Vrienden van Dalfsen willen knelpunten van de Rondweg bespreekbaar maken

0278611_Rondweg_1.jpg
Een alledaags beeld in Dalfsen: drukte op de rondweg vooral op plekken waar fiets- en autoverkeer elkaar kruisen. De Vrienden van Dalfsen wil samen met inwoners de knelpunten inventariseren en zoeken naar oplossingen.

DALFSEN – De Vereniging Vrienden van Dalfsen belegt op donderdagavond 23 mei een bijeenkomst in de Trefkoele over de knelpunten van de rondweg in het dorp. Het gaat over de verkeersroute vanaf de rotonde bij het station tot de verkeerslichten bij het knooppunt Driessen (N340). Iedereen die hierover wil meepraten, is welkom. De avond begint om 20.00 uur.

De vereniging wil van inwoners horen welke problemen zij ervaren bij het gebruik van deze route en de oversteek van west- naar oost-Dalfsen en vice versa. De Vrienden van Dalfsen hebben geconstateerd dat deze route- vanaf de rotonde bij het station over de Blauwe Bogenbrug, Vechtdijk, Rondweg en Koesteeg de laatste jaren steeds intensiever gebruikt wordt door zowel bestemmings- als doorgaand verkeer. “De rondweg heeft zijn oude functie van een doorgaande weg aan de rand van Dalfsen allang verloren”, stelt Luco Nijkamp, een van de initiatiefnemers. “Het is een centrale as geworden die dwars door het dorp loopt en het verdeelt in twee helften.”

Barrière

Met de groei van Dalfsen aan de oostkant vormt deze Rondweg meer en meer een barrière tussen west- en oost-Dalfsen. Volgens de Vrienden ervaren Dalfsenaren de verkeerssituatie op sommige plekken langs de Rondweg als knelpunt. Daarbij wordt vaak genoemd het fietsverkeer van oost naar west en vice versa (van en naar de scholen en van en naar de sportvelden). Maar ook de situatie bij de brug wordt door fietsers en gemotoriseerd verkeer als onoverzichtelijk en daarmee gevaarlijk beschouwd. De weg maakt hier een scherpe bocht en de oversteek van de brug naar de Prinsenstraat leidt niet zelden tot filevorming.
Voor de Vrienden van Dalfsen is de geleidelijk ontstane problematiek aanleiding om deze avond te beleggen. “We horen er veel opmerkingen over”, zegt Nijkamp. “We hebben in april zelf een schouw gehouden om de problemen te inventariseren. Dat heeft geleid tot een lijst van ruim twintig punten, maar er zijn er veel meer te bedenken.” De belangenorganisatie heeft daarnaast gebruik kunnen maken van de input van Plaatselijk Belang dorp Dalfsen. Die is weliswaar opgeheven, maar de problematiek speelde ook al tijdens het bestaan van deze organisatie.
De vereniging wil samen met de inwoners onderzoeken of er (en zo ja: welke) verbeteringen kunnen worden aangebracht in de verkeerssituatie van de rondweg. Het is de bedoeling dat de bevindingen en de suggesties mettertijd aan de gemeente worden aangeboden. Nijkamp: “Het is niet de bedoeling dat we plannen gaan maken voor een heel nieuwe rondweg rond het huidige dorp. We willen echt kijken hoe we bestaande knelpunten kunnen signaleren, aanpakken en oplossen.”

Ideeën en suggesties

Tijdens de bijeenkomst van 23 mei wordt kort toegelicht waarom de Vrienden van Dalfsen dit initiatief hebben genomen. Vervolgens wordt aan de aanwezigen gevraagd hun ideeën en suggesties in te brengen. Er zal beeld- en schetsmateriaal aanwezig zijn waarop de huidige situatie is weergegeven. Aan de hand daarvan gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek.
Nijkamp: “Verder zijn we ook benieuwd of er inwoners zijn die vanuit hun vakgebied mogelijk een inhoudelijke bijdrage aan het onderzoek kunnen en willen leveren.” Wie op deze manier wil bijdragen aan oplossingen, kan contact opnemen met Gerard van Weerd via gmvweerd@gmail.com

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.