Het Kleinste Museum van Nederland naar De Lindehoeve

0278281_Kleinste_Museum_van_Nederland.JPG

DALFSEN – Afgelopen zaterdag stond Natuurboerderij Lindehoeve aan de Haersolteweg in Dalfsen in het teken van ‘Rondje Groen. Doen’. Op het terrein was er voor jong en oud veel te beleven. Op een gezellige mini-markt presenteerden diverse verenigingen zich die verbonden zijn met de natuurboerderij.

Er kon worden genoten van groen, doen en natuurlijk de gezelligheid op het terrein. De Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij, partner van het project Kunst van de Korte Keten, had voor deze gelegenheid het mobiele museum naar de natuurboerderij gehaald. “Het is het Kleinste Museum van Nederland in een verbouwde paardentrailer”, weet Jos Verlaak van de ambachtelijke Vechtdalbrouwerij. “Het museum was deze dag onderdeel van ‘Rondje Groen Doen!’

Natuureducatie

Veel Dalfsenaren kennen Natuurboerderij Lindehoeve wel. Ze komen af en toe groente halen, kinderen en kleinkinderen spelen in de speeltuin en doen een wandelingetje over het erf om naar de dieren te kijken. Toch weten maar weinig mensen dat de gehele natuurboerderij op vrijwilligers draait. Philadelphia ondersteunt (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking bij het vinden van dagbesteding, betaald of onbetaald werk en begeleidt hen hierbij. Op doordeweekse dagen draagt Philadelphia zorg voor het voeren en de verdere verzorging van de dieren. In het weekend wordt dat door de vrijwilligers van de natuurboerderij gedaan. Zo is er elke tweede zaterdag van de maand een klusochtend. Tijdens deze ochtend wordt er gewerkt op het terrein, aan de omheiningen, wordt er gesnoeid etc. Een van de toekomstige speerpunten van de natuurboerderij is het verder uitbreiden van natuureducatie. De boerderij heeft de beschikking over mooie leskisten vol materialen waarmee kinderen en volwassenen aan de slag kunnen.

Vechtdal Brouwerij

Brouwer Jos Verlaak hoopt dat begin volgend jaar de schop in de grond kan. Met de op handen zijnde verhuizing van de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij naar het terrein van Natuurboerderij Lindehoeve, staat er komende jaren het nodige op de planning om naast het normale vrijwilligerswerk, ook zorg te dragen voor de bouw van bijvoorbeeld nieuwe dierverblijven, verbouw van de hoeve, nieuwbouw van de brouwerij en herinrichting van het terrein. Om kosten te besparen wil Natuurboerderij Lindehoeve samen met Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij dit grotendeels in eigen beheer gaan uitvoeren. Hierbij wordt een beroep gedaan op handige klussers uit Dalfsen.

 

Tekst/Foto’s: Evert Jan Goos

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.