Burgerinitiatief Betaalbaar Wonen voelt zich serieuze gesprekspartner

0279609_Betaalbaar_Wonen.JPG
De stichting Burgerinitiatief Betaalbaar Wonen Nieuwleusen (BBWN) hield afgelopen week opnieuw een informatieve inloopavond voor zoekers van betaalbare woonruimte in Nieuwleusen.

NIEUWLEUSEN – De stichting Burgerinitiatief Betaalbaar Wonen Nieuwleusen (BBWN) hield vorige week dinsdagavond een nieuwe inloopavond rond het thema ‘Betaalbaar Wonen in de gemeente Dalfsen’.

In de centrale hal van kulturhus De Spil presenteerde de organisatie de laatste ontwikkelingen, waaronder de uitkomsten van een eerdere enquête en de gesprekken met de gemeente Dalfsen en fracties van de gemeenteraad. “We waren in eerste instantie een los-vast clubje inwoners dat niet zo heel serieus genomen werd, althans zo ervoeren wij dat”, aldus voorzitter Arend Jan Schuurman. “Dat is inmiddels wel anders. Nu we een stichting hebben gevormd, zijn we een officiële instantie en worden we als een serieuze gesprekspartner gezien.” Bijvoorbeeld ook van adviesbureau Companen, dat in opdracht van de gemeente werkt aan een nieuwe Woonvisie. Die heeft de stichting gevraagd om de resultaten van de enquêtes en inloopavonden met hen te delen.

Woningbehoefte

De resultaten van een enquête onder inwoners, die afgelopen februari werd gehouden, zijn inmiddels aangeboden aan de gemeente. “De antwoorden van 27 personen op de vragenlijst brengen aardig in beeld waar woningzoekenden binnen Nieuwleusen behoefte aan hebben”, aldus Schuurman. “Betaalbare huur- en koopwoningen, zowel voor jongeren – veelal starters op de woningmarkt – als ouderen die kleiner willen gaan wonen. Maar de huidige prijzen – ‘betaalbaar’ is tegenwoordig al gauw 3,5 à 4 ton – liggen voor menigeen nog te hoog. Daar mag best wat vanaf, en dat kan door kleinere woningen of andere, minder gangbare initiatieven te realiseren. Daarnaast merken we dat veel ouderen, maar ook andere erfeigenaren bereid zijn om beschikbare woonruimte die zij als teveel ervaren, beschikbaar willen stellen aan woningzoekers. We hopen dat de gemeente Dalfsen een beetje creatief wil omgaan met deze wensen.”

Tiny houses

De wensen van de ondervraagden lopen uiteen van appartementen op een verdieping of huizen in een blok van drie à vier woningen, maar ook opties als tiny houses en betrekkelijk kleine prefab-woningen voor een- of tweepersoonshuishoudens werden dinsdagavond gepresenteerd door enkele lokale bouw- en aannemingsbedrijven, die eveneens meedenken. Ook blijkt er een vrij breed draagvlak te zijn voor CPO-woningen: nieuwe bouwblokken die via collectief opdrachtgeverschap worden gerealiseerd.

Inmiddels is een nieuwe vragenlijst beschikbaar. Ter plekke konden aanwezigen ook keuzevragen beantwoorden over o.a. het soort woningen waar behoefte aan is en de mogelijke locaties. Met de resultaten van de vorige enquête en van deze inloopavond wil de stichting vervolgens nog vóór het zomerreces met de gemeenteraad om de tafel om potentiële locaties te bespreken.

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.