Lampie: Koppie schuin

0278867_Koppie_schuin_-_1.jpg

Op de dijk langs het kanaal dat stilletjes van Dedemsvaart naar Ommen kabbelt ligt een tennisbal. Omdat ik hier nooit mensen zie tennissen, vermoed ik dat-ie afkomstig is van een hondenbezitter, die hier met z’n harige mormel heeft zitten ravotten. Dat is op deze locatie volstrekt legaal. Een groen bord geeft aan dat Fikkie, Bonzo of Rex van de lijn mag. Het is losloopgebied. Daar maken veel hondenbaasjes gebruik van. Hun troeteldier kan hier uitrazen, zodat-ie eenmaal thuis met de ogen toe opgekruld in de mand kan liggen knorren en dromen over sappige kluiven en gewillige teefjes. Toen mijn hondje nog leefde, had ik geregeld een tennisbal mee. En maar werpen met dat ding. Als ik hem negeerde begon-ie opgewonden te keffen en moest ik ‘m tot kalmte manen. Daarbij hield-ie z’n koppie schuin. Honden houden hun kop scheef als je tegen ze aan zit te babbelen. Daarmee geeft zo’n diertje aan dat je z’n aandacht hebt.

Vermoed ik. Denk ik, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, hoewel geen ‘hondenfluisteraar’ zoals Ceasar Milan, die elke neurotische keffer of angstbijter in het gareel krijgt. Zoveel verstand heb ik niet van die kwijlende reuzen, ADHD mormels en fitterige dwergen, maar als een hond z’n koppie schuin houdt, is-ie attent. Sven Kockelman is geen hond, maar doet het ook als-ie in gesprek is met z’n gasten. Of-ie wil zeggen: ik luister! Een topinterviewer die Kockelman, net als de uit de gratie geraakte Mathijs van Nieuwkerk en Jeroen Pauw, die altijd vergeet even een kammetje door z’n kuif te halen voor de uitzending begint. In Ommen hebben we ook uitstekende vragenstellers. Herman Martens bijvoorbeeld, die tegen jong en oud altijd de juiste toon aanslaat. Of Piet Horinga. Ik stuitte op diens rijzige gestalte in de Carrousel, waarbij de term ‘voetbal’ ter sprake kwam. “22 man die dom achter een bal aanrennen en als ze hem hebben, schoppen ze hem weg”, typeerde Piet de edele voetbalsport.

Een debiele omschrijving die je hooguit uit de mond verwacht van een verwarde kenau of een wereldvreemde zonderling. Het kan zijn dat Piet die dag de verkeerde tabletten van het nachtkastje had gepakt, dat z’n fiets was ontvreemd, de auto een lekke band, de krant niet was bezorgd, zeg het maar, ik was ontsteld. Voetbal, de belangrijkste bijzaak in het leven! Je huilt met elkaar, je lacht met elkaar, rouwt met elkaar en viert met elkaar. Of eh…, met elkaar…, uitgezonderd Piet. Met het naderende EK voetbal in ogenschouw wil ik Piet best behoeden voor een sociaal isolement, hoongelach, of erger, een pak slaag. Even een onderonsje. Over voetbal. Laat me je bijpraten over wat ons bindt in deze moeilijke tijden. De samenleving is verdeeld, maar in het voetbal, en het Nederlands elftal in het bijzonder, vinden wij elkaar en staan als volk hand in hand. Ik zal Piet goedbedoeld observeren. Armen over elkaar en achterover leunend, ‘hij luistert niet’, maar met de armen leunend op tafel en ‘t koppie schuin, ‘komt goed, hij is ontvankelijk!’
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.