Ommen kijkt terug op goed financieel jaar: plannen uitgevoerd en buffer versterkt

0279246_Gemeente-Ommen-61.jpg
Wethouder Leo Bongers.

OMMEN – De gemeente Ommen kijkt terug op een goed financieel jaar en ziet ook de toekomst met vertrouwen tegemoet. Uit de jaarrekening, die vorige week door burgemeester en wethouders werden vastgesteld, blijkt dat de gemeente ruim 10,8 miljoen euro overhoudt, op een totaal van 31 miljoen. En dat terwijl alle plannen voor 2023 zijn uitgevoerd conform de begroting voor dat jaar. Bovendien heeft de gemeente kunnen sparen en daarmee zijn financiële buffer voor de toekomst uitgebouwd.

Een deel van het overschot, ruim 6,6 miljoen euro, gaat naar de algemene reserve, waarmee de ruimte voor investeringen wordt vergroot. “We hadden al een stevige reserve, maar het is goed om dit te kunnen aanvullen”, zegt wethouder Financiën Leo Bongers, die zich ervan bewust is dat er onzekere jaren aankomen. Vanaf 2026 krijgen gemeenten aanzienlijk minder geld van het Rijk; dit jaar wordt daarom gezien als het ‘ravijnjaar’, waarin een flink aantal Nederlandse gemeenten veel moeite zal hebben om hun financiën op orde te krijgen, áls ze daar al in slagen.

Financiële buffer

Bongers: “Een deel van het resultaat is te danken aan incidentele baten vanuit het Rijk. Maar de rijksoverheid gaat de komende jaren fors bezuinigen, terwijl ons takenpakket alleen maar toeneemt. Daarnaast kunnen onvoorspelbare ontwikkelingen, ook op wereldwijde schaal, leiden tot onvoorziene tegenvallers. De komende jaren kennen wat dat betreft grote risico’s, waardoor het moeilijk is om de consequenties te overzien. Daarom is het belangrijk om een forse financiële buffer te hebben. Dan kunnen we blijven doen wat we moeten doen. Voor zover we dat nu kunnen overzien hebben we alle risico’s ruimschoots afgedekt en kosten we de kosten voor onze inwoners beperken.”

Woningbouw

Ommen heeft in 2023 veel gebouwd, met name in De Vlierlanden. Bovendien krijgt de woningbouw de komende tien jaar een extra impuls, zowel in de stad Ommen als in de andere kernen. In overleg met de inwoners wordt gewerkt aan de uitvoering van de ideeën uit de dorpsvisies.Daarnaast zijn het afgelopen jaar belangrijke stappen gezet op het  gebied van de onderwijshuisvesting. Zoals voorbereiding van de nieuwbouw van Kindplein Oost en verbetering van de huisvesting van andere scholen. Later dit jaar wordt een besluit genomen over een ‘huisvestingsplan onderwijs’.

Ook de komende jaren wil de gemeente blijven investeren, met name in duurzaamheid, onderwijs en infrastructuur. Bongers benadrukt de samenwerking met inwoners en andere belanghebbenden. Hij noemt de samenwerking met de stuurgroep centrumontwikkeling Ommen als voorbeeld. “Met hen hebben we een nieuwe ontwikkelstrategie opgesteld, met bijbehorend uitvoeringsprogramma voor het centrum van Ommen.”

Onzekerheden

Het overschot op de jaarrekening vloeit onder meer voort uit de extra bijdragen van de rijksoverheid voor de opvang van Oekraïners en de crisisnoodopvang. Al kan Ommen zich daarmee nog niet rijk rekenen, zegt Bongers: “De kosten en bijdragen hiervoor zijn lastig te voorspellen, en de definitieve afrekening moet nog plaatsvinden. We weten nu al dat het Rijk de vergoeding voor de opvang van Oekraïners aanmerkelijk heeft verlaagd, dus op termijn zal het plaatje er anders uit gaan zien.” Het positieve resultaat is daarnaast beïnvloed door extra inkomsten die voortkomen uit grondverkopen en ontvangen leges voor vergunningen.

De gemeenteraad behandelt de jaarrekening op 11 en 20 juni. De concept jaarstukken zijn in te zien via ommen.raadsinformatie.nl.

Tekst: Hans Keesmaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.