Pluvius terroriseert volkstuinders

0279153_20240529134758.jpg

OMMEN – Overal waar ‘te’ voor staat is niet goed, behalve tevreden kreeg menigeen in z’n jeugd te horen. Te veel hemelwater bijvoorbeeld. Niet goed. De volkstuinders op het lapje grond nabij de rioolzuivering, aan de westkant van woonwijk de Dante hebben water nodig, anders groeit er niks.

Jaren achtereen haalden de hobbytuinders water uit de siervijver om hun zaaigoed te besprenkelen met water. Gietertje in de hand en een paar keer heen en weer klepperen tussen vijver en lapje grond. Geen moeite was teveel. Water als levenselixer. Zaden moeten kiemen en pootgoed moet tot wasdom komen. Hollands weer blijft wispelturig. Een mals regenbuitje is oké, maar aanhoudende regen is ook weer niet goed. Het kan bijna niet anders of de schoffelaars, aardbeienplukkers, aardappelpoters en worteltjeszaaiers hebben met de handen richting hemel een regenstop afgesmeekt ‘ho, stop maar, genoeg!’ Het mocht niet baten.

Dikke druppels

De hemelsluizen stonden de laatste dagen weer es in vol ornaat open en Pluvius liet zijn toorn met satanisch genoegen en in dikke druppels neerdalen op de omgespitte zwarte aarde. De gesel van boven hield uren en uren achtereen aan. Een groot gedeelte van de tuintjes staat blank. Pootaardappelen, boontjes, slaplantjes en radijsjes dreigen te verzuipen. De tuintjes zijn veranderd in modderpoelen en moerassen. Jammer en sneu van al die liefdevolle, stille arbeid. Eigenlijk zou je in de doorweekte grond alleen rijst kunnen verbouwen, maar ja, daar is het in ons kikkerlandje niet warm genoeg voor. En zo is er altijd wel wat.

 

Tekst/Foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.