Lampie: Anti-roos

0278220_anti-roos_-_4.jpg

Als er voetbal op de buis is, is het vaak over en weer app’en met kameraad Erwin. Je moet toch ergens heen met je frustratie als Ajax-fan en gedeelde smart is halve smart. Het was die middag wees es K.U.T. In kapitaal. Niet kut, maar K.U.T., ‘Kwalitatief Uitermate Teleurstellend’. Voor veel zaken kan ik bij mijn vrouw terecht, maar als het over voetbal gaat ben ik aan het verkeerde adres. Die zit niet te wachten op mijn gejammer. Erwin app’en. ‘Wat een k-wedstrijd of niet?’ ‘Geen idee, zit op het terras’, kreeg ik per omgaande terug. ‘Mooi blijven zitten, scheelt frustratie.’ Einde app-verkeer dat tegen de avond weer op gang kwam. ‘Nou, heb ik iets gemist?’ ‘Niks. Was het gezellig?’ ‘Zekers! We wilden een drankje doen voor het eten, maar er kwamen er wat bij aanschuiven. Ik was voor het eten al bijna honderd euro verder.’ Oef…, ik schrok me te barsten! Best een hoop geld, voor even een biertje doen.

Ben die prijzen niet meer gewend. Er is een tijd geweest dat ik het terras niet af was te slaan bij mooi weer. Beregezellig. Beetje zeuren, babbelen en ouwehoeren, alles, behalve serieus discussiëren. Ben overigens nooit een held geweest als het gaat om vlot in de benen komen als het gezellig is. Hebben er meer last van. Timing is alles. Het juiste moment van opstappen, voor de alcohol zijn vernietigende werk doet. Gezelligheid kent geen tijd, maar brandt ook het fatsoen weg. Je hebt van die gasten die al uren geleden hadden moeten opstappen, finaal door hun deo zijn geknapt en met lodderige blik en tot vervelens toe vragen ‘trek es aan m’n vinger’ en als dat niet gebeurt de valse lucht toch laten vliegen. Of onder het dictaat ‘gien huure, dan d’r uut!’, een knetterende wind laten. De eerste keer kun je daar nog wel om glimlachen, de tweede keer wordt het flauw en de derde keer hoogst ergerlijk.

Een ander voorval vergeet ik nooit. Een opgeschoten knaap hing niet al te fris in z’n stoel, maar veerde op toen naast hem twee meiden een drankje kwamen doen op het terras. “Iene van mij”, brabbelde hij met dubbele tong tegen de serveerster. De deerns knikten vriendelijk, hieven beleefd het glas en vervolgden hun onderlinge gekakel. De drinkebroer had zich vermoedelijk wat anders in het hoofd gehaald en nodigde zichzelf uit aan het naastgelegen tafeltje. De meisjes waren er niet van gedeind en deinsden achteruit. Het gesprek stokte, maar na enige tijd werd de conversatie toch hervat en de dronkenlap genegeerd. Het joch legde zich er niet bij neer, pakte een z’n doodgeslagen biertje en goot het over de slipper van een van de meisjes. “Hé joh, waar slaat dat op”, reageerde het wicht, als door een spin gebeten. “Bier is goe’ teeg’n zweetvoet’n”, hakkelde de pimpelaar. Het meiske toonde zich bijdehand en ad rem, pakte een ander dood biertje en goot het over zijn hoofd, onder de boodschap, “niet alleen tegen zweetvoeten, ook tegen roos!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.