Uitreiking verkeersdiploma’s op Dalfser basisscholen

0278564_IMG1285.JPG

DALFSEN – Afgelopen week werd in de gemeente Dalfsen het VVN Verkeersexamen afgerond. Voor de ruim 330 basisschoolleerlingen brak er in de afgelopen weken een belangrijk moment aan. Zij ontvingen uit handen van de wethouders van de gemeente in het bijzijn van VVN-vertegenwoordigers hun verkeersdiploma.

Het betrof leerlingen van zo’n vijftien basisscholen in Dalfsen, Lemelerveld, Nieuwleusen en Oudleusen. Die uitreiking had het college eendrachtig op zich genomen en iedere wethouder nam afzonderlijk een aantal scholen voor zijn/haar rekening. Wethouder Betsy Ramerman en coördinator Herman Plaggenmarsch van VVN reikten de diploma’s uit op de Spiegel Buiten in Ankum.

Presentje

Plaggenmarsch hield de leerlingen uit de groepen 7 en 8 voor hoe belangrijk het is om de verkeersregels niet alleen te kennen maar ook goed te gebruiken: “Verkeer is voor jullie eigen veiligheid en die van anderen.” Dit werd ook benadrukt door wethouder Ramerman: “Het diploma is de basis. Na dit lopende schooljaar gaan jullie vermoedelijk allemaal naar een andere school. Dus verder fietsen naar bijvoorbeeld Raalte, Ommen of zelfs naar Zwolle. Dan is het zo belangrijk om je plek te weten in het verkeer.” Tijdens de uitreiking van de diploma’s feliciteerde zij de deelnemers aan het verkeersexamen met het resultaat. Voor alle geslaagden en ook voor o.a. de leerkracht van groep 7A, Jens Schuiling, had Plaggenmarsch een presentje meegenomen. Allen kregen in een luxe doosje een ballpoint/potloodset uitgereikt.

Verkeerseducatie

Door VVN en scholen werd en wordt een heel jaar lang aan de verkeerseducatie gewerkt. Het belang van veilig verkeersgedrag wordt in gevarieerde (wettelijk voorgeschreven) lessen concreet gemaakt. Als het even kan, worden er fietstrainingen georganiseerd en in de aanloop naar het afrondende examen oefenen scholen en ouders met hun kinderen het te fietsen traject. Het gaat dan ook om een uitermate serieus doel: iedereen veilig over straat. Naast het opdoen van kennis omtrent verkeersbegrippen, regels en afspraken, worden ook houding en veiligheidsbewustzijn ontwikkeld. En kandidaten die onder de norm uitkwamen, haalden alsnog via herkansing de eindstreep.

Diverse scholen

Betsy Ramerman en Herman Plaggenmarsch namen ook de uitreiking voor hun rekening op de Cazamier school in Oudleusen, basisschool St. Cyriacus, basisschool De Polhaar en basisschool De Vuursteen. Wethouder Jan Uitslag bezocht basisschool De Meele, basisschool Het Kompas, basisschool De Planthof, De Zaaier en Tweemaster in Nieuwleusen. Wethouder Ruud van Leeuwen reikte de diploma’s uit op de scholen in Lemelerveld te weten, basisschool Heidepark en basisschool De Sprankel.

Leerlingen uit groep 7A van de Spiegel Buiten in Ankum ontvingen het verkeersdiploma uit handen van Betsy Ramerman en Herman Plaggenmarsch.

 

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Meer foto's

Leerlingen uit groep 7A van de Spiegel Buiten in Ankum ontvingen het verkeersdiploma uit handen van Betsy Ramerman en Herman Plaggenmarsch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.