Lampie: Lentegeur

0277619_Lampie.jpg

Een mens krijgt weinig zekerheden mee in z’n leven. Oké, je moet belasting betalen en er komt een dag dat ze je met z’n allen wegbrengen, maar alleen achterlaten. Trouwens, wat dat belasting betalen betreft, dat is voor eerlijke, hardwerkende sloebers. Als je gewiekste financiële adviseurs kunt inhuren, blijft de schade beperkt. Zoals Charlene de Carvalho-Heineken. Stinkend rijk en naar het schijnt niet vies van fiscale sluiproutes en smokkelpaadjes. Geen miljoenen, maar miljarden in bezit, maar te beroerd om op een nette manier accijns af te dragen. Ik heb weinig principes, maar Heineken komt er bij mij voorlopig niet in. Niet in huis en niet in de slokdarm. Gelukkig schenken ze Grolsch in ‘de zwarte tempel’ van FC Ommen, anders kwam ik in gewetensnood. Principes hebben is kloek en dapper, maar je moet er niet teveel last van hebben. Stel je komt op een verjaardag en het enige bier dat voorradig is zit in de welbekende groene flesjes met de rode ster.

Ja inderdaad, je kunt ook cola drinken. Of water. Het kan. Maar het is wel een gedoe. Moet je uitleggen dat je geen last hebt van je maag, maar van je principes. Maar oké, het is niet aan de orde. Heineken gaat voorlopig in de ban. Mijn punt is gemaakt. Had ik het zijdelings over FC Ommen? Welnu, het is weer fijn langs de lijn. Vandaag is het de eerste dag van mei en, zo weet iedereen, ‘leven we in mei, dan is april voorbij’. Het is alweer zo lang licht ’s avonds, dat het repareren van de fietsverlichting kan wachten. Echt laat over straat ga ik toch niet. Zelfs als je wat langer blijft hangen bij ‘de voetbal’ peddel je bij daglicht richting huis. Tot voor kort onder een donker en dreigend wolkendek met de regenjas aan, maar in de lente bij milde temperatuur in een zomerjackie, na een middagje zeuren en ouwehoeren op Westbroek. Zonnebrilletje op de neus, koffie in de rust, biertje na afloop, niks mis mee. Al huiswaarts peddelend merk je dat de natuur is ontwaakt.

Een merel scharrelt de kost bijeen voor zijn hongerige kroost. Een bek vol wormen moet zijn om voedsel bedelende jongen voor even het zwijgen opleggen. In de sloot waakt moeder eend over haar acht, nee negen pulletjes. Volgende week maar es kijken hoeveel ze er nog over heeft. Een eend moet met verlies kunnen omgaan. Het sneuvelpercentage is ongekend hoog. Fluitenkruid siert de berm. Dorre hagen zijn veranderd in groenparadijzen. Een beuk toont zijn glansfluwelenblad. De lente is mooi, behalve voor hooikoortspatiënten. Wilde appelbomen vol uitbundige, geurende bloesem. Er wordt beweerd dat je het voorjaar kunt ruiken. Daar ben ik me zo tegen de avond terdege van bewust. Overal ruik je de lente, de voorbode van de zomer. Welhaast bedwelmende aromatische waaiers. Menigeen heeft de barbecue uit de schuur getrokken en er hamburgers, speklappen en braadworst op gemikt. De lentegeur doen me likkebaarden. Hopelijk heeft moeders het eten klaar als ik thuis kom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.