Dalfsen werkt toe naar viering van tachtig jaar vrijheid: ‘Vrede en democratie zijn kostbaar en komen niet vanzelf’

0279602_80_jaar_vrijheid.JPG
Inwoners en organisaties spraken donderdagavond in de Trefkoele+ over de voorbereiding van een programma rond Tachtig jaar vrijheid volgend jaar april en mei.

DALFSEN – Afgelopen donderdagavond vond in de Trefkoele een eerste verkennende bijeenkomst plaats waarmee de gemeente Dalfsen toewerkt naar de herdenking en viering van ‘Tachtig Jaar Vrijheid’. In april en mei wil de gemeente met hulp van inwoners en organisaties gestalte geven aan de viering van dit jubileum. Voor een deel kan men daarbij terugvallen op de activiteiten die vijf jaar geleden gepland stonden, toen het programma rond 75 jaar vrijheid niet kon doorgaan vanwege de coronapandemie. Maar de toonzetting zal volgend jaar anders zijn, met andere accenten.

Want de wereld is de laatste jaren veranderd door het toenemende aantal oorlogen, ook dichter bij huis. Jenny Kasper, een van de deelnemers aan het overleg, verwoordde het treffend: “Die onbevangenheid waarmee we vijf jaar geleden de jubileumviering voorbereidden, is er niet meer.” De vrijheid en democratie staan in toenemende mate onder druk, die opinie werd breed gedeeld. “Dat betekent dat we vooral inhoudelijk moeten stilstaan bij de vraag wat vrijheid en democratie voor ons betekent. Hebben we de moed om daarvoor op te staan?”, vroeg zij zich af. De aanwezigen waren het er over eens dat die boodschap ook aan jongere generaties moet worden doorgegeven.

Accentverschuiving

Er werden veel ideeën geopperd, die de komende maanden op hun haalbaarheid worden onderzocht. Een deel van het programma rond 75 jaar vrijheid kan waarschijnlijk worden hergebruikt. Toch is er een accentverschuiving merkbaar: niet alleen herdenken en vieren, maar ook en vooral: stilstaan bij hoe kostbaar democratie is. Een belangrijke leidraad daarbij is om met name ook kinderen en jongeren er nadrukkelijk bij te betrekken, evenals inwoners met een andere culturele achtergrond. Ook de suggestie om de verschillende dorpskernen van Dalfsen te verbinden door ‘reizende’ activiteiten klonk meerdere malen. Dat aspect ontbrak grotendeels in het programma van vijf jaar geleden.
Jongeren zouden kunnen worden aangesproken door eigentijdse vormen als geocaching, een kinderrechtenbingo of een quiz met OR-codes langs historische plekken. Maar ook discussies in allerlei vormen. “Probeer verbinding te leggen met de actualiteit”, opperde Jan Sibelt, voorzitter van de Historische Kring Dalfsen. “Want veel mensen zitten met actuele vragen: waarom zijn er ook nu nog zoveel oorlogen in de wereld? Leren we het dan nooit?” Andere suggesties die voorbijkwamen varieerden van toneel- en muziekuitvoeringen tot historische fietstochten en het inschakelen van bekende Dalfsenaren.

Dorpskernen

Er komt in elk geval een krant met informatie over de activiteiten in alle dorpskernen. Daarnaast krijgt elke kern zijn dorpseigen onderdelen. Want niet elke dorpskern werd op dezelfde dag bevrijd. In Lemelerveld gebeurde dat op 10 april, in Hoonhorst op 12 en 13 april, in Dalfsen en Nieuwleusen op 13 april en in Oudleusen op 13 en 14 april. Aan al deze specifieke momenten zal in de respectievelijke dorpskern aandacht worden besteed, zo is de bedoeling.
Het door de gemeente geïnitieerde overleg werd bijgewoond door vertegenwoordigers van onder meer de historische verenigingen, kerken en muzikale gezelschappen, maar ook individuele inwoners met uiteenlopende ideeën. Zo werkt Trea ten Kate aan een boek over de belevenissen en herinneringen van de broer van haar oma tijdens de oorlogsjaren, terwijl kersverse inwoonster Pien van Huet broedt op een documentaire. “Hopelijk inspireert dit ook andere inwoners tot ideeën en initiatieven”, stelde cultuurcoach Irene van der Vegte, die samen met communicatiemedewerker Erna Ekkelkamp het proces begeleidt. “Het zou mooi zijn als het zich verspreidt als een olievlek.” Deze eerste bijeenkomst moet tevens leiden tot de vorming van een werkgroep Tachtig Jaar Vrijheid, die de ideeën en suggesties gaat inventariseren en begeleiden. Op korte termijn moet ook duidelijkheid ontstaan rond de kosten en subsidiemogelijkheden.
Omdat er geen gerichte uitnodigingen waren verstuurd, ontbraken voor de hand liggende deelnemers als de openbare bibliotheek, de scholen en toneelverenigingen. De gemeente hoopt dat ook andere inwoners en organisaties aanhaken. Wie bij het volgende overleg wil aanhaken of plannen wil inbrengen, kan dat doorgeven via i.vandervegte@dalfsen.nl.

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

1 REACTIE

  1. Mooi initiatief, maar vreemd dat mensen die daadwerkelijk hebben bijgedragen aan deze vrijheid, nergens worden genoemd of betrokken. En dan heb ik het over veteranen, oud en jong want ook mensen die vredesmissies hebben gedaan of missies als in Litouwen, dragen bij aan onze vrijheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.