Tom Bouwhuis heeft zijn eigen oudheidmuseum in huis

0276674_Tom_Bouwhuis.jpg
Tom Bouwhuis in de keuken van zijn museum met spullen die vroeger zo gewoon waren.

OMMEN – Dat Tom Bouwhuis (33) een door hem zelf ingericht museum bewoont in zijn woning aan de Zwaluwstraat was algemeen bekend. Maar dat zijn verzamelwoede niet te stuiten is, weten wellicht minder mensen. Tom richt zich nu ook op het verzamelen van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. De zolderruimte van zijn etagewoning in Ommen wordt hiervoor door hem ingericht.

De inrichting van zijn woon- en slaapkamer was eerder al afgerond. Sinds kort is ook de keuken erbij gekomen en ingericht naar de smaak van de heer des huizes: alles ademt een nostalgische sfeer uit. De tijd van toen, wat in de dertiger jaren van de vorige eeuw zo gewoon was, is in Tom’s museum te zien. Zelfs de vroeger zo populaire sanseveria’s ontbreken niet. “Nu de keuken klaar is, ben ik zo blij. Alles wat je vroeger in de keuken tegenkwam staat, ligt of hangt hier”, aldus Tom, die alle voorwerpen weet te benoemen. “De Vaillantgeiser is een van de eersten, maar ook het fornuis en de oven zijn oud. Geweldig vind ik dat.” Nu de kamer en de keuken, wat Tom betreft klaar zijn, richt hij zich op een nieuwe hobby: het verzamelen van allerlei materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. “Johan Overweg, een hele goede vriend van mij, was al aan het verzamelen. Ik ben daardoor ook heel erg geïnteresseerd geraakt”, aldus Tom, die zijn verzameld materiaal in vitrinekasten heeft uitgestald.
Hij verplaatst hij zich dagelijks op één van de oude fietsen, die het schuurtje tot de nok toe vullen. Sommige exemplaren zijn meer dan honderd jaar oud. Wat zijn kleding betreft, zou hij zich het liefst in historische kleding steken. “Ik denk alleen dat mensen dan een verkeerd beeld van me krijgen, daarom doe ik dat alleen op bijzondere dagen.”
Tom zegt aan zijn bijzondere spulletjes te komen via Marktplaats en via Kringloopbedrijf Noggus en Noggus waar hij één van de vrijwilligers is. “Als er wat binnenkomt en te koop, dan ben ik vaak de eerste die het kan aanschaffen.”

Tijd van vroeger

“Als kind, was ik al geïnteresseerd in oude spullen. Het paste heel goed in het huis van mijn ouders waar ik opgroeide. Het begon met oude klokken. Toen ik op mijn zelf ging wonen, is dat uitgegroeid met kasten, maar ook met een stofzuiger bijvoorbeeld en de televisie en een platenspeler. Ze doen het ook allemaal nog. De klokken wind ik elke dag op en ze lopen op tijd. Als mensen bij mij thuis willen komen kijken kan dat altijd.”

Klokluiden

Tom heeft er nog niet zo lang geleden een hobby bijgekregen: klok luiden op de zondagmorgen. “Het mag van mij wel elke dag zondag zijn”, lacht Tom. “Het luiden van de klok van de Gereformeerde Kerk aan de Bouwstraat gebeurt nog steeds met de hand. Ik heb gevraagd of ik dat mocht doen. Kosteres Ina Bremmer vond het prima. Op 1 mei doe ik het al twee jaar. Ik vind dat prachtig. Klokluiden is ook een heel oud gebruik waaraan niks is veranderd.”

Tekst: Harry Woertink

 

Tom Bouwhuis in de keuken van zijn museum met spullen die vroeger zo gewoon waren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.