Het Boek van de Week

0279668_bvdw.jpg

“De allergrootste liefde van mijn hele leven, dat weet ik nu zo langzamerhand wel zeker, was de liefde voor Jo”. Dat is de openingszin van dit kleine pareltje van Judith Herzberg. Toen Herzberg in 1934 geboren werd, kwam Jo in haar leven. Jo was er om het eten te koken en het op te dienen, Jo maakte schoon, Jo waste de luiers, kortom Jo was er altijd. Jo gaf haar veel aandacht, zonder al te sentimenteel te worden. Jo was de vaste waarde in haar leven.

Barneveld

Dat blijkt helemaal als de oorlog uitbreekt en Judith met haar ouders en grote broer en zus in het kamp De Biezen in Barneveld terecht komt. Elke dinsdag komt Jo vanuit Amsterdam om eten en andere dingen te brengen. Ze zien elkaar door het hek, altijd heeft Jo iets bijzonders weten te maken. Als in 1943 het kamp ontruimd wordt en de gevangenen naar Westerbork worden afgevoerd, weten Judith en haar grote zus en broer te ontsnappen. Ze liggen verstopt in een greppel, en Jo is die dag, het was geen dinsdag, spontaan naar Barneveld afgereisd. Op het station ziet ze Jaap, een boer uit de omgeving die ervoor zorgt dat de kinderen ergens kunnen overnachten. Jo neemt vervolgens Judith mee naar Amsterdam.

Mien Ruys

Ze komen de oorlog door, maar een huis hebben ze niet meer. Ze worden uitgenodigd bij de zuster van Mien Ruys, van de tuinen in Dedemsvaart, in Amsterdam te komen logeren. Langzaam komt het gewone leven terug, Jo is er nog steeds maar werkt nu bij Wiardi Beckman, haar rol in Judiths leven wordt kleiner. Judith trouwt, krijgt twee kinderen en werkt aan haar literaire carrière. In 1991 krijgt ze een envelop van Jo met daarin alles wat Jo uit Judiths kindertijd bewaard heeft.

Vervaagd

Hertzberg denkt met grote dankbaarheid terug aan Jo. Aan haar heeft ze haar leven te danken. Maar waarom heeft ze niet meer gevraagd! Waarom niet aangedrongen nog eens bij Jo op bezoek te gaan? Ook al wilde Jo daar niets van weten. Nu zijn herinneringen vervaagd, niet meer duidelijk. Toch blijft Jo de belangrijkste figuur in haar leven. Niets of niemand zal daar ooit verandering in kunnen brengen!

Het boek ‘Jo‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.