Het Nationaal Grammofoonmuseum neemt afscheid van Gerard Oortwijn

0279927_Gerard_Oortwijn.JPG
Bestuursvoorzitter Rob Vogelzang (l) overhandigt Gerard Oortwijn (r) bij zijn afscheid een grote bos bloemen.‍

NIEUWLEUSEN – Het Nationaal Grammofoonmuseum heeft afgelopen woensdag 12 juni officieel afscheid genomen van Gerard Oortwijn. Gerard was de afgelopen jaren een stuwende kracht achter de totstandkoming van het museum in de nieuwe huisvesting, en dus ook van de doorstart van het museum.

Hij verzorgde die middag zijn laatste rondleiding in het museum en kreeg daarna een informeel afscheid en een grote bos bloemen aangeboden, in het bijzijn van het bestuur en een flink aantal vrijwilligers van het Nationaal Grammofoonmuseum. De Raaltenaar was uitermate belangrijk voor de manier waarop het Nationaal Grammofoonmuseum zijn huidige vorm kreeg. Na verscheidene ontmoetingen met grondlegger Jelle Bos was hij de initiator van de zoektocht naar een nieuwe locatie. Dat was nodig, omdat het museum tot die tijd (vanaf 2004) was ondergebracht in het souterrain van het woonhuis van Jelle Bos. Maar toen deze plannen maakte om kleiner te gaan wonen en dus te verhuizen, drong de noodzaak van een nieuwe locatie zich op. Oortwijn, ook zelf een verzamelaar van grammofoons en grammofoonplaten, vervulde daarbij een voortrekkersrol. “Voor je het weet maak je dan deel uit van het bestuur, en daarmee begon de zoektocht naar een alternatieve locatie”, zo blikte Gerard Oortwijn tijdens zijn afscheid terug op deze periode, die ruim vijf jaar geleden begon. “Het was een periode met ups en downs, waarbij we ook nog te maken kregen met de coronapandemie, wat de zaken er niet gemakkelijker op maakte.”

Financiën

Oortwijn bleek naast een organisatorisch talent ook en vooral sterk in het vinden van financiële middelen, om de verhuizing naar en de interne verbouwing van het Olde Gemientehuus mogelijk te maken. De gemeente Dalfsen stelde dit gebouw – het voormalige gemeentehuis van Nieuwleusen – uiteindelijk beschikbaar voor de huisvesting van het museum. “Ik ben een bouwer, iemand die gericht toewerkt naar een doel”, aldus Oortwijn. “Toen dat doel bereikt was, kwam de volgende uitdaging: het op poten zetten van een organisatie, waarmee het museum verder kan.” Ook daarin speelde hij een belangrijke rol. Naast bestuurslid bleef hij nog geruime tijd betrokken bij het museum als presentator en gids. Ook zette hij een cursus op touw waarmee nieuwe vrijwilligers werden klaargestoomd voor deze functies.

Techniekbeurs

Inmiddels ziet hij andere uitdagingen. Zo stortte hij zich, onafhankelijk van het museum, maar wel met medewerking van veel vrijwilligers, op het organiseren van de Vintage & Techniekbeurs. Hij doet dat in samenwerking met Kulturhus De Spil in Nieuwleusen. Deze beurs beleefde vorig jaar zijn première in de nieuwe opzet, als voortzetting van een gelijksoortige beurs in Emmen die daar na de coronaperiode ophield te bestaan. De beurs krijgt op 25 februari 2025 een vervolg. “De eerste aanmeldingen zijn al binnen”, meldde Gerard bij zijn afscheid.

In zijn woonplaats Raalte heeft hij ook een nieuwe activiteit opgepakt: als vrijwilliger van het Digitaal Café helpt hij ouderen en mensen die minder digitaal vaardig zijn met het werken op hun computer, telefoon en tablet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.