vraagt ook verantwoordelijkheid.

Europese Parlement

Het voorkomen van oorlog en economische ontwikkeling, was de basis om te komen tot een Europees samenwerkingsverband, nu de EU. De EU is een waardengemeenschap. Eerbied voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en eerbiediging van mensenrechten vormen de basis voor de samenwerking. Vandaar uit wordt er o.a gesproken over landbouw, asiel, privacy, defensie en economie en worden uitdagingen op het gebied van migratie, veiligheid en klimaat aangegaan. Beleid dat ons allemaal raakt.

Samenwerking onder druk

Door knellende regelgeving voor boeren, de oorlog in Oekraïne en het vetorecht van een enkel land dat gebruikt wordt om sancties te ontlopen, staat samenwerking onder druk. Deze signalen moeten we serieus nemen, maar de belangrijkste waarden zijn: vrijheid en veiligheid. NATO generaal Rob Bauer roept de samenleving op zich voor te bereiden op het onverwachte en de democratie te beschermen. Zonder samenwerking in Europa wordt vrede weer een broos thema.

Christelijke politiek

De christelijke politiek gaat over waarden zoals rechtvaardigheid, vrede en recht, trouw, omzien naar elkaar, democratie, beschermen van wat kwetsbaar is, veilig over straat kunnen, je geloof kunnen uitdragen, goede omgangsvormen en respecteren van de rechtsstaat. Niets mis mee toch? Kennelijk worden deze waarden, politiek gezien, onder druk van het populisme steeds minder gewaardeerd. We staan er als christelijke politiek niet goed voor. We hebben uw steun en stem op 6 juni hard nodig om te voorkomen dat dit geluid niet verdwijnt. De ChristenUnie zet zich in voor de samenwerking met betrekking tot grensoverschrijdende uitdagingen zoals onze veiligheid, klimaat en migratie. Helderheid waar lidstaten aan zet zijn en waar de Unie niet direct over gaat en bij Europese samenwerking ruimte houden voor de eigenheid van de lidstaten. Maar ook de vrijheid om te kunnen geloven, betere spreiding van productieketens, geen ongebreidelde arbeidsmigratie, democratische controle op Europese besluitvorming en tegen toetreding van Turkije tot de EU.

Jouw vrijheid, onze missie! Stem a.s. donderdag, 6 juni! Lijst 11, ChristenUnie

Marleen Hemstede,
fractievoorzitter ChristenUnie

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.