Van den Boomen en Kieft over de molens van Ommen

0277676_Gerrit_Kieft_-_1.jpg

OMMEN – Nationale Molendag komt met rasse schreden naderbij. Op zaterdag 11 mei ligt een uitgelezen kans voor toeristen, maar zeker ook voor de lokale bevolking om een kijkje te nemen in de vijf molens die onze gemeente rijk is.

Drie van de vijf vallen onder Stichting Ommer Molens, molen Den Oord, de Besthmenermolen en de Konijnenbeltmolen. Molen De Lelie wordt gerund door Anton Wolters, al zo’n veertig jaar beroepsmolenaar. De Vilsterse molen wordt beheerd door de stichting Vrienden van de Vilsterse Molen.

Berend-Jan van den Boomen is sinds anderhalf jaar voorzitter van het genootschap dat zich bezighoudt met de promotie van de molens in Ommen. Als ervaren bestuurder werd de 70-plusser tijdens een buurtbarbecue in de kladden gegrepen door bestuurslid Bert Huijsman. “Heb je gelijk wat te doen, vertelde hij. Ik zat nog niet zo gek lang in Ommen. Mijn vrouw en ik woonden jarenlang in Frankrijk, maar we werden ouder en wilden terug naar Nederland. Niet terug naar de randstad, dat vonden we te druk. Het werd Ommen. Bij toeval. Ik kende het plaatsje van vroeger. We gingen er een paar keer op vakantie. Ik weet weinig van molens, daar hebben we molenaars voor, maar ik vind ze zeker interessant. Vergadertechniek beheers ik wel. Dat is ook de reden dat ik de voorzittershamer in handen kreeg. Ommen beseft niet half dat ze goud in de vingers hebben. Veel inwoners hebben nog nooit een molen van de binnenkant gezien. Ze zitten bovenop het moois, maar ze zien het niet. Of nee, ze beseffen niet half de toeristische waarde van dit erfgoed. Er moet veel gebeuren, zowel qua verbouwing aan molen Den Oord, als op het punt van promotie, rondleidingen, mensen warm maken om wat te doen in de molen, geschiedvertelling, crowdfunding en noem maar op. We zijn op behoorlijk wat tegenslag en ongemak gestuit tijdens de werkzaamheden aan de molen, die omgebouwd gaat worden tot zaagmolen.”Samenspel

Gerrit Kieft is in zoverre een uitzondering, dat hij de schoonheid van de molens wel ziet. Als opgeschoten joch was-ie vaak in de buurt van de molens te vinden. De techniek is wat hem boeit. Het samenspel van wind en wieken en hoe de mens daar in vroeger tijden zijn voordeel mee deed. De 60-plusser omschrijft zichzelf als een MIO, molenaar in opleiding. “Molenaar word je niet zomaar”, legt Kieft uit. “De theorie is uitgebreid en pittig. En je moet praktijkervaring op doen. Ik doe dat niet alleen lokaal, maar ook in molen De Hoop in Almelo en in Vriezenveen op de Leemans molen. Met vier molens in de stad zijn we rijkelijk bedeeld wat molens betreft. We zijn de Zaanse Schans in het klein. Ik ben het met Berend-Jan eens dat we al dat moois meer moeten uitdragen naar buiten. Als de ombouw van molen Den Oord achter de rug is, heb je er een prachtige toeristische attractie bij, naast het historische museum. Een win-winsituatie.”
De voorvechters van de lokale molens beseffen dat er veel werk aan de winkel is. Meer vrijwilligers zijn nodig voor zaken als onderhoud, rondleidingen verzorgen in en rond de molens of uitleggen hoe een en ander werkt. “Niet alleen op Nationale Molendag moeten we open en toegankelijk zijn”, vult Gerrit aan. “Ook op de Open Monumentendag in september en tijdens de Overijsselse Molendag moeten we ons presenteren. De openingstijden staan op de website van de stichting.”Tweede jeugd

Wensen te over bij de twee beschermelingen van onze molens, terwijl de stichting voor de grootste klus ooit staat, de ombouw van Den Oord tot zaagmolen. De provincie steunt met drie ton, de gemeente deed daar een tonnetje bij, maar gelijk de verbouwing op Het Binnenhof stuit de renovatie op verborgen gebreken en dus extra kosten. “Toch hebben we het idee dat het gaat lukken ondanks de tegenslag”, houdt Van den Boomen de moed erin. Desnoods met zo links en rechts wat extra sponsoring.”
“Om de molens in conditie te houden hebben we de steun van de bevolking en ondernemers hard nodig”, besluit Kieft. “De acties die we hebben opgezet voor crowdfunding maken we op korte termijn bekend. Het is toch prachtig als molen Den Oord als zaagmolen aan z’n tweede jeugd begint, daar droom ik van.”www.molensinommen.nl

Tekst: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.