Lampie: Koning Voetbal

0279544_Koning_Voetbal.jpg

Half juni. Een vette punt achter de voetbalcompetitie voor profs en amateurs. De vonnissen over leven of dood (lees: promoveren of degraderen) zijn gevallen. Niet meer het vaste loopje naar Westbroek of met de auto naar Marknesse, Zwartsluis of Koekange omdat FC Ommen op verplaatsing speelt. ‘Op verplaatsing’ komt van onze zuiderburen en klinkt poëtischer dan ‘Omm’ spölt vandaage uut’. Zomerstop. Het gevlieg, geraas en gedraaf achter de Derbystar is voorbij. “Gelukkig”, stelt mijn echtgenote. “Eindelijk tijd voor andere zaken.” Voor voetbaljunks is de zomerstop de meest donkere periode van het jaar, ondanks oplopende zonuren en temperaturen. De voetbalfanaat heeft plots tijd over op zaterdag en zondag. Het verschiet aan helletochten op snikhete braderieën, geslenter op overvolle rommelmarkten of oeverloos gekakel op de camping…, niet iedereen zit hierop te wachten.

Om over dat domme gespetter in tropische zwemparadijzen maar te zwijgen. Sta je daar in je gifgroene, iets te krap geworden zwembroekie met dat infantiele embleem ‘Miami Rescue Team’ – eerlijk gezegd is dat zwemgeval niet gekrompen, maar de eigenaar in omvang toegenomen. En dan dat kinderachtige logo. Wat nou ‘Rescue Team’, als iemand in nood het van mij moet hebben, is-ie ten dode opgeschreven. Lampie kan niet reanimeren, dat levert waarschijnlijk alleen een gebroken ribbenkast op, en is zelfs niet in bezit van zwemdiploma-A. Niet dat ik trots ben op dit verzuim, maar een mens kan niet overal goed in zijn toch? Nou ja, in geval van nood ben ik altijd bereid om iemand op de schouder tikken, ‘haal ‘m d’r moar uut, he-j is an ’t verzoep’n’. Infantiele teksten op zwemshorts zie je wel meer bij incidentele poedelaars zoals ik. De onderste helft van de armen bruin, de bovenste helft bleek en dan een short met zorgwekkende opschriften als ‘Tropical Diving Team’ of ‘Palm Tree Beach Club’. Nou ja, liever dat, dan zo’n eng ‘ballenknijpertje’.

Zeker, zo’n verfrissende duik is heerlijk, zeker als je misselijk bent van teveel zon op je raap of je wordt geteisterd door onrustige maag vanwege een teveel aan bier, verbrande speklappen en stokbrood met kruidenboter van de vorige dag. ‘De voetbal’ is voorbij, tijd voor andere, in de ogen van mijn vrouw dringender zaken. ‘Maar je zou toch…, dat hadden we toch afgesproken…’ ‘Afgesproken…?’ Vrouwen interpreteren een ‘hmmm’ als een feit waar blind op gerekend mag worden, terwijl bij de man de boodschap niet landt. Het ‘hmmm’ geeft aan dat-ie met rust gelaten wil worden en bezig is met gewichtige zaken, bijvoorbeeld voetbal kijken. Ja…, nee…, voetbal is niet heilig. Af en toe zie je schandalige overtredingen die thuishoren in het kickbokswereld. Of veldacteurs, die hun rol van acteur letterlijk nemen en bij elk miniem contact over de grond rollen, of waren ze geveld door een aanval van epilepsie. Die duistere kant nemen voetbaljunks voor lief, verslaafd als ze zijn aan wonderschone schaarbewegingen, onnavolgbare omhalen en weergaloze demarrages. Een lange zomerstop voor de voetbalamateurs is juist ingegaan, maar Koning Voetbal blijft aan zet. Het EK voetbal staat op punt van beginnen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.