Er verandert niets, na eenzijdige finale tussen SC Lemele en Mariënberg

0279605_Lemele_-_7.jpg
Typerend beeld uit de finale Marienberg valt aan Lemele verdedigt.

OMMEN – Een absolute apotheose op sportpark Westbroek. Twee voetbalclubs uit de gemeente Ommen stonden zaterdag voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen 2023-2024. Een finale op neutraal terrein. SC Lemele maakte bij winst een wipje hogerop naar de vierde klasse. Voor Mariënberg was het zaak de status van vierdeklasser te behouden. Bij winst van blauw/wit was het stuivertje wisselen. Dan mag Lemele het na de zomer proberen in de vierde klasse en verwijst Mariënberg naar de kelderklasse. Bij winst van de Beerzervelders blijft alles bij het oude en ontloopt de club uit de oostgrens van de gemeente Ommen degradatie.

Op voorhand ben je geneigd te spreken over een wederopstanding bij Mariënberg. Trainer Arjan Visscher werd in de staart van de reguliere competitie bedankt voor bewezen diensten, op het moment dat rechtstreekse degradatie steeds dreigender werd. Het onheil hing de Beerzervelders als het Zwaard van Damocles boven het geteisterde hoofd. Het drie-eenheid Bolks, De Lange en Peters nam de dirigeerstok over van Visscher en kreeg de haperende roodzwarte machine weer aan de praat. Een directe verwijzing bleef uit, Mariënberg kreeg een ontsnappingsclausule aangeboden via de nacompetitie. Eerste horde was HTC. De Zwollenaren waren niet opgewassen tegen de met hernieuwd elan spelende club uit het kanaaldorp en werden met 2-0 van het Westerpark gejaagd. Het gevolg is een allesbeslissend duel tegen Lemele, de club gelegen aan de lommerrijke zuidgrens van Ommen.

Sportclub Lemele lag maandenlang strak op kampioenskoers. Er zat aftekening in de titelstrijd, maar op twee ronden voor het eind, moest Lemele de hoofdprijs, en de daarmee gepaard gaande rechtstreekse promotie, afstaan aan Sportlust Vroomshoop. Een teleurstelling. Wat rest is drie keer slikken en de rug rechten. Feit is wel dat het sprankelende van begin deze competitie als sneeuw in de Sahara is verdwenen. Het loopt stroever en wil niet meer zo meer vlotten bij de elf (plus reserves) van Geert Tichelaar. De oefenmeester uit Zwolle was getuige van de overwinning van Mariënberg op HTC en heeft gezien waar het gevaar loert en waar de kansen liggen. Een voordeel. Zeker. Je kunt je beschermelingen optimaal voorbereiden en waarschuwen. En toch, allemaal leuk en aardig, maar het moet op de groene mat van Westbroek gebeuren. Als spookbeeld voor de ploeg van Tichelaar dreigt een Roda JC-scenario; in de uiterste, allesbeslissende fase de kers niet op de taart kunnen zetten. Sterven voor de poort, eindigen met lege handen, na een sportief gezien geweldig seizoen.

Twee dorpen liepen zaterdag leeg. Zowel vanaf de oostkant, alsmede de zuidgrens ging het in colonne richting Westbroek, de plaats van handeling. Hier moest de beslissing vallen over ‘leven of dood’. Voor wie werd het een ‘Stairway to Heaven’ en wie werd richting de verfoeide ‘Highway to Hell’ gekickt? Lemele heeft wat te winnen, Mariënberg wat te verliezen; waar vallen tranen van verdriet en waar vreugdetranen?
Om half drie gaf arbiter Gerwin Maathuis uit Bergentheim ‘groen licht’ op een bomvol en sfeervol Westbroek. De uitgedeelde toeters en andere lawaaimakers ten spijt, Lemele had het niet deze middag. “Het was de mannen, tegen de jongens”, omschreef doelman Ruan Weelink de wedstrijd in een notendop. Tja, winnaars hebben een verhaal, verliezers een excuus. Waren het de zenuwen? Zeg het maar. De ‘fighting spirit’en de bereidheid de pollen uit het gras te draven straalde van de Beerzervelders af. Lemele had de dijkbewaking niet op orde na een half uur was de wedstrijd gespeeld. Uitblinker en ‘Kwelgeest van Lemele’ Collin Bouwhuis zet binnen het openingskwartier de Westerpark-bewoners op 1-0 en schenkt de 2-0 op een presenteerblaadje aan Wesley Willems, een voetbal abc’tje, steekpass, sprint richting achterlijn, terugtrekken en boem, bingo! Als even later diezelfde Willems gestuntel bij Lemele achterin afstraft is de wedstrijd gespeeld. Na de thee is er meer evenwicht, maar Lemele dwingt weinig tot niets af. Mariënberg hoeft niet meer. Dat Willems in de slotfase zijn ‘valse hattrick’ mag voltooien is een prettige bijkomstigheid voor de nummer 11 van rood/zwart.

4-0, duidelijke cijfers. En zo verandert er uiteindelijk niets voor beide ploegen. Lemele blijft vijfdeklasser en Mariënberg vierdeklasser en die laatste constatering werd gevierd als een kampioenschap. Natuurlijk kwam uit de speakers ‘de Engelbewaarder’ voorbij, maar die liet Lemele in de steek en Mariënberg had ‘m niet nodig, het herboren team van Bolks, De Lange en Peters kon het in de finale af op eigen kracht.

Verslag: Willem Lampe

 

Veel sfeer voorafgaand aan de finalewedstrijd SC Lemele-Marienberg, met toeters, trommels, spandoeken en rookbommen.
Wesley Willems is bezorgd om z’n maatje Collin Bouwhuis. Laatstgenoemde kon doorvoetballen en kopt even later de 1-0 achter doelman Ruan Weelink van SC Lemele.
De finale is gespeeld, Lemele grijpt overal naast en Marienberg viert het niet-degraderen als een kampioenschap.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.