‘Zonder die paar fanatieke vrijwilligers die de kar trekken, had dit niet gekund’

0278600_Plankenkoorts.JPG
Sander de Greef en Mirjam Hagedoorn van toneelvereniging Plankenkoorts uit Lemelerveld bij/in het 'decor' van het openluchtspel 'De Nieuwe Schooljuffrouw'.

Plankenkoorts Lemelerveld schuwt kosten noch moeite voor openluchtspel bij Natuurlijk Heidepark

LEMELERVELD – “Mu-j kiek’n wat ze d’r gebouwd hebt.” De twee dames die woensdagavond langs Natuurlijk Heidepark in Lemelerveld wandelen, zijn zichtbaar onder de indruk. Vanaf de poorten zijn de bouwwerken die toneelvereniging Plankenkoorts er als decorstukken heeft neergezet voor de komende uitvoeringen van het openluchtspel ‘De Nieuwe Schooljuffrouw’, duidelijk te zien. Er staan op dat moment al een ‘schoolgebouw’, een ‘hooiberg’ en een ‘boerderij’. En er komt nog meer, want de bouwploeg is nog lang niet klaar…

Plankenkoorts presenteerde in 2016 voor het eerst een openluchtspel (‘Stefan Borkos’). Toen ter ere van het 40-jarig bestaan. Het was aanvankelijk de bedoeling om er vijf jaar later weer een te organiseren, maar toen gooide corona roet in het eten. Het werd dus 2024. Plankenkoorts voert het blijspel ‘De Nieuwe Schooljuffrouw’, geschreven door Gerrit Voskes, vier keer op: op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni en op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni. Aanvang is telkens om 20.00 uur. Het stuk speelt zich af in de jaren zestig. De jonge juf Emma gaat aan de slag in een traditioneel ingestelde buurtschap. Haar moderne waarden botsen met die van de bewoners en het schoolbestuur. Want Emma wil bijvoorbeeld seksuele voorlichting geven…

Aan het stuk werken zo’n vijftien acteurs, enkele figuranten, een tiental kinderen en ook een gelegenheidsband onder leiding van Marion Mulders mee. “En daarnaast mogen we rekenen op de hulp van zo’n 25 vrijwilligers”, stelt Sander de Greef, voorzitter van Plankenkoorts. “Al met al in totaal zo’n vijftig mensen. De bouwploeg is heel belangrijk. Die is al sinds april vorig jaar bezig. Eerst in een schuur; nu, sinds april, hier. De bouwers verrichten enorm veel werk. Voor het grootste deel zijn die mannen al met pensioen.” Actrice Rianne van de Klippe (ook penningmeester) voegt toe: “Terwijl wij onze teksten leren, gaat de bouwploeg maar door. En het zit ook wel eens tegen. De grond hier is niet helemaal waterpas. De hooiberg stond daarom niet recht. Dus moest het hele dak van de hooiberg weer omhoog. Je praat zo over een halve dag extra werk. Je hebt echt zulke mensen nodig. Mensen zoals onze regisseur Joop Kieftenbeld en de leden van de bouwploeg. Een paar mensen die heel veel werk doen! Zonder hen had dit nooit gekund. De spelers zijn zichtbaar voor het publiek, maar alle mannen en vrouwen achter de schermen zijn zó belangrijk!”
Regisseur Joop vertelt dat er ook nog een watermolen in de waterplas wordt neergezet. “Ja, natuurlijk is dat niet echt nodig, maar dat had ik zo voor ogen. In het stuk komt namelijk ook een molenaarszoon voor. Maar ik kan dat allemaal wel verzinnen, de bouwploeg moet het uitvoeren. Ze zijn hier echt drie dagen in de week bezig. Het kostenplaatje wat betreft het decor is ook gigantisch…” Sander vult aan: “Tel daar de gestegen kosten voor tribune en licht en geluid bovenop en de begroting is het dubbele van 2016.”

Oude voertuigen

Op meerdere manieren schuwt Plankenkoorts een beetje werk niet. Naast het grote aantal spelers, figuranten, de band (die meerdere nummers, passend bij de jaren zestig, speelt), alle andere vrijwilligers en het enorme decor worden er ook diverse oude voertuigen ingezet. Van auto’s tot tractors en brommers. “En die moet je dan wel vinden. Dat is via ons netwerk gelukt. Maar dat kostte wel enige moeite”, zo meldt Sander. Vandaar ook dat Mirjam Hagedoorn, secretaris van Plankenkoorts, al in september 2023 begonnen is om de vergunning te regelen. “Zowel creatief als organisatorisch moet je heel veel voorbereiden!”
Maar die enorme inspanningen leveren ook hun vruchten af. Nu al. “Kijk om je heen”, zegt Rianne. “Het is hier prachtig. En ja, niet alles hier maakt onderdeel uit van het decor, maar het is er allemaal wel. En als zo meteen ’s avonds tijdens de uitvoeringen de lampen aangaan, heb je het wel over een sfeertje dat je binnen nooit zult krijgen! Acht jaar geleden was dat ook al zo. Toen kon je tijdens de uitvoeringen een speld horen vallen. Het was echt overweldigend. We kregen al heel snel door dat we met iets unieks bezig waren. Het werd door het publiek ook enorm goed ontvangen.”

Timing

Normaal gesproken zijn de uitvoeringen van Plankenkoorts in Zaal Reimink. “Dan praat je over een podium van zo’n vijftig vierkante meter. Hier, dat hebben we berekend, hebben we een podium van zo’n zeshonderd vierkante meter”, vertelt Dennis de Jong, bestuurslid van Plankenkoorts. En die enorme ruimte is dus ook het grote struikelblok voor de spelers. Rianne legt uit: “In Reimink hoef je telkens maar een paar meter te lopen, hier zijn de afstanden veel groter. Je moet dus wel telkens op tijd beginnen.” Joop voegt toe: “Het draait om timing. Tijdens de uitvoeringen zal iemand de spelers daarvoor aanwijzingen geven. Dan beschikken we over oortjes. Maar die hebben we nu dus nog niet.” Hij heeft er enorm veel zin in. “Ons eerste openluchtspel in 2016 was een wens van mij. De reacties waren enorm goed. Daar doe je het voor. Ditmaal ben ik benaderd door het bestuur. Ik hoefde daar echt niet lang over na te denken; ik vind dit geweldig om te doen. Zo houd je het ook vol, want het is een enorme klus!”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.