Politiek Verwoord

0278272_Ron_de_Wit__-_LPO.jpg

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Ron de Wit van de LPO aan het woord.

Participatie

Dit nu wel bekende modewoord is afgeleid van de Latijnse woorden pars (deel) en cipere (nemen). Eigenlijk gaat het om actieve deelname waarbij een persoon of groep deelneemt aan iets (een gesprek of een bijeenkomst). Tot zover de ‘officiële’ betekenis. Want als gemeenteraad horen we het woord participatie veelvuldig. Op zich is dat goed. Want dan worden inwoners betrokken bij een verandering in hun directe leefomgeving. Dat beeld heb ik er dan van. Wie kan daar nu op tegen zijn, zou je bijna zeggen. Maar als er dan een onderwerp in de raadszaal wordt besproken, dan horen we niet zelden een ander verhaal. Dat doen bezorgde inwoners door mij aan te spreken op straat of inwoners die inspreken tijdens een vergadering van de raadscommissie.

Waar gaat het fout?

Waarbij fout niet het juiste woord is. Wat gaat er anders, zou een betere benaming zijn. Inwoners mogen natuurlijk meepraten op verschillende niveaus, maar misschien is er niet vooraf duidelijkheid gegeven wat er met die input wordt gedaan. Waarom zijn ze dan veelal niet tevreden over het proces van de participatie? Vaak wordt gezegd dat er niet is geluisterd of niets is gedaan met wat zij hebben ingebracht. Met als gevolg dat er onvrede ontstaat en een beeld van ‘het was al in kannen en kruiken – en er moest nog een vinkje bijkomen dat er met inwoners is gesproken’.

Participatieladder

Om duidelijkheid te geven over welke vormen van participatie er bestaan, is de participatieladder ontwikkeld. Wat opvalt is dat onderaan de ladder altijd iets staat over het geven van informatie aan de inwoners. Waarna het bevragen en/of inspraak vaak een volgende trede is. Mogelijk ontstaat de onvrede als er -vooraf- niet duidelijk wordt gemaakt wat men van de inwoners vraagt en wat er met hun input wordt gedaan.

Belangrijke onderwerpen

Het is niet alleen maar kommer en kwel, wat participatie betreft. Wat ik als raadslid zie, is dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van het inspreekrecht van de inwoners. Vooral als er wat verandert in hun straat of wijk. Kijk maar eens naar de raadsvergadering over de verkeersstructuur Centrum Ommen. Ik durf wel te verdedigen dat er heel erg veel is geparticipeerd en toch waren er ook inwoners niet blij met de keuze die voorlag. Zo anders is het bij het raadsvoorstel dat deze week (16 mei) wordt behandeld. Bij de behandeling van de ontwikkelstrategie en het uitvoeringsprogramma over het Centrum Ommen in het najaar 2022 en 2023 hadden de bewoners geen inbreng. Ondanks toezeggingen van het college. Nu wordt er de Raad voorgesteld om een hoog appartementencomplex te laten verrijzen in de Bermerstraat. Zonder visie en zonder kaders voor dit deel van het centrum en ook zonder dat de bewoners iets hebben kunnen zeggen over hun direct leefomgeving. Daar vinden wij wat van.

De LPO vindt dat de inwoners van Ommen altijd moeten worden betrokken bij onderwerpen die belangrijk voor hen kunnen zijn. Waarbij we het altijd doen met onze inwoners en voor onze inwoners.

Ron de Wit,
Raadslid LPO

Meer foto's

1 REACTIE

  1. Participatie is inderdaad erg belangrijk, de vraag is wel wat hieronder wordt verstaan. In het geval van het plan voor het appartementengebouw aan de Bermerstraat is er de mogelijkheid geweest voor omwonenden en ondernemers om hun mening en aanpassingen voor te stellen op het conceptplan tijdens een informatieavond, waarbij men ook huis aan huis door de ontwikkelaar is uitgenodigd. Met diverse gemaakte opmerkingen probeert de ontwikkelaar rekening te houden: de bouwhoogte is in lijn met de omliggende gebouwen, namelijk twee lagen met kap. Voor de begane grond staat de ontwikkelaar nog open voor het behouden van de centrumfunctie na kritiek vanuit de omgeving. En de stedenbouwkundige kwaliteit van de nieuwe gevel wordt bewaakt door de welstandscommissie die ook aan de hand van een gevelinspiratieboek voor het centrum toetst of het plan door de beugel kan. Ik denk dat het plan daarmee op een gebalanceerde manier recht doet aan de belangen van de betrokkenen, ook al zal niet iedereen tevreden gesteld zijn. Maar ik ben blij dat dit langdurig leegstaande pand in de Bermerstraat nu een fraaie kwaliteitsimpuls krijgt, wat het centrum een nieuwe impuls geeft, Leo Hoksbergen, centrummanager Ommen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.