Brandbrief bewoners Heinoseweg: verkeersveiligheid en geluidsoverlast

0279587_uitgeweken_vrachtauto.jpg
Uitgeweken vrachtauto.

DALFSEN – De Heinoseweg, een verbindingsweg tussen Heino en Dalfsen, is al lange tijd een geliefde route voor forenzen, vrachtverkeer en toeristen. Toch roept deze weg steeds meer zorgen op bij de aan- en omwonenden. In een brandbrief aan de gemeente uiten zij hun bezorgdheid over de verkeersveiligheid, de schade aan de natuur en de toenemende geluidsoverlast.

De Heinoseweg fungeert vaak als sluiproute van de N35 naar de N340, waardoor het verkeer aanzienlijk is toegenomen. Deze toename brengt verschillende problemen met zich mee. Bewoners signaleren dat de weg regelmatig wordt gebruikt door grotere en langere voertuigen zoals vrachtwagens, landbouwvoertuigen en toerbussen. Het beperkte ruimteaanbod maakt het voor deze voertuigen moeilijk elkaar te passeren. Dit leidt tot beschadiging van bermen en bomen.

Gevaarlijke situaties

Naast de fysieke schade aan de weg, veroorzaakt het verkeer ook gevaarlijke situaties voor fietsers en voetgangers. “Door de schade aan het wegdek en de grasbetonblokken ontstaan er diepe gleuven, waarin fietsers en bromfietsers kunnen vastlopen”, aldus een bezorgde bewoner. De hoogteverschillen in deze gleuven kunnen variëren van 5 tot 10 centimeter, wat vooral gevaarlijk is voor kwetsbare weggebruikers zoals kinderen en ouderen. Met name op zomerse dagen wordt de verkeerssituatie kritiek. De Heinoseweg wordt dan gebruikt door een mix van wandelaars, fietsers, scootmobielgebruikers, wielrenners en toerfietsers. Deze drukte, in combinatie met de hoge snelheden van auto’s en motoren, zorgt voor een onveilige situatie. “Sommige bewoners durven de weg niet meer lopend of op de fiets te gebruiken,” vertelt een woordvoerder van het buurcomité. Een ander groot punt van zorg is de geluidsoverlast. Ondanks een convenant uit 2021, waarin motorrijders werd gevraagd rekening te houden met hun omgeving, blijft geluidsoverlast een probleem. Motoren die snelheden van 80 tot 100 km/u bereiken, produceren geluiden van meer dan 100 decibel. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de gezondheid van omwonenden, maar ook voor de fauna in het gebied.

Brandbrief

De bewoners hebben hun zorgen kenbaar gemaakt bij het gemeentebestuur. Op 16 mei jl. overhandigde het buurcomité Heinoseweg namens 21 bewoners en omwonenden een brandbrief aan wethouder Ramerman. Op 30 mei 2024 werd deze brief ook gepresenteerd tijdens Het Podium aan de gemeenteraad. Het doel van de bewoners is niet om al het verkeer te weren, maar om de Heinoseweg veiliger en gezonder te maken voor iedereen. “We willen samen naar oplossingen zoeken om de weg veiliger te maken voor omwonenden, agrariërs en bezoekers,” aldus het comité.
 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.