Nieuwleusen zet zichzelf op de toeristische kaart met folder van ‘Beleef Nieuwleusen’

0278277_Beleef_Nieuwleusen.JPG
Een aantal vertegenwoordigers van de verschillende organisaties binnen Beleef Nieuwleusen met het boekje waarin Nieuwleusen zich presenteert als een dorp dat voor toeristen interessant is.

NIEUWLEUSEN – “Nieuwleusen is allang geen dorp meer onder de rook van Dalfsen. Nieuwleusen is een dorp dat gezien mag worden.” Aldus Ingrid Bakker, een van de leden van de werkgroep Beleef Nieuwleusen tijdens de presentatie van de folder waarin de negen samenwerkende organisaties uit het dorp hun krachten gebundeld hebben. Het doel van deze samenwerking: Nieuwleusen op de toeristische kaart zetten. Want Nieuwleusen heeft tegenwoordig een flink aantal attracties die het dorp geschikt maken voor een bezoek door toeristen en dagjesmensen.

Onder de verzamelnaam ‘Beleef Nieuwleusen’ werken een zestal cultureel-toeristische organisaties in combinatie met een drietal horecabedrijven al geruime tijd samen. Ze overleggen, stemmen af en maken plannen om Nieuwleusen aantrekkelijk te maken voor toeristen en andere bezoekers. Deze bundeling van krachten is nu zichtbaar geworden in een folder waarin de activiteiten van deze organisaties worden uitgelicht. Gezamenlijk bieden ze een overzicht van wat Nieuwleusen heeft te bieden op toeristisch, cultureel en recreatief terrein. Het eerste exemplaar van dit 16 pagina’s boekje op een handzaam A6-formaat werd zaterdagmorgen tijdens de Meimarkt rond Molen Massier, aangeboden aan Jan Uitslag, wethouder toerisme en bovendien gebiedswethouder voor Nieuwleusen. Uitslag beaamde de woorden van Bakker: “Nieuwleusen heeft genoeg redenen om een beetje trots te zijn om wat het in huis heeft. En als je die activiteiten gebundeld ziet in dit boekje, geeft dat nog meer uitstraling. Als de toerist Nieuwleusen nu nóg niet weet te vinden, ligt dat aan hem of haar.”

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers zijn Molen Massier, atelier Vrolijk met Verf, natuurboerderij BalkInn, het Nationaal Grammofoonmuseum, streekmuseum Palthehof, Camperplaats Vechtdal en de horecagelegenheden ’t Witte Peerd, Restaurant LIV en Proeflokaal Zuid. Hun samenwerking komt voort uit het groeiende besef dat Nieuwleusen – van oudsher geen dorp met aantrekkelijke toeristische attracties – de laatste jaren steeds meer te bieden heeft op dit terrein. Een flink deel van de genoemde initiatiefnemers is betrekkelijk nieuw, andere hebben hun locatie de afgelopen flink opgewaardeerd en/of uitgebouwd.
Het idee voor de werkgroep Beleef Nieuwleusen ontstond toen het Grammofoonmuseum in 2020 de kans kreeg om te verhuizen naar het Olde Gemientehuus. “Toen ontstond voor het eerst het idee dat we elkaar zouden kunnen versterken door samen te werken”, aldus Ingrid Bakker. “Dat doen we gelukkig al langer, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de grote groep vrijwilligers in het dorp. Die zijn op meerdere plekken inzetbaar. Een flink aantal van hen komt zowel voor Palthehof als voor de natuurboerderij en het Grammofoonmuseum in actie. Dat is de kracht van Nieuwleusen, iedereen helpt elkaar.”

Agenda’s afstemmen

Het samenwerkingsverband organiseert zelf geen activiteiten, maar wil nieuwe ideeën stimuleren en helpen ontwikkelen. Binnen Beleef Nieuwleusen, waarin elke organisatie een vertegenwoordiger heeft, worden bijvoorbeeld de agenda’s op elkaar afgestemd, zodat men met activiteiten en evenementen niet in elkaars vaarwater zit. Daarnaast wordt op tal van andere fronten samengewerkt en overlegd hoe men elkaar kan versterken, bijvoorbeeld met arrangementen voor een dagje uit naar Nieuwleusen. “Wat ons betreft blijft het niet bij de huidige partijen”, aldus Bakker. “We zien graag dat méér organisaties zich aansluiten die op toeristisch, recreatief of cultureel gebied iets betekenen. Zodat een volgende druk van het boekje hopelijk nóg meer deelnemers telt.”

De gedachte achter de kleurenfolder is dan ook dat Nieuwleusen genoeg te bieden heeft voor een dagdeel of een dagje uit: een aantrekkelijk reisdoel voor bezoekers uit de wijde regio, en wellicht zelfs uit het hele land. De komende tijd wordt de folder dan ook in een groot gebied rond Nieuwleusen verspreid op VVV-kantoren, campings, B&B’s, hotels en andere toeristische voorzieningen. Er is inmiddels ook een gezamenlijke website

www.beleefnieuwleusen.nl

 

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.