Zwaluwentil geplaatst bij de Ommermars

0277799_Het_plaatsen_van_de_zwaluwentil_door_de_mannen_van_Dunnewind_Groep_Ommen.jpg

OMMEN – Natuurgebied de Ommermars bij Ommen is donderdag 25 april verrijkt met een huiszwaluwentil. Die is geschonken door de Vereniging Natuur en Milieu de Vechtstreek.

Zwaluwen hebben het steeds moeilijker met het vinden van een geschikte plek voor het maken van een nest. Zwaluwen bouwen een nest van aarde en klei. Ze vliegen heen en weer met een snavel vol klei en maken dan een halve bol tegen, bijvoorbeeld, een muur. Belangrijk bij het plaatsen van een zwaluwentil is de locatie. Modder voor nestmateriaal moet dichtbij zijn, bij voorkeur binnen 200 meter, omdat de klei die de kleine zwaluw verplaatst zwaar is. De modder moet daarbij (het liefst) leemhoudend en nat zijn. De Ommermars is dus een fantastische locatie want leemhoudende klei uit de rivier De Vecht, ligt vlakbij.
Bij het plaatsen van de zwaluwentil waren de vrijwilligers Gerbrand Groen en Willem Havinga (Vogelwerkgroep Natuur en Milieu de Vechtstreek) aanwezig. Het vervoer en de plaatsing werd uitgevoerd door Dunnewind Groep uit Ommen. Gerbrand Groen kreeg de eer, als een ‘soort van opening van de paal’, de laatste schroeven aan te brengen.
In maart werden al scholeksterplateaus geplaatst op de Ommermars. Scholeksters staan heel erg onder druk. Ze zoeken het vaker hogerop door op platte daken, maar plateaus blijken veiliger.

Foto: Ella Roelfs-Rijzebol

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.